James Webb Uzay Teleskobu (JWST), uzun süredir görev yapan Hubble Uzay Teleskobu’nun kısmen ardılı olacak şekilde tasarlanmış kızılötesi bir uzay teleskobudur. Ancak bu uzay teleskobu, Hubble’dan bazı noktalarda ayrılıyor. James Webb’in en temel amacı uzayın daha uzak noktalarındaki cisimleri, yani Hubble’ın göremediği cisimleri tespit etmek. Bu teleskop, NASA’nın liderliğinde Avrupa ve Kanada Uzay Ajanslarıyla 15 farklı devletin ortak yürüttüğü bir projeydi. 25 Aralık 2021 tarihinde fırlatılması planlanan James Webb Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 1.600.000 kilometre uzaklıktaki yörüngeye yerleştirilecek. Bu mesafe Ay ve Dünya arasındaki uzaklığın yaklaşık dört katı kadar. İşte heyecan verici keşifler yapması beklenen bu uzay teleskobu hakkında merak ettiğiniz her şey…
Gök bilimciler Hubble’ın henüz yeni fırlatıldığı bir dönemde daha güçlü bir teleskop arayışına girmişti. Tartışmaların ve planlamanın sonunda 2004 yılında James Webb’in yapılma süreci başladı
Yeni süper teleskobun planlanan fırlatma tarihleri yıllar içinde birçok kez ertelendi. Teleskobun ilk kez 2007 yılında fırlatılması planlanıyordu. Daha sonra James Webb’in 2018 yılında göreve başlayacağı açıklandı. En son 2022 yılına sarktı. Bu ertelemelerin en önemli nedeni süper teleskobun karmaşık tasarım süreciydi.
James Webb, milyarlarca yıl öncesini görebilmek ve evrenin derinliklerini keşfetmek için tasarlandı
Süper teleskobun, 13.5 milyar yıl önce parlamaya başlayan ilk yıldızların ışıklarını tespit etmesi planlanıyor. Hubble’ın aksine James Webb kızılötesi görebiliyor. Bu özelliğiyle teleskop, insan gözünün göremediği ışıkları yakalayabiliyor.
Ağırlığı 6 tonu aşan teleskop, 10 milyar dolarlık bütçesiyle şimdiye kadar yapılan en pahalı bilimsel proje olarak tanımlanıyor
James Webb katlanmış haliyle 10.6 metre ene sahip. Aynı zamanda boyu ve derinliği ise 4,5 metre. Teleskop yörüngesine yerleştiğinde aynalarını ve aygıtlarını açmaya başlayacak. Böylece 25 metreye kadar genişleyebilecek.
James Webb Uzay Teleskobu, gezegenlerin tayflarını ölçerek kütlelerini ve yaşlarını tespit etme imkanına sahip
Teleskobun üzerinde son derece büyük bir ayna ve hassas aygıtlar bulunuyor. Süper teleskobun aynası 6.5 metre çapında. Ayna o kadar büyük ki yörüngeye yerleştiği zaman origami şeklinde açılması tam iki hafta sürecek! James Webb bu sayede gezegenlerin doğduğu toz disklerini gözlemleyebilecek.
Teleskop, bilim insanlarının diğer gezegenlerdeki yaşam arayışlarına yardımcı olabilir. Çünkü James Webb bir gezegenin atmosferine girip o gezegenin hangi moleküllerden oluştuğunu tespit edebiliyor
Gök bilimciler uzun bir süredir “evrende yalnız mıyız?” sorusunun cevabını arıyor. James Webb Uzay Teleskobu, bu sorunun yanıtını arayan bilim insanlarına yardımcı olacak. Teleskop fırlatıldıktan hemen sonra gezegenimizin atmosferine benzer başka gezegenlerin olup olmadığını araştıracak.
James Webb Uzay Teleskobu’nun maliyeti tam 10 milyar dolar. Süper teleskop, Avrupa’da yapılan Ariane 5 roketine yerleştirilerek Fransız Ginesi’nden uzaya fırlatılacak
Teleskop, fırlatılışın ardından ortalama 30 dakika sonra roketten ayrılacak. Daha sonra gözlem noktasına gidebilmek için 30 gün boyunca seyahat ederek yörüngesine yerleşecek. Süper teleskop misyonunu başarıyla tamamlayabilmesi için toplam 344 kritik an yaşayacak. Bilim insanları, teleskobun tam anlamıyla faal olması ve ilk fotoğraflarının göndermesinin 6 ay süreceğini düşünüyor. Dolayısıyla James Webb Uzay Teleskobu’nun gönderdiği ilk görüntüleri 2022 yılının yaz aylarında alacağız.
İlginizi çekebilir:
İnsanlığın Evren Anlayışını Değiştiren Hubble Uzay Teleskobu Hakkında 10 Büyüleyici Gerçek