Japonya, uzun ve renkli bir sanatsal inovasyon tarihine sahiptir. Origami, ikebana ve kintsugi gibi çok çeşitli sanat formlarına da ev sahipliği yapan bu sıra dışı ülke, yaratıcı enerjisiyle dikkat çekiyor. Japon çağdaş sanatçılar, yalnızca doğu dünyasını etkilemekle kalmıyor, batı sanat dünyasını da adeta kasıp kavuruyor. Eserleriyle tüm dünyada ses getiren birbirinden yetenekli Japon çağdaş sanatçıları sizler için araştırdık ve derledik. İşte çağdaş sanata ilgi duyanların bir an önce göz atması gereken Japon sanatçılar…
1. Chiharu Shiota
Enstalasyon sanatçısı Shiota, büyük ölçekli çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Endişe, sessizlik ve hafızayı harekete geçiren bu eserler, iç içe geçmiş binlerce siyah, kırmızı ve beyaz iplikten oluşuyor. Bu “ağlarda” genellikle anahtarlar ve deniz kabukları bulunuyor. Bunların yanı sıra sandalye hatta tekne gibi büyük objeler de bulunabiliyor. Karmaşık ip sistemleri, beyindeki ve vücuttaki sinir bağlarına işaret ediyor. Shiota, sergide gezinen ziyaretçilerin bu karmaşık ipliklerden ilham alacağını düşünüyor.
2. Takashi Murakami
Neşeli motifleriyle tüm dünyada tanınan Murakami, sanatsal hareket Superflat’in kurucusu olarak da biliniyor. Düz renkler, cesur hatlar ve perspektif/derinlik eksikliği ile dikkat çeken Murakami, Batı’nın tüketim kültürünün sığlığına atıfta bulunmak için bu yöntemi tercih ediyor. Japonya’nın Warhol’u olarak anılan sanatçı, Batı’nın Japonya’nın çağdaş kültürü üzerinde sürekli artan etkisini araştırıyor. Kendisi Marc Jacobs ve Louis Vuitton gibi dev moda markalarının yanı sıra Billie Eilish ve Kanye West gibi isimlerle de işbirliği yaptı.
3. Yoshitomo Nara
Tokyo merkezli sanatçı Yoshitomo Nara, ilk olarak 1990’larda Japonya’nın Pop Art hareketi sırasında karşımıza çıkmıştı. Kendisi, o günden bu güne dünya çapında 40 kişisel sergi düzenledi. Nara, hem masum hem de tehditkar görünen çocuk ve hayvan resimleriyle tanınıyor. Resmettiği figürler genellikle bıçak ya da testere gibi aletler tutuyor. Ancak Nara, saldırgan bir görüntü yaratmayı hedeflemiyor. Dikkatleri bıçak tutan çocuklardan ziyade bıçak tutan yetişkinlere çekmek istiyor.
4. Yasumasa Morimura
Appropriation sanatçısı olarak tanınan Yasumasa Morimura, görüntü ve figürleri tarihten ödünç alıyor ve kendi yüzü ve bedenini kullanarak yeniden yaratıyor. Kendini Batı kültüründen önemli ikonlara ve savaş sonrası Japonya figürlerine dönüştürmek için oldukça kapsamlı bir çalışma yürütüyor. Çok çeşitli sahne malzemeleri, kostümler, makyaj malzemeleri ve dijital araçlar kullanan Morimura, Asyalı erkek algılarına meydan okuyarak ırk, cinsellik ve cinsiyet temaları üzerine çalışıyor.
5. Aya Takano
Aya Takano, bir Superflat sanatçısı olmanın yanı sıra aynı zamanda manga sanatçısı ve bilim kurgu yazarıdır. Kendisi Murakami’nin “cesur, güçlü ve duyarlı” anlamına gelen Kaikai Kiki kolektifine mensuptur. Takano’nun bi’ acayip resimleri, kendi cinselliklerinin yanı sıra keşfedilmemiş bölgelerini de araştıran kadın kahramanları konu ediniyor. Kendisi Edo dönemine ait erotik resimlerden, Rönesans dini görüntülerinden ve Gustav Klimt ve Batı kültüründen esinlenmiştir.
6. Yayoi Kusama
Konu Japon çağdaş sanatçılar olduğunda Yayoi Kusama’dan bahsetmemek olmaz! Renkli resimleri, heykelleri, performansları ve enstalasyonlarıyla tanınan Kusama, nokta desenleriyle dikkat çekiyor. Nokta desenlerine olan saplantasını her fırsatta dile getiren Kusama, yüzeyleri ve odaları noktalarla kaplayarak ziyaretçilere bu deneyimi yeniden yaşatmaya çalışıyor.
Kaynak: 1