Fransız Yeni Dalgası’nın açık ara farkla en radikal ismi olan Godard başka hiçbir çağdaş yönetmenin yıkamadığı kadar çok sinema teamülünü yıkmayı başardı. Yeni sanatsal anlatı arayışı ve solcu siyaseti beyaz perdeye yansıtma konusunda izlediği amansız mücadelesinde ise son derece başarılı oldu.
Beyaz perdeyi bir tuval gibi işleyen Godard, ilk ve en etkili olan filmleri ile klasik anlatı yapılarını yok saymasıyla birlikte türleri karıştırmada da büyük başarılara imza attı. Bir çok yönetmen ise Bande a Part ve Pierrot le Fou gibi klasiklerinden etkilendi.
Godard, yoğun bir siyasi dönemin sonunda da televizyon için yazdığı özgün film makalelerine odaklandı. Ardomdam Je vous salue, Marie gibi provokatif filmlerle beyaz perdeye muhteşem bir dönüş yaptı.
Nouvelle Vague akımının öncüsü olan Godard 30 ödülle birlikte toplamda 40 adet film yönetti. 2007 yılında ise Ömürboyu Başarı dalında Avrupa Film Ödülünün sahibi oldu.
1. Le Mêpris
Le mêpris sinemacılık üzerine eleştirisel bir söylemin ta kendisi idi. Parlak Akdeniz renklerine batırılan ve bir Yunan trajedisi gibi üç farklı bölümden oluşan film, gerçek, kurmaca ve bıkkınlık üzerine kasvetli bir yapbozun parçasıdır.
2. Â Bout de Souffle
Fransız Yeni Dalgası (Nouvelle Vague) akımının Truffaut’nun bir fikrine dayanan bu önemli film son derece canlı ve doğal görüntüler içeriyor. Belmondo, Humphrey Bogart’ın hareketlerini taklit eden bir kabadayıyı canlandırıyor. Yaşanılan bir olaydan sonra da kız arkadaşıyla Paris’ten kaçmayı planlıyor. Heyecanlı bir takip olan bu film, gerilim odaklı değildir. Aşka yeni bir tanım vermek isteyen bir çiftin hikayesidir. Film popüler kültüre de göndermeler de bulunmasıyla beraber doğaçlama diyalogları da barındırarak el kamerası kullanımı ile de büyük bir üne kavuştu.
3. Alphaville
Godard, bilimkurgu ile film noir’i (kara film) gerçeküstü bir takipte harmanlayıp, Gritz Lang’a da bir saygı duruşu sunuyor bu filmde. Kubrick’in bilgisayarlarının insanlığa hükmettiği bir geleceği dair öngörüsüne de öncülük ediyor. Ütopik Alphaville kasabasını yaratmak için özel efekt kullanmak yerine Paris’i neon ışıklar ve soğuk betonlarla dolu, karanlık bir şehir manzarasına çevirmeyi tercih ediyor. Film, hayali teknoraksiye karşı silah ve nükteli bir dil kullanarak savaşan gizli bir ajanın öyküsünü konu alıyor.
4. Vivre Sa Vie
Bu film ise, 12 bölümden oluşan bir baş yapıt olabilir. Dramatik öyküsü ve vurucu müziklerini, muazzam çekimlerle harmanlayıp sinema severleri derinden etkileyecek bir film ortaya koyuyor Godard.
5. Bande à Part
Godard, bu filmi ile bir çok yönetmeni etkileyerek sinema tarihine adını altın harflerle kazıtmıştır. Filmin içerisinde edebi göndermelere de sıkça rastlanır. Aslında 36 saniye kadar süren bir sessizliği muhteşem tekniklerle 1 dakikaymış gibi hissetiren sinemanın en büyük baş yapıtlarından biridir Bande â Part.