Edebiyatçıların salt kurgusal metinler yaratmadıkları bir gerçek. Yani kurdukları düşün yazıya dönüşmesi ve yazıdaki hikayenin hayata dokunmasının da ötesinde bazı küçük ayrıntılar var ki, günümüzü şekillendiren pek çok bütünün temel parçalarını onlar oluşturuyorlar.
Jules Verne de sözünü ettiğimiz meselenin merkezinde yer alıyor ve yüz yıl öncesinden öngördüğü pek çok şey, aslında bugün hayatımızın bir parçası olarak var oluyorlar.
Derlediğimiz listedeki bütün icatlar, aslında modern dünyanın olmazsa olmazları arasında gösterilebilir.
1. Canlı yayın olarak izlediğimiz haber bültenleri
Jules Verne, 1889 senesinde yazdığı bir makalede gazetelere alternatif olabilecek yeni bir sistem önermişti. Yazarın önerisine göre her sabah sunucular tarafından haberler insanlara sunulacak ve böylece günlük olaylar anında hayatımıza dahil olabilecekti. Jules Verne’nin bu fikri ancak 1920’li yıllarda gerçekleşebildi.
2. Uzaya gönderilen roketler için kapsül
Söz konusu uzay kapsülleri ilk olarak Ay’a Seyahat kitabında karşımıza çıkmıştı. Bir füze yardımıyla ittirmeli olarak uzay boşluğunda belirlenen noktalara gönderilmesi düşünülen bu kapsüller, kitaptan 100 yıl kadar sonra ancak hayata geçirilebildi.
3. Helikopter
Yine 1886 yılında kaleme aldığı bir makalesinde buharla çalışan ve bir bütün halinde gökyüzüne yükselerek uçan taşıtlardan bahseder. Jules Verne’nin bir aracın havalanarak uçabilmesinden bahsettiği tarihlerde uçaklar bile henüz icat edilmemişti.
4. Güneş ışığından yararlanmak için tasarlanmış uzay panelleri
1865’de kaleme aldığı Ay’a Seyahat kitabında öngördüğü sahnelerden bir tanesi de uzay panelleri ile ilgiliydi. Bu fikir NASA ve birçok teknolojik araştırma kurumu tarafından üzerinde düşünülen bir konsept olarak güncelliğini koruyor.
5. Şok tabancası
İlk olarak Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabında karşımıza çıkan bu alet, temelde elektrik akımıyla herhangi bir canlıyı etkisiz hale getirmek için kullanılıyor. Günümüzde bir hayli yaygın olarak kullanılan şok tabancalarının temel özelliği kişisel güvenliğin sağlanması.
6. Drone araçları
Günümüz savaş teknolojilerinin büyük kısmını kapsayan dronelar, ilk olarak Jules Verne’nin Yirminci Yüzyılda Paris kitabında yer alıyordu. İnsan askerlerin yerini alan dronelar ve onların merkeze gönderdiği bilgiler doğrusunda yönetilen savaşlar, yazarın öngördüğü bir durum olarak kitabında da yer almıştı.
7. Video konferans sistemleri
Yazarın 1889 yılında kaleme aldığı bir başka makalesinde geçen bu öngörü, birbirine uzaktan görüntü aktarımı yapabilen algılayıcı aynalar şeklinde ifade edilmişti. Günümüz iş dünyasında hatta cep telefonları aracılığıyla kolaylıkla kullanılabilen bu sistem, Jules Verne’nin dehasını bir kez daha gözler önüne seriyor.
8. Hologram teknolojisi
Yazarın Karpat Kalesi romanında öngörülen bu teknoloji, tam olarak hologram olmasa da benzer bir teknolojiyle sürekli devam eden bir performansı kurgulamıştı. Bugün pek çok alanda kullanılabilen hologram teknolojisi, özellikle insan modellemeleri üzerinden olağanüstü performanslara dönüşebiliyor.
9. Elektrikli sandalye
1863 yılında kaleme aldığı Yirminci Yüzyılda Paris adlı kitabında geleneksel idam yöntemlerinin dışında bir sandalyeye elektrik verilerek gerçekleştirilen infazlar olduğunu görürüz. Bu tür idamlar 1888 yılı itibariyle yaygınlaşmaya başladı.
10. Güdümlü füzeler
Jules Verne’nin Bayrakla Yüzleşmek adlı eserinde havada hareket halindeyken yön değiştirebilen bir süper silah anlatılır. Düşmanlar tarafından ele geçirilerek kullanılan güdümlü füzeler, İkinci Dünya Savaşı yıllarına kadar kullanılmamışlardı.
11. Denizaltı
Denizler Altında Yirmi Bin Fersah kitabında anlatılan elektrikli denizaltı, okyanusun derinliklerine inebiliyordu ve ulaşılmazı imkansız yerlerde dolanabiliyordu. Bu tür denizaltılar özellikle askeriye tarafından günümüzde bir hayli yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kaynak: 1