1 Temmuz Kabotaj ve Denizcilik Bayramı, her yıl tüm Türkiye’de çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu yıl da Kabotaj Bayramı için İstanbul, İzmir, Kocaeli, Çanakkale gibi pek çok ilde törenler düzenleniyor. Denizcilik sektörü için dönüm noktası sayılabilecek bugünün önemi ise; Kabotaj Kanunu’nun kabul edildiği gün olması.
Kabotaj; bir devletin kendi limanlarına deniz ticareti konusunda tanıdığı ayrıcalıklar. Osmanlı Devleti döneminde, pek çok yabancı devlete kapitülasyon adı verilen imtiyazlar tanınmıştı. Bu kapitülasyonlar, özellikle ticari alanı kapsıyordu ve yabancı bandıralı gemiler, Türk limanlarına rahatça girip çıkabiliyordu. Ancak Osmanlı Devleti’nin yabancı bandıralı gemilere tanıdığı kabotaj hakkı 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması ile kaldırıldı.
Ardından 20 Nisan 1926 yılında Kabotaj Kanunu kabul edildi ve 1 Temmuz 1926 yılında ise yürürlüğü girdi. 93 yıldır 1 Temmuz, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanıyor.
Kabotaj kanununa göre; “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, yalnızca Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılır.”
Yabancı gemilere tanınan ayrıcalıkları ortadan kaldıran Kabotaj Kanunu; Türk Denizcilik sektörünün gelişimini destekledi. 1926 yılında kabul edilen Kabotaj Kanunu’nun ardından, 1936 yılında imzalanan Möntro Boğazlar Sözleşmesi ile Türkiye’nin denizlerdeki gücü tescillendi.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı etkinlikleri her yıl renkli görüntülere sahne oluyor. Kutlama için, törenler yapılıyor, dalış etkinlikleri düzenleniyor.
Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’na ilişkin olarak; 26 geminin vatandaşların ziyaretine açılacağını duyurdu.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları kapsamında, 23 limanda 26 gemimiz 01 Temmuz 2019 tarihinde halkımızın ziyaretine açılacaktır. Tüm halkımız gemilerimize davetlidir.#MSB #TSK #KabotajBayramı pic.twitter.com/m2JWGJiZu4
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) June 29, 2019