Biz “İstanbullular” yaşadığımız stresli ve hareketli hayattan sürekli bir yerlere kaçıp kurtulmak istiyoruz. İstanbul’a yaklaşık 1.30 saat uzaklıkta olan bu güzel ilçemiz bu stresten kaçmanız için güzel bir hafta sonu kaçamağı olabilir. Hadi hep beraber İznik’te neler yapabileceğimize bakalım.
1. Ayasofya Kilisesi/Camii
İznik’in tam ortasında olan kilise tarih açısından önemli bir yere sahiptir. Hıristiyanlar için önemli bir yere sahip olan İznik Konsülü bu kilisede toplanmıştır. Kilise daha sonra Osmanlı zamanında camiye çevrilerek Orhan Gazi adını almıştır. Malesef bu yapı günümüzde son zamanlarda yapılan kötü restorasyon örneklerinden biri de olsa hala sahip olduğu tarihi değer için görülmeye değerdir.
2. İznik Gölü
Türkiye’nin 5. büyük gölü olun İznik Gölü’, eşsiz doğası ve güzelliğiyle kesinlikle yanında oturulup keyif yapılması gereken yerlerdendir. Üstelik yazın eşsiz bir gün batımına sahiptir.
3. İznik Çini Çarşısı
İznik’e gelmişken dünyanın en güzel çinilerine bakmadan olmaz değil mi? 🙂
4. İznik Yeşil Cami
Osmanlı mimarisinin ilk örneklerinden olan Yeşil Cami, minaresinde Selçuklu izlerini de taşır. Turkuaz, mor ve yeşil çinilerle kaplanan minaresi camiye ismini vermiştir.
5. Sansarak Kanyonu
İznik’e 17km uzaklıkta olan kanyon yol boyunca eşsiz İznik Gölü manzarasını da içinde barındırıyor. Kanyon yeni başlayan doğa yürüşçüleri için ideal bir parkur.
6. Kırgızlar Türbesi
İznik’in Osmanlılar tarafından kuşatılması sırasında şehit düşen Kırgız Türkleri anısına Orhan Gazi tarafından insa ettirilen türbe, mimari özellikleri bakımından ve kalem içi süslemeleri tarafından dikkat çekici bir eserdir.
7. Surlar
İznik surları günümüzde hala dimdik ayakta durmaktadırlar. İznik hala Bizans zamanından kalan şehir tasarımını bu sayede günümüze kadar taşımıştır.
8. İznik Medresesi
İznik medresesi Osmanlı’nın kurulan ilk medresesi olma özelliğini taşır. Bu medresede, zamanının biliminsanlarından Davud el-Kayserî, Taceddin-i Kürdi, Alaeddin Ali Esved ders vermiştir.
9. Nikeia Antik Kenti
Nikeia Antik Kenti ilkçağ döneminden İ.Ö 4. yüzyıla kadar ayakta kalmış bir kenttir. Burada bulunan su yolları, tiyatro ve kiliseler dönemin özelliklerini yansıtır. Bu yüzden görülmeye değerdir. Türkiye’deki çoğu antik kent gibi Nikeia Antik Kenti kazılar ıda bir şekilde devam etmeye çalışmaktadır.
10. Köfteci Yusuf
İznik’e gelmeden köfte yemeden gitmek olmaz. Buraya sırf köfte yemek için bile şehir dışından günü birlik gelen insanlar vardır.
Not: Köfte yedikten sonra boolll kaymaklı bir tatlı söylemeyi unutmayın. Gelen kaymağa şaşıracaksınız. 🙂
11. AYDO Dondurma
Sahildeki küçük büfede bulunan AYDO İznik’in meşhur dondurmacısıdır. Dondurmanızı alarak sahilde küçük bir tur atabilirsiniz.