Jean-Jacques Rousseau‘nun fikirleri insanlık için yeni bir dönemeç olan Fransız Devrimine önemli ölçüde etki etmiştir. Özellikle devrim sonrası şekillenen toplum yapısındaki gelişimlerde ve eğitim sistemine kanalize olan fikirleri, gelecek nesillerin ve mevcut yaşam koşullarının da başkalaşmasında rol sahibi olmuştur. Tarih, böylesi bir gelişimin şahitliğini yaptığı yıllarda yeni bir düzenin de olumlanmasının zeminine ev sahipliği yapmayı başarmıştır.
1. “İşte dünyada yalnızım; babam, yakınım, dostum, toplum… Bunların tümü ben kendimim artık”
2. “Soru sormak zannedildiği kadar kolay bir hüner değildir”
3. “İnsan hür doğar, ama her yerde zincire vurulmuştur”
4. “Ben yalnızca yürürken düşünebilirim. Durduğumda düşüncelerim de durur; benim kafam bacaklarımla hareket eder”
5. “Ben ne hükümdarım ne kanun koyan; zaten böyle olduğu içindir ki, siyaset hakkında yazı yazıyorum”
6. “Hükümdar veya kanun koyan olsaydım, yapılması gerekeni söyleyerek zamanımı kaybetmez, ya yapar, ya susardım”
7. “Başlangıçta insanların Tanrılardan başka kralları, teokratik hükümetten başka hükümetleri yoktu. Caligula gibi düşünüyorlardı”
8. “Tarihte ilk kez bir toprak parçasının etrafını çitle çevirip ‘Burası benimdir’ diyen ve buna inanacak kadar saf olan insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun ilk kurucusu oldu”
9. “O zaman biri çıkıp çitleri söküp atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da insanlara, sakın dinlemeyin bu sahtekarı, meyveler herkesindir, toprak hiç kimsenin değildir. Ve bunu unutursanız mahvolursunuz diye haykırsaydı”
10. “İşte o adam, insan türünü, nice suçlardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden kurtaracaktı”
11. “O zaman için bu düşündükleri doğruydu. Kendilerinden birisini efendi olarak kabullenmeleri…”
12. “Ve bunun neticesinde daha iyi bir duruma geleceklerine kendilerini inandırabilmeleri için his ve düşüncelerinin uzun bir süre değişime uğramış olması gerekir”