İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Selçuk’un, senelere meydan okumayı başarmış antik kenti Efes… Eski bir Roma kenti ve antik bir Yunan şehri olması, dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı içinde bulundurması ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmasından dolayı tüm medeniyetlerin izini hala daha görebileceksiniz Efes’te.
1. 8000 bin yıl öncesi yani milattan önce 6000 yılında kadın savaşçılar olarak anılan Amazonlar tarafından kurulan bu şehir, tarihi geçmişi ile gün geçtikçe daha çok ilgi çekmeyi başarıyor.
2. Helenistik ve Roma dönemlerinde altın çağını yaşayan Efes Antik Kenti, Roma İmparatoru döneminde başkent olmayı başardı.
Antik kent, artan nüfusu ile her dönem ve her uygarlık için çok önemli bir yere sahip oldu.
3. Aynı zamanda liman kenti de olan Efes deniz yoluyla gelen göçmenler için bir konaklama yeri idi.
4. Ticari liman kenti olması gelişmesine aracı oldu ve hayranlık uyandıran bir kent profiline dönüştü.
5. En nihayetinde 1304 yılına tekabül eden senelerde Efes, Türk beyliklerine geçti ve 1402 senesinde de Moğol saldırılarından nasibini aldı. 1425 yılına gelindiğinde ise kenti Osmanlı fethetti.
6. Dünyanın 7 harikasından biri olan Artemis Tapınağı’nı nasıl tarif edersek edelim hep eksik kalır. Biz de Sidonlu Antipader’in tapınak hakkında “Güneş hiç bu kadar büyük bir şeye bakmadı” derkenki haklılığına şapka çıkarıyoruz.
7. En büyük açık hava tiyatrosu olan Efes Antik Tiyatrosu 24.000 kişilik kapasitesiyle tarihe adını altın harflerle yazdıran en önemli yapılardan.
8. Antik Tiyatro’daki oturma alanının hala iyi durumda olması da yıllara başarıyla meydan okuduğunu kanıtlıyor.
9. Milattan sonra 106 yılında vefat eden Efes valisi Celsius adına oğlu tarafından yapılan en güzel yapılardan biri olan Celsus Kütüphanesi, dışarıdan bakınca 2 katlı gibi dursa da aslında yüksek tavanlı tek katlı bir yapı.
10. Celsus Kütüphanesi kapasite olarak Alexandra ve Bergama’dakinden sonra dünyanın en büyük 3. kütüphanesi.
11. Dünyada 33 farklı yerde bulunan, ülkemizde ise 4 tane olduğunu bildiğimiz Yedi Uyurlar Mağarası’nın biri de Efes Antik Kent’te yer alıyor.
12. Yedi Uyurlar, Müslümanlıkta da Hıristiyanlıkta da ufak farklılıklar ile ortak, mucizevî kurtuluşun geçtiği yer olarak biliniyor.
13. Yaklaşık 4000 metrekareye yapılan yamaç evlerin en önemli özelliği o döneme göre yerden ısıtma sisteminin olması ve her evin kendine ait avlusunun bulunması.
14. Efes’in antik döneminde köleler tuvaleti zenginlerden önce kullanırmış ki önceden taşları ısıtabilsinler.
15. Antik dönemin ünlü filozoflarından olan Heraclitus Efes’te doğmuş.
16. Efes’teki Meryem Ana Kilisesi, dünyada Meryem Ana’ya adanan ilk kilise olma unvanına sahip.