Kadın emeğinin, hikayesinin ve gücünün simgesi olan 8 Mart geçen yıl “Sürdürülebilir bir yarın için, bugün cinsiyet eşitliği” sloganıyla kutlanmıştı. Dünya Kadınlar Günü kutlamaları ülkelere göre farklılık gösterebiliyor. Bazı ülkelerde 8 Mart resmi tatilken bazı ülkelerde ise herhangi bir kutlama ya da etkinlik planı yapılmıyor. Peki ülke çapında 8 Mart nasıl kutlanıyor? Dünyada ve Türkiye’de 8 Mart’ta hangi etkinlikler düzenleniyor? Kadınlar günü neden özellikle 8 Mart tarihinde kutlanıyor? Detaylara birlikte bakıyoruz.
Neden 8 Mart?
Kadın emeğinin kutlandığı bu özel günün neden özellikle 8 Mart’ta kutlandığını merak ediyor olabilirsiniz. O zaman sizi merakta bırakmayalım ve hemen açıklayalım. Aslında Dünya Kadınlar Günü fikrini ortaya atan Clara Zetkin’in aklında başlangıçta belirli bir tarih yoktu. Birinci Dünya Savaşı’nın hararetli dönemlerinde, takvimler 1917’yi gösterirken Rus emekçi kadınlar “Ekmek ve barış istiyoruz” sloganlarıyla şehrin sokaklarına döküldüler. Devam eden eylemlerin dördüncü gününde Rus Çarı tahttan indirildi. O dönemlerde kurulan geçici hükümet ise kadınlara seçme hakkı tanıdı. Rusya’daki kadın eylemlerinin başlangıcı, Jülyen takvimine göre 23 Şubat tarihine işaret ediyor. Dünya genelinde daha yaygın biçimde kullanılan Miladi (Gregoryen) takvimde ise bu tarih 8 Mart’a denk geliyor. Bu nedenle her yıl 8 Mart, emekçi kadınların hikayesi ve simgesi olarak dünyanın dört bir yanında büyük bir heyecanla kutlanıyor.
Türkiye’de nasıl kutlanıyor?
Tüm dünyada coşkuyla karşılanan ve kadın başarılarının taçlandırıldığı gün olan 8 Mart’a sayılı saatler kaldı! Peki Dünya Kadınlar Günü ülkemizde nasıl kutlanıyor? Dünya Kadınlar Günü, ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlandı. Bu kutlama iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın girişimi ile başlatıldı. Ancak bu tarihten sonra uzun bir süre 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlamalarına ülkede izin verilmedi. 1975 yılında “Birleşmiş Milletler Kadın On Yılı” ilan edilmesi ile beraber Türkiye’de de kutlamalar devam etti. Peki kadınlar gününde Türkiye’de neler yapılıyor? Her yıl 8 Mart’ta İstanbul Taksim’de başlatılan “Feminist Gece Yürüyüşleri” ülkenin başka şehirlerinde de düzenlenmeye başlandı.
Üniversitelerin “kadın hakları” temalı konferanslar düzenlediği bu özel günde markalar da kadınlar gününe özel kampanyalar düzenliyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü tüm ülkede kutlanırken, aslında tüm etkinliklerin ortak bir amacı bulunuyor: Kadınlar için özgürlükçü ve eşit şartlarda bir yaşam fikri.” Kadınlar gününü merkeze alan etkinlikler ve sergiler de yine bu özel günde kapılarını emekçi kadınlar için açıyor. Öte yandan TÜİK’in 2016 verilerine göre Türkiye’de 100 kadından 37’si kendilerini yaşadıkları çevrede güvende hissetmezken, kadınlar %15 oranında “orta” seviyede güvende hissettiklerini ifade ediyor. Ülkemizde hemen her gün bu başlıkların altı çizilse de özelikle her yıl 8 Mart tarihinde bu konular vurgulanıyor ve eşitliğe dikkat çekiliyor.
Dünyada nasıl kutlanıyor?
Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Kadınlar Günü pek çok ülkede resmi tatil. Öte yandan dünya genelinde çiçek satışlarının 8 Mart ve öncesindeki birkaç günde neredeyse iki kat arttığı da belirtiliyor. Dünyanın farklı noktalarında 8 Mart birbirinden farklı organizasyon ve etkinliklerle kutlanıyor. Kadın emeğinin kutlandığı ve dile getirildiği bu özel günde bazı ülkeler resmi tatile onay verirken bazı ülkeler ise bunu pek olumlu karşılamıyor. Çin’de ise resmi makamlar tarafından verilen yarım iş günü iznine, işverenler tarafından pek de sıcak bakılmadığı görülüyor.
Kutlamalar dünyanın dört bir yanında farklılık gösterirken İtalya’da La Festa della Donna olarak adlandırılan Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlara mimoza çiçeği hediye etme geleneği hala sürdürülüyor. Her ne kadar bu geleneğin kökleri tam olarak bilinmese de, 2. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Roma’da başladığı düşünülüyor. ABD’de ise Mart ayında “Kadınların Tarihi” üzerine çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bununla beraber Beyaz Saray her sene 8 Mart’ta Amerikalı kadınların başarılarını sıralayan uzun ve kapsamlı bir bildiri yayınlıyor.
Kaynak: 1