Geçtiğimiz yıl Amerikan tarihindeki sayısız seri katil katliamlara bir yenisi daha eklenmişti. Elliot Rodger adındaki 22 yaşındaki bir genç Santa Barbara’da 6 genci vurarak öldürdü, 14 kişiyi yaraladı ve en sonunda kendini de başından vurarak intihar etti.
Elliot Rodger’ın babası oğlunda asperger sendromu olduğunu, tedavi gördüğünü, katliamdan önce polise ihbarda bile bulunduklarını söyledi. Rodger’ın kendi Youtube hesabından paylaştığı videolarda içinde bulunduğu hastalıklı durum net olarak anlaşılıyordu.
22 yaşında ve “hâlâ” hiçbir kızla birlikte olamadığından yakınan genç, kendisinden daha kötü görünen tipler üzerinde konuşuyor, “altımda BMW bile var ama yine de kızlarla aram iyi değil” gibi cümleler kuruyordu. Rodger içinde bulunduğu dünyayla ilgili 144 sayfalık “My Twisted World” adında bir manifesto bile yazmıştı. Rodger’ın yazdıklarından yıllar boyu içinde bir kadın nefreti biriktirdiği anlaşılıyordu. Karşı cinsi takıntı hale getiren genç kendince intikam için 6 gencin canını aldı. Olay çok konuşuldu, yazıldı, çizildi, belgeseli bile yapıldı.
Katliamdan sonra Rodger’ın ruhsal çöküntülerinin yanında, kadının toplumdaki yeri ve sahip olunması gerekilen bir metaya dönüşmesine karşı farkındalık yaratan çalışmalara hız verildi. Fakat her zaman olduğu gibi olayın şoku atlatıldıktan kısa bir süre sonra “kadının toplumdaki yeri” üzerine düşünceler yine düşünsel boyutta kaldı. Konu yine kadın araştırmaları yapan STK’ların ilgi alanına tıkanıp kaldı.
Olayın ardından yapılan çalışmalardan biri de genç fotoğrafçı Allaire Bartel’a ait
Bartel, kadın bedeni üzerindeki bakışları ve günlük hayat içinde bir kadın olmanın neler hissettirdiğini anlatmış.
Çalışmanın ismi “Sınırlar”
Fotoğraflarda erkeğin günlük hayatta kadın bedeni üzerindeki algısı ve tacizi üzerine gidilmiş.
Cinsiyet ayrımının ve uygulanan şiddetin en bariz olduğu kısım, kadın bedeninin salt bir seks metası olarak algılanışı
Fotoğrafçı direkt kendi deneyimleri ve kullandığı modellerin anlattıklarından yola çıkmış. Eğer bir kadınsanız bu tip durumlar için anlatacak çok şeyinizin biriktiği herkesin malumu.
Seksizme bağlı şiddet toplumun her alanında
Sadece haberlere yansıyan ve ölümle sonuçlanan vakalar değil, sokakta evde, toplu taşımada, aslında her yerde.
Fotoğraflardaki ellerin bedensizliği şiddetin zamansız ve mekansız oluşunu ortaya çıkarıyor
Bu ve benzer farkındalık çalışmaları dünyanın her yanında yapılıyor. Yine de kadın bedeni üzerinde hakimiyet kurma, sahiplenme ve nihayetinde saldırıya varan eylemler dünyanın dört bir yanında eksilmeden devam ediyor. Çözüm? Topluca bir aydınlanmaya kavuşmak için hâlâ önümüzde onlarca yıl var gibi. Belki o günlere kadar herkes kendi sorumluluğunu alsa, her şey daha güzel olur.