Dünya’da petrol yarışının artmasıyla plastikler hayatımızda daha fazla yer edinmeye başladı. Özellikle kolay yolu seçen üşengeç insanlar çareyi her zaman plastikte buluyor. Plastik insan sağlığına bir hayli zararlı olduğu gibi kendimize verdiğimiz zararın yanında bir de canlılara zarar veriyoruz.
Peki nasıl yapıyoruz bunu? Elbette yine umursamazlık yapıp çoğunluğu plastik olan çöplerimizi denizlere atarak. Denizleri çöplerin yok olduğu kara bir delik olarak görüyorsanız fazlasıyla yanılıyorsunuz. Özellikle attığımız plastikler birçok deniz canlısını ya boğuyor ya, zehirliyor, ya da kalıcı hasarlar alarak kısa zamanda ölmelerine sebep oluyor. Uzman görüşlerine göre de 2050’de denizdeki canlıların, plastik sayısından daha az olacağı görüşünde. Bu da büyük bir neslin kısa zamanda tükenmesi demek.
Fakat elbette herkes duyarsız değil. Bu soruna dikkat çekmek isteyen fotoğraf sanatçısı Jeremy Carroll, güzel bir ’empati’ çalışması yaparak plastiklere balıkların değil de insanların maruz kaldığını düşünüyor ve bizlere oldukça duyarlı bir çalışma sunmuş.
Öncelikle plastiklerin canlılara neler yaptığına bakalım…
En taze olarak Norveç’de karaya vuran bu balina uzmanlar tarafından inceleniyor ve…
İnceleme sonunda uzmanlar balinanın midesinden 30 plastik torba ve birçok plastiğin çıktığını söylüyor. İşin daha acı kısmı ise plastikler yüzünden karaya vuran ilk balina bu değil.
Plastik poşet ile boğulma riski olan kaplumbağanın şansı, çekim alındıktan sonra kurtarılmış olması. Maalesef diğer canlılar kendisi kadar şanslı olamıyor.
Balıklar zehirleniyor, soyları tükeniyor hatta bazı plastikler yüzünden bölünebiliyorlar
Bu durum aslında insanları bile zehirleyebiliyor. Plastik yüzünden ölen bazı balıkların sofralarımıza gelmiş olması da kaçınılmaz bir gerçek
Şimdi ölen deniz canlıların yerine kendimizi koyma zamanı… Elleriniz bu şekilde bağlı denizde nasıl yaşayabilirdiniz?
Vücudunuzda bu başkalarının artığı olan bu denli plastiklerin olması ne kadar hoşunuza giderdi?
Peki bu şekilde nefes alabilir miydiniz?
Ya da bu şekilde?
Bu şekilde en fazla ne kadar yüzebilirdiniz?
Hiç boğazınızda böyle bir şeyle değil yüzmek, canınız yanarken nefes bile alamayacağınızı biliyor muydunuz?
Sanatçımız Jeremy Carrol’a bu duyarlı çalışması için teşekkür ediyoruz.
Kaynak: 1