Amerikan Wall Street Journal gazetesi eski editörü Greg Steinmetz’in araştırma çalışmaları sonucunda hayat hikayesini kitabına aktardığı, Alman bankacı ve tüccar Jakop Fugger tarihin gelmiş geçmiş en zengin insanı. Bu iddia elbette asılsız değil, Fugger’in mal varlığının günümüz ekonomisine endeksli hali iddianın en somut kanıtı olarak içeriğimizde yer alıyor.
Bundan 500 yıl önce yaşamış Alman bankacı ve tüccar, sahip olduğu servetinin günümüzdeki değeri göz önünde bulunduğunda tüm tarihin en zengini.
Eğer Fugger bugün yaşasaydı, serveti dünyanın en zenginleri arasında başı çeken Bill Gates, Warren Buffet, Carlos Slim ve Mark Zuckerberg gibi isimlerin servetinin toplamından çok daha fazla olurdu.
Yaşadığı dönemde hiçbir eser yaptırmayan Alman bankacı ve tüccarın kendisiyle en çok anılan işi, günümüze de ulaşan, memleketi Augsburg kentine diktiği sosyal konut projesi Fuggerai.
Fuggerai’de durumu iyi olmayanlar oturuyor. Hem de yılda Türk lirası cinsinden 3 lira karşılığında.
Alman bankacı ve tüccar, kapitalizmin de kurucuları arasında anılıyor. Kendisi dünya siyasetine yön verdi ve döneminin en kapital ismiydi.
İlk tasarruf hesabını açtı, ilk haber servisini kurdu ve Amerika’ya giden kaşifleri o fonladı…
1459 ile 1535 yılları arasında yaşayan Jakob Fuggerin hayatını kaleme alan Amerikan Wall Street Journal gazetesi eski editörü ve yazar Greg Steinmetz’e göre, Alman bankacı ve tüccarın mal varlığı günümüzün para değerine göre 400 milyar doları buluyor.
Günümüzde dünyanın en zengini olarak kabul edilen Bill Gates’in serveti bile 86 milyar doları bulurken, Fugger’in servetinin ne kadar erişilmez bir rakamda olduğunu siz düşünün…
Steinmetz, “Jakob Fugger gelmiş geçmiş en güçlü bankacıydı. Onun döneminde Rönesans yaşanıyor ve dünyayı iki kişi kontrol ediyordu; Roma Germen İmparatoru ve Papa. Her ikisini de Fugger finanse ediyordu” diyor.
Steinmetz’e göre tarihin hiçbir döneminde, hiçbir bankacı Fugger kadar zengin, güç ve nüfuz sahibi olmadı.
“Fugger İspanya Kralı 1. Carlos’un 5. Şarlken olarak Roma Germen İmparatoru seçilmesi için rüşvet dağıttı. 5. Şarklen Yeni Dünya’yı sömürgeleştirdi. Tahta o geçmeseydi, tarih aynı olmazdı”
Yazara göre, Fugger’in kendi ülkesi dışında çok fazla bilinmemesinin nedeninin, papa olmak yahut siyasi bir makama gelmek istemediği yer alıyor.
Fugger saray ve katedraller yaptırmadığı gibi, hiçbir sanatçıya da destek olmadı.
Ünlü yazar bu durumu şöyle açıklıyor; “Bankacılar perde arkasında çalışmaya alışkındır. Ancak bu, Jakob Fugger’in izini bırakmadığı anlamına gelmiyor. Aslında, çoğumuz bilmesek de etkisi bugün hala hissediliyor.”