Her yıl mart ayı, kadınların tarih boyunca verdikleri mücadeleler, kazandıkları başarılar ve ilerlemeler için bir anma ve kutlama zamanıdır. Kadın tarihi ayı, bu değerli katkıları hatırlamak, kadın haklarına ve eşitliğe yönelik farkındalığı artırmak ve kadınların ilerlemelerini kutlamak için düzenleniyor. Kadınların tarih boyunca nasıl mücadele ettiğini, direndiğini ve değişime öncülük ettiğini anlamak için bir fırsat sunuyor. Aynı zamanda, bugün hala karşılaştıkları zorluklarla yüzleşen kadınlara destek olmak ve ilerlemeyi devam ettirmek için bir çağrı niteliğinde. Kadın tarihi ayı, geçmişteki başarıları kutlarken geleceğe dair umut ve ilham veren bir alan sunuyor. Şimdi daha fazla vakit kaybetmeden kadın tarihi ayı hakkında gerçekler yazımıza başlayalım👇
1. Kadınlar Günü kutlamaları, New York’ta başladı
Amerika Sosyalist Partisi’nin kadın komitesinde görev yapan aktivist Theresa Malkiel, 28 Şubat 1909’da ilk ‘Ulusal Kadınlar Günü’nün kutlanmasını sağladı. Manhattan’daki bir tiyatroda kendisine 2000’den fazla kişi katıldı ve konuşmalar yapıldı.
2. Kadınlar Günü kısa süre sonra Avrupa’ya da yayıldı
Dünya Kadınlar Günü kısa sürede Avrupa’ya yayıldı. Yine sosyalistler buna öncülük etti. 1910’da Kopenhag’daki İkinci Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı’nda Clara Zetkin adlı bir Alman aktivist, Avrupa’daki çalışan kadınları onurlandırmak için bir gün belirlenmesini önerdi. Ertesi yıl, 19 Mart’ta ilk Dünya Kadınlar Günü kutlandı. Sonunda kalıcı tarih olarak 8 Mart seçildi. Bu tarihin seçilmesinin sebebi Rus Devrimi’ni ateşleyen 1917 grevinin yıldönümü olmasıydı.
3. Kadın tarihi ayı fikri; Kaliforniya’da düzenlenen bir kutlamadan sonra ortaya çıktı
1978’de Kaliforniya’da bir “Kadın Tarihi Haftası” düzenledi. Mart ayında Dünya Kadınlar Günü’ne denk gelecek şekilde düzenlenen hafta, konuşmalara ve bir makale yarışmasına ev sahipliği yaptı ve Santa Rosa şehir merkezinde bir geçit töreniyle sona erdi. Fikir çok tuttu ve ertesi yıl ülke çapında benzer kutlamalar yapıldı.
4. Jimmy Carter, kadın tarihi haftasını tanıyan ilk ABD başkanıydı
1980’de başkan Jimmy Carter, ilk Amerikan Kızılderili ailelerine kadar kadınlar ve erkeklerin ABD’yi kurmak için çok çalıştığını ancak kadınların adının çoğunlukla söylenmediğini dile getirerek kadın tarihi haftasını tanıyacağını dile getirdi.
5. Bu etkinliklerin mart ayında yapılmasının bir sebebi de hava koşulları
Kadın tarihi ayının mart ayında kutlanması tesadüf değil. Bu durumun sebebi kısmen Dünya Kadınlar Günü’ne uygun olsa da, hava durumu da bu tarihin seçilmesinde etkiliydi.
Aslında Maryland Kongre Üyesi Barbara Mikulski, başlangıçta ABD’deki kadınların oy kullanma hakkının yıldönümünü kutlamak için etkinliklerin ağustosta yapılmasını önerdi. Ancak sonra ağustos ayının dışarıda zaman geçirmek için çok sıcak olacağına karar verildi.
6. Mart ayında hem geçmişte önemli işler yapmış kadınlar anılıyor hem de cesaret bulamayan kadınlar birçok konuda teşvik ediliyor
7. 1995’ten bu yana görevdeki tüm Amerika başkanları bir kadın tarihi ayı bildirisi yayınladı
Amerikan başkanları 25 yılı aşkın süredir kadınların ABD tarihindeki rolünü onurlandıran yıllık bildiriler yayınlıyorlar.
8. Her kadın tarihi ayının bir teması var
2023’ün teması, “Basılı yayın, radyo, TV, sahne, ekran, bloglar, podcast’ler dahil olmak üzere her türlü medya ve hikaye anlatımında aktif olan geçmiş ve şimdiki kadınları” onurlandıran “Hikayelerimizi Anlatan Kadınları Kutlamak”tı. Bu yılın teması ise “Eşitliği, Çeşitliliği ve Katılımı Savunan Kadınlar”.
9. Kanada’da kadın tarihi ayı etkinlikleri ekim ayında düzenleniyor
İlk başta Amerika’da başlamış olsa da kadın tarihi ayı diğer birkaç ülkede de ulusal olarak tanınıyor. Kanada 1992 yılından beri bu ayı tanıyor ancak Amerika’dan farklı olarak martta değil de ekimde kutluyor.
10. Kadınlar Günü ise tüm dünyada kutlanıyor
Uluslararası Kadınlar Günü, bizim ülkemiz de dahil olmak üzere dünya çapında daha yaygın olarak kutlanıyor.
11. Kadın tarihi ayı eşitsizliğe dikkat çekmek için bir fırsat
Kadın tarihi ayı, ismine rağmen geçmişle olduğu kadar geleceği de ilgilendiriyor. Bu ay boyunca ve özellikle Dünya Kadınlar Günü’nde aktivistler, kadınların hâlâ karşı karşıya olduğu birçok adaletsizliği aydınlatma ve toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda farkındalık yaratma fırsatını değerlendiriyor.
Kadın tarihi ayı hakkında gerçekler yazımızın sonuna geldik. Bu içerik de ilginizi çekebilir:
Türkiye’de ve Dünyada 8 Mart: Neden Kadınlar Gününü Kutlamaya İhtiyaç Duyuyoruz?
Kaynak: 1