Dünyanın en zenginleri listesinde olmasıyla birlikte motive edici konuşmalarıyla ilham kaynağı olduğunu kanıtlamayı bilen ve girişimleriyle adından söz ettirmeyi seven Jack Ma kimdir?
Yun Ma, nam-ı diğer Jack Ma oldukça başarısız bir öğrencilik geçmişine sahip
Çin’in güneydoğu bölgesinde yer alan Hangzhou kentinde, 1964 yılında dünyaya gelen Yun Ma, okul hayatında oldukça vasat bir grafik çizmiş.
Jack Ma, ilkokul sınavlarında da ortaokul sınavlarında da defalarca başarısız olmuş.
Hatta üniversite sınavlarına üçüncü kez girdiğinde İngilizce Öğretmenliği bölümünü kazanabilmiş.
Bugün dünyanın en zenginleri arasında bulunan “Jack Ma”nın adını kim verdi?
Çocuk yaşlarda İngilizce’ye ilgi duymuş. Jack, 12 yaşlarındayken kendisinin yaşadığı bölgeye gelen turistlerin konuşmasını duyarak merak etmeye başladığı İngilizce’yi öğrenmek için okul aramış. Fakat bu isteğinde de başarılı olamadığını söylemek zorundayız. Ancak bugünkü anlayışını az çok bildiğimiz tipik “Jack Ma” azmi, o zamanlarda da varmış ki, sadece kendisine İngilizce öğretilmesi karşılığında bölgeye gelen turistlere yardım etmiş, rehberlik yapmış. Ekonomik bir beklenti içine girmeden yaptığı rehberliğe yaklaşık 9 yıl boyunca devam etmiş.
Gerçek adı Yun olan bu iş insanına “Jack” ismini de İngilizce’yi öğreten turistlerden biri takmış.
Kendisi için dönüm noktası olan mektuplaşma
“Sevgili mektup arkadaşım” girizgahıyla hatırladığımız nostaljik esinti çıktısı olan mektuplaşma Jack Ma için bir dönüm noktası olmuş.
Yaşadığı bölgeye gelen Avustralyalı bir ailenin bireyleriyle mektup arkadaşı olan Jack, ailenin davet etmesi Avustralya’nın yolunu tutmuş. Hayatında ilk kez başka bir coğrafyayı ve toplumu gözlemleme şansı elde eden genç Jack, ileride gerçekleştirmek istediği hedefleri için planlar yapmaya başlamış.
Jack, hayatının değişmesini sağlayan turistlerle ilgili bakın ne diyor;
“Bu turistler hayatımı değiştirdiler. Çünkü 9 yıl boyunca bana anlattıkları her şey okulda ve ailemden öğrendiklerimden çok farklıydı. Artık bir alışkanlığım var. Her ne okur ya da duyarsam, aklımı kullanıyorum, 2 dakika üzerine düşünüyorum”.
Jack Ma, iş hayatında da başarısız olmuş
Ünlü iş insanının bugünkü başarısının esin kaynaklarından birinin azmi olduğu şüphe götürmez bir gerçek. Kendisi, sadece okul hayatındaki başarısızlıklara değil, iş hayatındaki can sıkıcı reddedilmelere de alışkın. Çünkü üniversite yıllarında çalışmak için başvurduğu pozisyonlarla ilgili 30 defa reddedilmiş. Bir ara, polis olmak için kolları sıvamış ama 5 bin kişinin başvurduğu süreçte reddedilen bin kişi arasında kalarak yine reddedilmiş. başvuruyor. Küresel zincirlerden biri olan KFC’ye başvuran 25 kişi arasındaki yerini almış. Sonuç? 24 kişi alınmış ama Jack alınmayan tek kişi olmuş. Okurken bile karamsarlık aşılayan bir portre, değil mi?
Reddedilmeye doyamayan Jack, saygın üniversite denildiğinde akla ilk gelen kurumlardan biri olan Harvard Üniversitesine tam 10 kez başvurmuş. Hiçbirinden olumlu yanıt alamamış.
Jack Ma, yakın geçmişteki bir tarihte “Harvard Üniversitesi” ile ilgili olarak “artık hoca olarak giderim” oraya diyerek dünyaya bakış açısını özetlemiş aslında…
“Reddedilmek çok doğal”
Hayatının pek çok noktasında aldığı “red” cevapları onun için bir bıkkınlık yaratmamış. Yarattıysa da bunu saklamayı iyi biliyor…
Jack Ma, kendisiyle ilgili yaptığı ilham verici konuşmalarında bu konuya açıklık getiriyor; “Buna alışmamız lazım. O kadar da iyi değiliz. Bugün bile reddediliyoruz”…
Forest Gump’ı örnek aldığını belirten Jack, pes etmekten ne kadar uzak kaldığını çok öncelerden göstermiş…
Jack Ma için bir diğer dönüm noktası 1995’te gerçekleşiyor
Jack, üniversiteyi bitirip öğretmenlik yapmaya başlamış ancak bir süre sonra çeviri işleri de mesleki yelpazesine girmiş. Farklı şirketlerin ihtiyaç duyduğu çeviri işlerini alan Jack, 1995’te bir proje için Amerika’ya ayak basmış. Sattle’a gittiğinde internetle tanışmış ve bugünkü projelerinin nüvesi burada edindiği deneyimlerle oluşmuş. İnternetin güçlü bir araç olduğunu anlayarak ülkesine dönüp projelerini inşa etmeye başlamış.
Alibaba masalı başlıyor…
Herkesin anlayabileceği ve sempati duyabileceği bir isimle yola çıkmak isteyen girişimcimiz, uygulamaya dökmek istediği projenin ismini Alibaba olarak belirlemiş. Bulduğu ismin amacına uygun olup olmadığını anlamak için önce bir garsona, “Alibaba’yı biliyor musun” sorusunu yöneltmiş. “Tabii ki. Açıl susam açıl” cevabını aldıktan sonra yolda gördüğü 20 kadar tanımadığı insana aynı soruyu sormuş. Ve aldığı cevaplarla birlikte aklındaki ismin isabetli olduğunu anlamış.
Jack yine yıllar sonraki bir demecinde, “Üstelik isim A harfi ile başlıyordu, kim ne ararsa arasın ilk başta biz çıkacaktık” demiş.
Şirketin ilerleyişine gelirsek, ilk 3 yılda hiçbir başarı elde edemiyor Alibaba. Günler günleri kovalarken bir gün bir restoranda hesap ödeme sırasında garson hesabın ödendiğini ve bir not bırakıldığını söylüyor. O notta; “Ben sizin platformunuzun kullanıcısıyım. Sizin sayenizde çok para kazanıyorum. Sizin de hiç para kazanmadığınızı biliyorum. Bu yüzden yemeğiniz benden” yazıyor.
Jack’in o anda hissettiklerini varın siz düşünün…
Jack Ma’nın idol olmasını güçlendiren özdeyişleri:
İnternette yayımlanan pek çok konuşmasında ilham verici söylemler kullanan dünyaca ünlü iş insanı, neden bir idol olduğunu da bu aforizmalarda gösteriyor:
‘‘Başaracağız çünkü çok genciz ve asla, asla pes etmeyeceğiz…’’
“Başarısız olmam önemli değil. En azından başkalarına örnek olabilmişimdir. Ben başarısız olsam bile birisi mutlaka başaracaktır.’’
“Eğer pes etmezsen hala şansın var demektir. Ve eğer küçüksen, gücünden ziyade beynine güvenmelisin ve konsantre olmalısın.’’
“Eğer ne yapmak istediğini bilen iyi bir takımsak, bizden biri onlardan on kişiyi yenebilir.’’
“Bugün acımasızdır. Yarın ise daha da acımasız. Yarından sonraki gün ise çok güzeldir.’’
Jack Ma’nın küresel şirketi Alibaba’ya dair bazı sayısal veriler:
Alibaba New York Borsası’nda işlem görmeye başladıktan sonra sayısal açıdan daha da dikkat çeken bir yapıya büründü.
Dünya tarihinin en büyük halka arzı gerçekleşmiş ve Alibaba’nın değeri 227 milyar dolara çıkmıştı. Bu ilerleyiş Facebook’u dahi geride bırakan bir seyri işaret ediyor.
2001 yılında Amerikalı Yatırım sermayelerinden 5 milyon dolar istediğinde reddedilen Jack Ma, bu halka arzda 21,8 milyar dolar gelir sağlamıştı.
Şirketin web sitesine günde 100 milyon kişi bir şeyler almak için girmeye başlamıştı.
O günlerde sadece Çin’de doğrudan ve dolaylı olarak toplam 14 milyon küsur kişiye iş imkanı sağlanmıştı.
Jack Ma’nın ikamet ettiği konutunda 18 kişi olarak işe başlayan ekibin sayısı günden güne artmış ve bugünlerde 4 büyük yerleşkede 30 küsur bin kişinin istihdam edildiği açıklanmıştı.
Ayrıca Jack Ma’nın, Çin’in ve Asya’nın en zengin iş insanı, dünyanın ise sayılı zenginleri arasında bilindiğini belirtmek gerekiyor.
Son olarak dünyayı maskeye hapseden Covid-19 salgını sürecinde servetine servet katarak büyüyen isimlerden birinin yine Alibaba’nın kurucusu Jack Ma olduğunu söyleyelim