En iyi kablosuz kulaklık, mümkün olan en güçlü kullanıcı deneyimini elde etmenize yardımcı olacak özelliklerle doludur. Ancak birçok kullanıcının kablosuz kulaklıklarını en iyi şekilde kullanmadığına ve basit hatalardan bazılarını yaparak performanstan ödün vermesi oldukça normaldir.
Her ne kadar harika olsalar da AirPods Pro 2 ya da Beats Studio Buds gibi modellerin kullanımı giderek daha karmaşık hale geldi. Bu nedenle, gözden kaçan birçok özellik ve olanak ile ses ve uyum performansını etkileyebilecek kurulum hataları kolayca yapılabiliyor. Kulak ucu boyutunu ve uyumunu kontrol etmeden kulağına bir çift kulaklık takıp oynat tuşuna basan veya kontrol uygulamasını indirmeyi ihmal eden bir kullanıcıysanız, muhtemelen çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Yapıyor olabileceğiniz en yaygın kablosuz kulaklık hatalarını keşfedin. İster en iyi kablosuz kulaklıklardan biriyle ister fiyat performans oranı yüksek modellerden birini kullanıyor olun, bu hatalardan kaçınarak kulaklıkların en iyi performansı sunmasıyla tatmin edici bir dinleme deneyiminden üstün bir deneyime geçin. İşte muhtemelen gözünüzden kaçırdığınız en yaygın 5 kablosuz kulaklık hatası?
#1 Kulak uyum testini atlamak
Kulak ucu uyum testlerinin yalnızca konforu ve uyumu iyileştirmek için tasarlandığını düşünüyorsanız, büyük bir yanılgı içindesinizdir demektir. En güçlü sızdırmazlığı sağlamak için hangi uçların kulağınıza en uygun olduğunu öğrenmek, tüm frekans aralığında daha iyi bir dinleme deneyiminin yanı sıra daha iyi pasif gürültü yalıtımı sağlayacaktır. Bu, dış seslerin ses ortamına sızıp dinleme seanslarınızı bozmayacağı anlamına gelir ve ayrıca herhangi bir ANC (active noise cancelation) teknolojisinin etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaya yardımcı olur.
Tüm markalar kulak ucu uyum testi özelliği sunmasa da kulak kanalınız için doğru kulak ucu boyutunu kullandığınızdan emin olmak, optimum ses performansı ve en iyi gürültü engelleme deneyimini elde etmek için çok önemlidir. Kulaklıklar kulağınıza tam olarak oturmazsa, gürültü engelleme özelliği olması gerektiği gibi çalışmaz ve çok gevşekse düşme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Peki hangisinin kulağınıza uygun olduğunu nasıl anlarsınız? Kulaklıkların çoğunda çeşitli kulak ucu boyutları bulunur. Size uygun olanı bulmak için her bir boyutu denemek için zaman ayırın. Müzik dinlemek doğru boyutu seçmenize yardımcı olabilir ve bazı kullanıcıların her kulakta farklı bir boyuta ihtiyaç duyabileceğini unutmayın.
İlginizi çekebilir:
Ders Çalışırken Odaklanmanıza Yardımcı Olacak En İyi Şarkılar
#2 ANC’yi açık bırakmak
Birçok kablosuz kulaklık, aktif gürültü engelleme teknolojisinin gücüyle satılsa da çevreniz ne olursa olsun, bu teknolojiyi açık bırakmak büyük bir hata olabilir. Ortam gürültüsü seslerini analiz etmek ve bunları iptal etmek için gereken işlem gücü, kablosuz kulaklıklarınızın enerji tüketimi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir ve pil ömrünü önemli ölçüde kısaltabilir.
En iyi gürültü önleyici kulaklıklardan bazıları bile sürekli ANC kullanıldığında pil ömrünü hemen tüketebilir. En iyi kablosuz kulaklık modellerinin çoğunda en popüler özelliklerden biri olmasına rağmen, ANC’nin kapatılması çalma sürelerini iki kata kadar uzatabilir. ANC, dinleme deneyimini dışarıdaki dikkat dağıtıcı unsurlardan uzakta yaşamak isteyen birçok kişi için olmazsa olmaz bir özelliktir. Şarjınızın daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız gürültü engelleme modunu sadece ihtiyacınız olan zamanlarda kullanabilirsiniz.
#3 Ses ayarlarını kontrol etmemek
Kulaklıklarınızı en yüksek Bluetooth Codec desteğine sahip bir cihazla eşleştirmek, ses deneyiminde büyük bir fark yaratabilir. Ses kalitesi konusunda endişeleriniz varsa, kulaklıklarınızın benzer codec uyumlu bir oynatma cihazından Bluetooth üzerinden destekleyebileceği en yüksek kablosuz ses codec’i ile bağlandığınızdan emin olmak isteyeceksiniz. Birçok kablosuz kulaklık Bluetooth üzerinden aptX Adaptive veya LDAC’yi destekler. Hatta bazılarının aptX kayıpsız ses desteği bile var. Ancak oynatma cihazlarında kullanıma sunulması yavaşlamış gibi görünüyor. Tüm bu codec’ler Bluetooth üzerinden Apple’ın kendi AAC codec’inden daha üstün ses verisi işleme özelliğine sahiptir. Dikkatli dinleyiciler için fark, şaşırtıcı derecede belirgin olabilir.
Kulaklıklar her zaman en yüksek kaliteli codec’i seçemez. Kullanıcıların bunu kablosuz kulaklığın tamamlayıcı uygulamasından veya bir Android telefonun sistem ayarlarındaki Bluetooth menü seçenekleri aracılığıyla yapabilir. Ayrıca, en iyi müzik akışı hizmetleri, genellikle arayüzlerinde gizlenmiş ses özellikleriyle yüklü olarak gelir. Çoğunda akış kalitesi varsayılan olarak normal olarak ayarlanmıştır. Bu da en sevdiğiniz parçaların önemli ses ayrıntılarını kaçırdığınız anlamına gelir. Bluetooth üzerinden en yüksek kalitede ses aldığınızdan emin olmak için akış ayarını bulun ve mevcut en yüksek kaliteye ayarlayın. Gerçek kayıpsız veya yüksek çözünürlüklü olmayacaktır. Ancak Bluetooth üzerinden kablosuz kulaklıklarınıza en yüksek kalitede ses akışı yapmanızı sağlayacaktır.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Şehir Efsanesi! Teknoloji Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış
#4 Şarj kutusuna gerekli özeni göstermemek
Diğer tüm elektronik cihazlar gibi şarj kutuları da dış koşullar veya aşırı uzun şarjlar nedeniyle fazla ısınma yaşayabilir. Kulaklıklarınızı gece boyunca şarjda tutmak oldukça yanlıştır. Çünkü şarj kutusunun dahili pil ömrüne zarar verebilir. Gereğinden uzun şarjlar pili zorlayabilir. Pil hücrelerini bozabilir ve kapasiteyi önemli ölçüde azaltabilir. Bazı modellerde, pil tam kapasiteye ulaştığında şarj modunu durdurarak aşırı şarjdan kaynaklanan hasarlar önlenmeye çalışılır. Örneğin Apple’ın AirPods’u aşırı sıcaklığa ulaştığında otomatik kapanma özelliğine de sahip.
En iyi kablosuz kulaklık tasarımlarında yer alan bu önlemlere rağmen, kulaklığınızı doğrudan güneş ışığa maruz bırakmak gibi bazı hatalar yapılabilir. Uzun ömürlülüğe yardımcı olmak için bu hatalardan kaçınmak gerekir.
#5 Kontrol uygulamalarını indirmemek
AirPods kullanarak Apple’ın iOS ekosistemine kilitlenmediğiniz sürece, kulaklık markanız ne olursa olsun kontrol uygulamasını indirmeniz gerekecektir. Bu uygulama olmadan özelliklerinden en iyi şekilde yararlanamaz veya ürün yazılımı güncellemelerini alamazsınız. Sony’den Samsung’a kadar aradaki düzinelerce marka, kulaklıkları için uyarlanabilir ses, gürültü engelleme modları ve ayarlanabilir EQ ayarları gibi özelliklerle dinleme deneyimini geliştirmenin sayısız yolunu sunan yardımcı uygulamalar sunuyor.
Hepsi birbiri kadar özelliklerle dolu olmasa da çoğu genel olarak en iyi performansı elde etmek için vazgeçilmez araçlardır. Unutmayın kablosuz kulaklıklar, kontrol uygulamalarının başarısıyla yaşar.
İlginizi çekebilir:
Şarkılarıyla Müzikseverlerin Beğenisini Kazanan Tüm Zamanların En İyi 10 Rap Sanatçısı
Kaynak: 1