Mart ayı aslında pek çok şeyi ifade eder. Saatlerin geri alındığı, baharın dönüşünün kutlandığı ve ani hava değişimlerinin yaşandığı sürprizlerle dolu bir ay. Ancak her şeyin ötesinde mart, “Kadın Tarihi Ayı” olarak adından söz ettiriyor. Bu ay tanınmış ya da ismi henüz duyulmamış birçok kadın kahramanın hikayelerini öğrenmeye odaklanıyoruz. Konu tarihe geldiğinde ne yazık ki kadın hikayelerinin çoğu sessizlik ve ön yargı altında kaybolmuş durumda. Bu durumu düzeltmek için Mart ayında kadınların tarihi ön plana çıkarılıyor. Kadınlar geçmişten bu yana sayısız başarı kazandılar ancak tarih sadece bir kısmını yazdı. Bu nedenle mart ayı boyunca kadınların tarihinden sıkça söz edeceğiz. Bu içeriğimizde “Kadın Tarihi Ayı”nın neden önemli olduğunu anlattık? Keyifli okumalar…
Feminist yazarları tanımak isterseniz; Dünden Bugüne Fikirleriyle İlham Kaynağı Olmuş 9 Feminist Yazar içeriğimiz ilginizi çekebilir.
1. Tarih yazan ancak tanınmayan çok sayıda kadın kahraman var
Tarih boyunca kadınlar en ufak hatalarında itibarsızlaştırılır ve tarihte hak ettikleri gerçek yerlerini kaybetmeleri sağlanırdı. Dünyayı değiştiren kadınların amacı ünlü olmak değildi. Ancak hak ettikleri itibarı görmemeleri gerçekten büyük haksızlık. Marie Curie ve Sally Ride gibi tarihsel anlatının bir parçası olmayı hak eden binlerce kadın bulunuyor. İşte Kadın Tarihi Ayı’nda bu kadınların hikayeleri ön plana çıkarılıyor ve onlar tekrar hatırlanıyor.
2. Kadınların uzun bir süre tarih yazmasına izin verilmedi
Kadın Tarihi Ayı’nın önemi çoğunlukla eksiklik ve yoklukla ilgili. Tarih kitapları çoğu zaman erkekler tarafından yazıldı. Hal böyle olunca kadınlar, büyük ölçüde tarih yazımının dışında bırakıldı. Tarihsel süreç boyunca kadınlar, birkaç istisna dışında çoğu haktan mahrum bırakıldılar. Eğitim, oy hakkı, mülk sahibi olma veya işletmeleri kontrol etme haklarına erişimleri kısıtlandı. Ancak bu durum büyük tarihsel başarılar elde eden kadınların olmadığı anlamına gelmiyor. Mart ayı boyunca tarihin tozlu sayfalarına gizlenmiş bu kadınlar, hatırlanıyor ve kadınların ne kadar güçlü olduğu tekrar dile getiriliyor.
3. Kadınların tarihte yok sayılmalarına meydan okunuyor
Kadınların insanlık tarihine katkılarına ışık tutmak harika şeyler yapan kadınları tanımamıza yardımcı oluyor. İnsanlar eşittir ve tarihte yapılanlar eşit olarak hatırlanmaya değer. Kadın Tarihi Ayı aynı zamanda toplumsal değişimlere kadın bakış açısıyla bakmakla da ilgilidir. I. Dünya Savaşı, İspanyolların Güney Amerika’yı işgali veya Çin ile Japonya arasındaki savaş gibi olaylar kadınlar için ne anlama geliyordu? Bu olaylara nasıl tepki verdiler? İşte tüm bu soruların cevabını almak için her yıl mart ayında kadınların sesini duymak istiyoruz.
4. Kadınların “yapamayacakları” şeylerle ilgili mitler yıkılıyor
Eğer biri size kadınların kod yazamayacağını söylerse, Apollo’yu uzaya göndermek için dahice bir kod yazan Margaret Hamilton’ı tekrar hatırlayın. Kadınlar matematik ve sayısaldan anlamazlar mı? Bunu Emmy Noether ve Hypatia ile görüşebilirler. Kadınlar ciddi veya etkili edebiyat kitapları yazamaz mı? Sappho, Murasaki Shikibu ve Christine de Pizan size yardımcı olacaktır. Kadınların yönetemediğini söylerler! Görünüşe göre Kleopatra, Kraliçe Theodora ve İmparatoriçe Wu Zetiani’den kimsenin haberi yok! Kadınlar iyi doktor olamaz mı? Evet, Elizabeth Blackwell de eminiz buna katılırdı. Peki kadınların askeri güçleri idare edemeyeceğini düşünenler burada mı? Joan of Arc, Bouddica ve Lady Fu Hao sizinle bu konu hakkında seve seve konuşacaktır. Bu kadınların çoğu aziz ya da karmaşık figürler değil. Onlar da tarihte yer bulmayı fazlasıyla hak eden başarılı insanlar. Gelecekte daha güzel bir dünya istiyorsak, bu kadınları tanıtmak son derece önemlidir.
5. Tarih gelecek nesillere ilham veriyor
Çocukların ve genç yetişkinlerin idol olarak gördüğü insanlar son derece önemlidir. Çünkü bir şeyin mümkün olduğu bilgisi inanılmaz bir motivasyon kaynağıdır. Örneğin bir kadının iki Nobel Ödülü kazanabileceğini bilmek inanılmaz bir motivasyondur. Marie Curie radyoloji bilimini kurdu ve Nobel Kimya ödülü almaya hak kazandı. Ada Lovalace bilgisayarın olmadığı bir çağda ilk bilgisayar algoritmasını geliştirdi. Harriet Tubman köleliğe karşı gözünü kırpmadan mücadele etti ve birçok aileyi kurtardı. Virginia Woolf yüzyılın en önde gelen empresyonist romanlarını kaleme aldı. Barbara McClintock genetik alanında inanılmaz çalışmalar yaptı. Tarihte adından söz ettiren güçlü kadınlar her zaman vardı ve var olmaya devam edecek. Seslerini çıkardılar ve tarihin önemli bir parçası olarak seslerini diğer kadınlara duyurmak için savaştılar. Geçmişin güçlü kadınlarının tarihin önemli bir parçası olması bugünün kadınlarına ilham veriyor. Bu nedenle mart ayını kadınlara ve kadınların tarihine ayırıyoruz.