Televizyonun bir keyfi varsa, o da, şüphesiz eskiden oturup izlediğimiz ve bugün bile defalarca izlesek dahi sıkılmayacağımız yapımların bize yaşattığı güzel anları sunmasıdır muhtemelen.Peki, kimi sahnelerde katıla katıla güldüğümüz ama kimi sahnelerde hüzünlenip hatta gözyaşı döktüğümüz yapımlar hangileriydi? Yani başka bir deyişle, izlemekten sıkılmayacağımız eski Türk dizilerini birlikte hatırlayalım mı?
O yapımların büyük çoğunluğunu almaya çalıştığımız bu listenin detaylarına geçmeden önce meraklısına iki link sunalım.
“Türk Dizilerinde Üçkağıtçılığın Bayrak Tutan 11 Karakteri” bu linklerden biri. Diğeri ise “Replikleri Hafızalarımıza Kazınan Eski Türk Dizileri ve Karakterlerinin Eğlenceli Instagram Hesapları“.
O halde, artık hazırsak başlayalım…
1. Eski Türk dizileri arasındaki en uzun soluklu dizi: Bizimkiler (1989 – 2002) – IMDb: 8.2
Hatta Türk dizi tarihinin en uzun dizisi diyebiliriz Bizimkiler için. Çünkü dile kolay, tam 15 yıl…
Dizide, aynı apartmanda yaşayan ve Türk toplumunun 7 farklı kesimini temsil eden 7 aile vardı. Ve tam 15 yıl boyunca bu ailelerin yaşadığı komik ve içten öykünün anlatılmasına şahit olmuştuk. Ailelerin, Türk toplumundaki belli başlı kesimleri temsil etmesi tanıdık geldi mi? Evet, Kapıcılar Kralı… Zaten iki yapım da aynı isim tarafından yaratıldı; Umur Bugay’ın yazdıklarını izledik büyük bir keyifle, yıllar boyunca.
Ama biz, Bizimkiler’den devam edelim. Yapım, Ercan Yazgan, Halit Akçatepe, Cezmi Baskın, Erdal Özyağcılar gibi birçok değerli ismi kadrosunda barındırmıştı. Bu muhteşem öykü serisi, listemizin ilk sırasında yer aldı.
Dizinin yönetmenlerine baktığımızda; 459 bölümün 454 bölümünün Yalçın Yelence tarafından çekildiğini biliyoruz. Geriye kalan 5 bölümü ise Erkavim Yıldırım çekmişti.
2. Eski Türk Dizileri arasında sayılması gereken bir başka yapıt: Mahallenin Muhtarları (1992 – 2002) – IMDb: 6.1
Şimdiki nesil Arka Sokaklar’da falan dolaşır ama uzun soluklu dizilerin ağır toplarındandır Mahallenin Muhtarları da. Bugün düşündüğümüzde, özlem duyduğumuz bir portreyi anlatır Mahallenin Muhtarları. Mahalledeki eşrafın, esnafın, akıllının, delinin, yani bilumum halkın sevecen hikayesinin anlatıldığı yapım 10 sezon sürmüştü.
Mahallede yaşanan sevgi, dostluk, dram ve kardeşlik gibi temalar işlenmişti bu hikayede. Söz konusu hikayemizin yaratıcısı ise Kandemir Konduk olmuştu. Dizi; Oğuz Yalçın, Filiz Kaynak, Avni Kütükoğlu ve Nursan Esenboğa’nın bakış açısından izleyiciye sunulmuştu.
Dizinin oyuncu kadrosundaki belli başlı isimlere göz gezdirelim:
Aydan Burhan, Erkan Can, Cihat Tamer, Işık Aras, Goncagül Sunar, Esra Akkaya, Nedret Özbek, Leman Çıdamlı, Filiz Taçbaş.
3. Süper Baba (1993 – ) – IMDb: 8.
Yeşilçam’ın en değerli aktörlerinden biridir Şevket Altuğ. Ve onun muhteşem performansına tanık olduğumuz Süper Baba da, içimize işleyen eşsiz bir yapıttı…
Eşinden boşanan Fikret’in (Fiko), çocuklarıyla birlikte yaşadıklarını izlemiştik senelerce.
Yapıtın diğer başrol oyuncuları arasında; Sümer Tilmaç, Jülide Kural, Şevval Sam ve Bennu Yıldırımlar bulunuyordu.
4. Çiçek Taksi (1995 – 2003) – IMDb: 6.1
Eski Türki dizileri arasında kendine has olan ve daha sonraki başka yapımları dahi doğrudan etkilemeyi başarmış bir öykü Çiçek Taksi.
Çiçek Taksi durağı burası. Taksinin rengi buğday sarısı” sözlerinin jenerikleştiği yapımın geniş oyuncu kadros ve samimi bir hikayesi vardı.
Bir taksi durağında çalışan sürücülerin aile, dürüstlük, aşk başta olmak üzere pek çok temadaki varlıklarının işlendiği senaryoda Ramazan Baba karakterine can veren Engin Günaydın’dı.
Oyuncu (en azından bir kısmı) kadrosu:
Erol Günaydın, Eşref Kolçak, Kayhan Yıldızoğlu, Cengiz Küçükayvaz, Ümit Yesin, Tuna Arman, Evin Esen, Necati Bilgiç, Nilgün Belgün, Burçin Terzioğlu…
Yaşar Seriner, Ümit Efekan, Mehmet Bozkuş ve Erdoğan Tokatlı ise yönetmen koltuğuna oturarak künyedeki yerlerini alan isimler olmuştu.
5. Şaşıfelek Çıkmazı (1996 – 1998) – IMDb: 8.6
Eski dizilerden biri olan Şaşıfelek Çıkmazı Türk dizi tarihinin en güçlü kadın karakterlerinin bir arada yer aldığı unutulmaz dizilerden biriydi. Mahinur Ergün tarafından yazılıp yönetilen eserin sonraki yönetmeni Çağan Irmak olmuştu. Şaşıfelek Çıkmazı, güçlü kadın karakterleriyle eski Türk dizileri arasında değerli yapıtlardan biri olmayı başarmıştı.
Dizinin başrol oyuncuları arasında; Derya Alabora, Zuhal Gencer, Fikret Kuşkan ve Füsun Demirel yer alıyordu.
6. Eski Türk dizileri listemizin ilk sırasında çatlak bir karakter var: Çılgın Bediş (1996 – 2001) – IMDb: 5.7
Dönemin gençlik dizisi olarak sınıflandırılan ve unutulmazlar arasına girmeyi başaran Çılgın Bediş dizisi, şen şakrak bir genç kızı anlatıyordu. Yapımın hikayesinde, bir grup gencin yaşadıkları aşk hayatı, arkadaşlıkları ve aile yaşamları anlatılıyordu.
Yapımın oyuncuları arasında yaşlanmayan yıldız Yonca Evcimik’in yanı sıra Cenk Torun, Çiçek Dilligil, Sonay Aydın, Gökhan Mete, ve Selahattin Taşdöğen de yer alıyordu. Yapımın yönetmenleri ise Ozan Aydın ve Turgut Yasalar olmuştu.
7. Tatlı Kaçıklar (1996 – 2001) – IMDb: 6.4
Birbirlerinin zıddı olan iki yakın arkadaşın (Rafet ve Saffet) kahkaha dolu maceralarının anlatıldığı yapımın yönetmenleri Temel Gürsu ile Aram Gülyüz’dü. Bu maceraların kahramanlarına hayat veren isimler ise Mehmet Ali Erbil ile Yalçın Menteş olmuştu.
Ayrıca; Buket Dereoğlu, Neslihan Yeldan, Dursun Ali Sarıoğlu, İsmet Ay, Erol Günaydın gibi devleri izlemiştik.
8. Eski Türk dizileri arasında yer alan ilk absürt komedilerden biri Kaygısızlar (1994 – 1998) – IMDb: 8.2
Eski Türk dizileri listesinin olmazsa olmasıdır Kaygısızlar.
Çapkın bir gençliği gerisinde bırakmasına karşın aşkını 3 kadınla ve 36 çocuğuyla taçlandıran Memnun Kaygısız, soyadının hakkını veriyordu. Aslında feodal anlayışın kadını, erkeğin gerisinde bıraktığı iptidailiği taşlayan yapıt muhteşem bir absürt komediydi.
Ancak Memnun bir süre sonra geçim sıkıntısı yaşamaya başlamıştı. Ve böylece İstanbul’a, askerlik döneminden arkadaşı olan İsmail’in evine emrivaki şekilde taşındığını izlemiştik. İsmail ise hem arkadaşının ailesi hem de kendi eşine ve ev sahibi Gaffur Bey arasında kalmıştı.
Bu muhteşem yapıtın yönetmenliğini; Oğuz Yalçın, Ayhan Önal, Cankat Ergin, Samim Değer, Temel Gürsu ve Uğur Erkır üstlenmişti. Eşsiz nitelikteki bu absürt komediyi yazan ekip ise Gani Müjde, Birol Güven, Fatih Solmaz, Metin Açıkgöz, Resul Ertaş, Selçuk Erdem ve Yılmaz Okumuş’tan oluşuyordu.
Dizinin oyuncu kadrosunda adeta yok yoktu. O kadronun başrollerinde; Ercan Yazgan, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda, Çiçek Dilligil, Ülkü Duru ve Yılmaz Köksal yer alıyordu.
9. Ve eski Türk dizilerinden bir başkası: Bir Demet Tiyatro (1995 – 2002) – IMDb: 8.5
Delikanlı Mükremin’in haytalığı babası için sorun oluştururken mahallelinin en sevdiği adam olduğu bölümleri yıllar boyu sıkılmadan izlemiştik. Tirbuşon’un kılıbıklıkları, Fadıl Fıdıllıoğlu’nun abisinin fırıldaklıkları, evin kızı Lütfiye’nin çektiği cefaları izlediğimiz yapıt asla unutulmayacak bir konumda. Dizinin başrollerinde ise Yılmaz Erdoğan, Demet Özbağ, Erdoğan Dikmen ve Erdal Tosun gibi efsaneler yer almıştı.
Yıllar boyu bizlere türlü duygular yaşatan unutulmaz dizinin yönetmen koltuğuna farklı zamanlarda Sevgi Birsel ve Derya Yaruç oturmuştu. Öyküyü kaleme alan ise Yılmaz Erdoğan olmuştu.
10. Sıdıka (1997 – 2002) – IMDb: 8.0
Dünyanızı izlediğiniz pencereniz ne kadar geniş? Metaforlaştırdığımız bir koşuşturmacanın içinde yer alan bu soruya, 1997 yılından kalma bir cevap var; Sıdıka.
Okula gönderilmeyen ve hatta adeta eve hapsedilen Sıdıka vardı bu dizide. Kendisi, bütün dünyasını pencereden gördüğüyle sınırlamak istemeyen, yazdığı günlüğüyle hayal dünyasının geniş alanlarını izleyiciye gezdiren bir karakterdi. Sıdıka’nın kötü niyetli olmayan ancak sosyokültürel açıdan pek iyi seviyede bulunmayan anne ve babasının bir de, hayta oğulları Samim vardır. Samim de, Türk ailesindeki klasik baskıcı abiyi temsil ediyordu.
Atilla Atalay’ın kaleminden çıkan bu eşsiz hikayeyi, Mahinur Ergun ile Fatmanur Sevinç’in bakış açısından izlemiştik. Yapımda boy gösteren isimler ise; Hasibe Eren, Füsun Demirel, Ali Erkazan ve Hakan Tanfer’di.
11. Sıcak Saatler (1997-2000)- IMDb: 8.0
Günümüzde en çok aradığımız omurgalı gazeteciliğin hakkını veren Sedat Yalçın, günümüze o kadar güzel mesajlar veriyordu ki…
Mehmet Aslantuğ ile Arzum Onan’ın başrolünü paylaştıkları bu eser, izlemekten sıkılmayacağınız eski Türk dizileri arasında duruyor.
Dizinin diğer önemli oyuncuları arasında; Kenan Işık, Mehmet Nikerel, Aytaç Yörükaslan ve Sevda Ferdağ gibi usta isimler bulunuyordu.
12. Tarihi olayları anlatan eski Türk dizileri arasında yer alan dram: Hatırla Sevgili (2006-2008) IMDb: 7.7
Ümmü Burhan’ın yönettiği ve dönem dizisi olan Hatırla Sevgili’ye bu listede yer vermemek ayıp olurdu.
Toplumsal çatışmaları, siyasal çalkantıları ve bireysel kaygıları en iyi şekilde aktarmayı başaran dizide Ahmet ile Yasemin’in fırtınalı aşkını izlemiştik. Ayrıca Necdet’in Yasemin’e yıllar boyu sessizce beslediği aşkı ve ona gösterdiği dostluğu da unutulmazlar arasına girmişti.
Yapıtın başrollerini Cansel Elçin, Beren Saat ve Okan Yalabık paylaşmıştı.
13. İkinci Bahar (1998 – 2001) – IMDb: 8.7
Türk sinemasının usta yönetmenlerinden Yavuz Turgul’un gözünden izlediğimiz bu unutulmaz dizi, Ali Haydar ile Hanım karakterlerinin ikinci baharını anlatıyordu.
Başrollerinde Türkan Şoray, Şener Şen, Tarık Pabuçcuoğlu, Güven Hokna gibi emektar isimler yer alıyordu. Ayrıca; Nedim Saban, Özkan Uğur, Nurgül Yeşilçay, Ozan Güven de dizide performans sergileyerek seyircinin gönlünde taht kuran diğer isimlerdi.
14. Ruhsar (1998 – 2001) – IMDb: 5.9
Ölümün aşkı ayırıp ayıramadığını tartışan Hayalet filmine, yerli bir cevap gelmiş Gani Müjde’den. O dram ve aşk filmine karşın Müjde’nin cevabı yine aşk ama komedi türünde olmuş.
Ruhsar, trajik bir trafik kazasında hayatını kaybetmiş ve onu çok seven eşi Mazhar da kedere düşmüştü. Bunu fırsat bilen Mazhar’ın annesi hemen yeni bir gelin bakmaya başlamıştı.
Ruhsar ise adının hakkını vererek art niyetin karşısında durup eşini kimseye kaptırmamanın mücadelesini vermişti. En komik halleriyle.
Yapımın yönetmenleri; Ümmü Burhan, Samim Değer, Ömür Atay olmuştu. Cem Davran, Hande Ataizi ve Tuluğ Çizgen de, başrollerde olan isimlerdi.
15. Yılan Hikayesi (1999 – 2002) – IMDb: 6.5
Bir dönem, flütle jenerik müziğini çaldığımız ya da çalmaya çalıştığımız Memoli, efsaneler arasında duruyor. Yılan hikayesine dönüşen bir kovalamacayı anlatan dizinin başrollerinde Mehmet Ali Alabora, Meltem Cumbul ve Emre Kınay yer almıştı. Unutulmaz yan karakterler ise Çetin Tekindor, Ayten Gökçer, Süleyman Turan ve Şevket Çoruh’tu.
Yapımın senaryosu Tayfun Güneyer’e aitti. Dizinin yönetmeni ise Nihat Durak idi.
16. Ayrılsak da Beraberiz (1999 – 2004) – IMDb: 7.2
Birbirleriyle anlaşamayan ve geçimsizlik konusunda ipi göğüsleyen bir çift olan Berna ile Teoman ayrılmaya karar verirler. Ancak modern bir çift olarak ayrılmayı bilen ikili, konu evi ayırmaya gelince pek de aynı fikri benimseyemezler. Yaklaşık 5 yıllık bir güldürü serisine sahip olan Ayrılsak da Beraberiz dizisinin yönetmenliğini Sibel Kocataş ve Raşit Çelikezer üstlenmişti. Hikayenin;
Murat Aras, Nilüfer Yenidoğan, Caner Güler ve Uğur Yağcıoğlu’na ait olduğu bu dizi tam 490 bölüm sürmüştü.
Dizinin oyuncu kadrosuna baktığımızda; Janset / Ayşe Tolga, Hakan Yılmaz, Necmi Yapıcı, Tuluğ Çizgen ve Belma Canciğer’i görüyorduk.
17. 7 Numara (2000 – 2003) – IMDb: 8.7
Akran olan 4 üniversiteli genç kızın odakta olduğu 7 Numara, unutulmaz eski Türk dizileri arasında kendine has bir yer edinmeyi başardı. Genç kızların yurtta kalmaktansa eve çıkmaya karar vermeleri sonrası tanıştıkları Vahit ve Zeliha çifti de idealize edilmiş temizliğin timsali gibidirler.
Vahit ve Zeliha çiftinin alt katına da Vahit’in amcaoğullarının yerleşmesiyle başlayan cümbüş, hala hatırımızda kalan enfes sahnelerin izleyiciye ulaşmasını sağlamıştı.
Yönetmenliğini Haluk Bener ile Sadullah Ceren’in üstlendiği dizinin senaryosu Ayça Mutlugil, Nuray Uslu, Oya Yüce ve Volkan Girgin’e ait.
Yapıtın kadrosunu “muhteşem” sıfatıyla bütünleştiren isimler ise:
Şebnem Sönmez, Engin Alkan, Tuba Erdem, Okan Selvi, Ayça Mutlugil, Nuray Uslu, Gülden Güney, Olgun Şimşek, Ruhi Sarı, Volkan Girgin, Özlem Türkad, Aşkın Şenol, Sedef Pehlivanoğlu, Çağlar Çorumlu, Cenk Tunalı, Taner Ertürkler ve Atılgan Gümüş.
18. Dadı (2001 – 2002) – IMDb: 6.3
Dadı’nın oyuncu kadrosunda, Gülben Ergen, Kenan Işık ve Sinem Kobal ve duayen Haldun Dormen bulunuyordu. Yayımlandığı döneme damgasını vuran yapımlardan biri olan Dadı, bugün hala izlendiği bilinen eski Türk dizileri arasında.
Amerikan kökenli The Nanny’den uyarlanan yapımın başrolünde izlediğimiz Melek, iyi kalpli karakterimizdi. Evlenme hayalleri kuran Melek’in hayatı ise medya patronu Ömer Giritli’nin 3 çocuğuna dadılık etmesiyle başlamıştı. Sonrası bol kahkaha…
Yapıtın yönetmenliğini Fatih Aksoy, Ebru Yalçın ve Yonca Güzelpınar paylaşmıştı.
19. Unutursak ayıp edeceğimiz eski Türk dizileri arasında bir başka muhteşem yapıt: Yeditepe İstanbul (2001-2002) – IMDb: 8.6
Ali Ulvi Hünkar’ın kaleminden dökülen ve “Mahallenin Romanı” sloganıyla ölümsüz niteliklere bürünen dizi, yalnızca 47 bölüm sürmüştü. Ama etkisiyle hala hatırlandığında gülümseten eseri Türkan Derya Güven yönetmişti.
Türk sinemasından aşina olduğumuz sıcacık yüzlerin yürekleri ısıttığı dizinin başrollerini Zuhal Olcay ve Emre Kınay paylaşmıştı. Ancak diğer oyuncular da yabana atılacak tüden olmadığından aşağıda kendilerine yer vermeye çalıştık. İşte o güzel isimlerin bir kısmı:
Uğur Polat, Oktay Kaynarca, Meral Okay, Yeşim Ceren Bozoğlu, Özgü Namal, Günay Karacaoğlu ve daha kimler kimler…
20. Tatlı Hayat (2001 – 2004) – IMDb: 8.4
Haluk Bilginer ve Türkan Şoray’ın rol aldığı bir başka eski Türk dizilerinden Tatlı Hayat…
İhsan ve Sevinç’in iki ayrı kişiliği temsil ettiği bu yapıtta bizi en çok kızdıran İhsan’ın yaptıkları olmuştu. Ama yine de en çok sempati duyduğumuz karakter de yine kendisi olmuştu. Aslında toplumsal eleştirilerin izleyiciye sunulduğunu keyifle izlemiş, kaliteyi koklamıştık.
Yapıtın önemli oyuncuları arasında ise Türkan Şoray ve Haluk Bilginer’in yanı sıra Çolpan İlhan da bulunuyordu.
Unutulmaz komedinin kamera arkasındaki patronu Bora Tekay’dı. Senaryoda katkısı olanlar ise Haluk Özenç ile Boray Tekay idi.
21. Unutulmaz eski Türk dizileri arasında ilk gençlik yapıtlarından biri: Koçum Benim (2002-2003)- IMDb: 6.8
Kısa süren yayın hayatına rağmen zihnimizde, unutulmayacak bir yere yerleşen Koçum Benim toplamda 47 bölüm sürmüştü.
Gençlik dizisi olarak kategorilendirebileceğimiz yapıt, özellikle Tarık Akan ve Zihni GÖktay gibi yılların deneyimlerine sahip isimlerle bambaşka bir nitelik kazanmıştı. Ayrıca; Ebru Cündübeyoğlu, Sevil Üstekin, Ozan Güven gibi isimleri de izlemiştik.
Evet, Koçum Benim de izlemekten sıkılmayacağınız eski Türk dizileri arasında bulunuyor. Yapıtın yönetmenliğini paylaşan isimler Vecihi Ener ile Serdar Akar olmuştu. Dizinin senaryosu ise Yonca Akasya tarafından yazılmıştı.
22. Yarım Elma (2002 – 2004) – IMDb: 5.6
Unutulmaz dizilerden biri olan “Yarım Elma” birbirlerini hiç tanımayan ve yıllar sonra bir araya gelen Yonca ile Gonca adındaki ikiz kardeşlerin maceralarını anlatıyordu.
Hatırlanırsa; İstanbul’da yaşayan ve özgür bir kadın olan Yonca bu modern hayatın içinde mutlu bir profil çiziyordu. Ancak bu mutluluğu günün birinde yerini şaşkınlığa, yer yer öfkeye ama işin özünde sevgiye bırakacaktı. Yonca’nın karşısına çıkıp da, onun ikizi olduğunu söyleyen Gonca ise biraz daha yereli temsil eden özellikler barındırıyordu.
Komedi türündeki yapımın oyuncuları arasında; Günay Karacaoğlu, Selma Ergeç, Janset ve Barış Falay yer alıyordu.
Yapımın künyesine baktığımızda, Deniz Akçay Katıksız ve Ömer Uğur’un yönetmen olduklarını görürüz.
23. Asmalı Konak (2002 – 2004) – IMDb: 5.8
Reytingleri altüst eden bir yapımdan bahsediyoruz. Asmalı Konak, yayımlandığı tarihten itibaren hala izlenebilen bölümleriyle, konumunun ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor.
Amerika’da tanışan Bahar ve Seymen aslında iki farklı dünyanın insanlarıdır. Ancak bu durum, evlenmeleri için bir sorun teşkil etmez. Aslında hikayenin bundan sonrası fazlasıyla sorun barındırır. Çünkü iki farklı kültürün temsilcisi olan bu karakterlerin birbirlerini kaybetmemek için verdikleri ödünler ve mücadele gıpta edilesiydi. İşte bu mücadele, izleyiciden gözyaşlarıyla alınan tam puanların sebeplerini ortaya koymuştu.
Özcan Deniz, Nurgül Yeşilçay ve Selda Alkor gibi isimlerin yer aldığı profesyonel kadronun ortaya koyduğu hikaye, Mahinur Ergun ve Meral Okay tarafından kaleme alınmıştı. Yapımın yönetmeni ise Çağan Irmak üstlenmişti.
24. En Son Babalar Duyar (2002 – 2007) – IMDb: 6.2
Evin bireylerinin her şeyi sakladıkları baba, Türk aile tipinden alışık olduğumuz bir statüyü temsil etmişti.
Başını belaya sokmayı alışkanlık haline getirmiş evin bireyleri, her olayın finalinde olduğu gibi babanın da durumdan haberdar olmasıyla yüzünü öne eğmek durumunda kalıyorlardı. İpek, Mustafa, Defne ve Hülya’nın Baba’ya gitmektense anne Şükran’a koşmaları, aslında baba figürünün, ketum ve mesafeli duruşunu eleştirme amacı taşıyordu.
Necmi Yapıcı, Murat Aras, Metin Açıkgöz, Birol Güven ve Kenan Kuzan’ın birlikte kaleme aldıkları bu dizinin yönetmenliğini Sibel Kocataş ile Funda Karagöz paylaşmıştı. Yapımın oyuncu kadrosunda; Ayşegül Atik, Ali Erkazan, Levent Ülgen ve Hatice Aslan yer alıyordu.
25. Eski Türk dizileri arasında en duygusal ve komik yapıtlardan biri olan Gülbeyaz (2002 – 2003) – IMDb: 7.4
En iyi eski dizilerden biri olan Gülbeyaz’ın konusu, Karadeniz’in hırçın sularıyla birlikte nam salan coğrafyada yaşayan iki ailenin düşmanlığına dayanıyor. Düşmanlığın olduğu yerde filizlenmeyi bilen aşk da üstüne düşeni yapıyor haliyle.
Gülbeyaz ile Kadir’in nefretten doğan aşklarını hayranlıkla izlediğimiz dizinin başrol oyuncuları Şevval Sam ve Nejat İşler’di. İki büyük isme eşlik eden isimlerin başında ise Kamran Usluer ve Meral Çetinkaya geliyordu.
Özel Kızıltan’ın yönettiği yapım dram türünde yer almıştı. Diziyi; Rüya İşçileri, Meriç Demiray, Cenk Bogatur, Cem Görgeç ve Barış Erdoğan hikayeleştirmişti.
26. Eski Türk dizileri arasındaki Fırıncı Nusret Baba’nın Ekmek Teknesi (2002 – 2005) – IMDb: 8.0
Mahalle kavramının anlatıldığı bir başka yapım, bıraktığı etkiyle efsaneler arasındaki yerini alan Ekmek Teknesi idi.
Türk dilinin doğru kullanılması noktasında hassasiyet taşıdığı görülen yapımda ayrıca unutulmaya yüz tutmuş pek çok deyim ve atasözü de izleyici de iz bırakmıştı. Fırıncı Nusret, Kirli, Heredot Cevdet, Celal gibi karakterlerle unutulmaz nitelik kazanan dizi, 3 sezonda toplanan 106 bölümlük bir uzunluğa sahipti. Can alıcı hikayemizin başrolünde, 2007 yılında kaybettiğimiz büyük sanatçı Savaş Dinçel rol üstlenmişti.
Osman Sınav, Sadullah Şentürk, Gürsel Ateş ve Metin Günay’ın yönettikleri dizinin senaryo ekibinde; Kurtlar Vadisi’nden tanınan Raci Şaşmaz bulunuyordu.
27. Serseri (2003 – 2004) – IMDb: 5.9
Milenyumun başında çocukluk ve gençlik arasında bir yerlerde yaş almaya devam eden ya da gençliğini geride bırakmamış olanlar iyi bilirler Serseri’yi.
Serseri, hırsızlık ve yaramazlık peşinde koşan 3 arkadaşın, yani Ömer, Cemo ve Cafer’in samimi öyküsünü anlatıyordu.
Aynı zamanda çapkın olan Ömer, günün birinde Sibel’i görmüş ve ona aşık olmuştu. Haliyle kız da ona kayıtsız kalamamıştı. Çünkü kahramanımızın şeytan tüyü vardı. Ama bir de Sibel’i seven başka bir karakterimiz daha vardı ki, hikayemiz için olmazsa olmaz bir durumdu bu. O karakter, Bülent’tir ve “ooooogggliiiim” hitabıyla ortalıklarda dolaşırdı.
Bu nostaljik yapımın yönetmeni Cem Akyoldaş’dı.
Kadroya baktığımızda ise karşımıza, Okan Yalabık, Gamze Özçelik, Erkan Petekkaya, Mahir İpek, Cüneyt Arkın ve Levent Özdilek çıkıyordu.
28. Hayat Bilgisi (2003 – 2005) – IMDb: 6.4
Gani Müjde’nin kaleminden çıkan “Hayat Bilgisi”, unutulmaz eski Türk dizileri arasında hala hatırlarda duruyor. Rıdvan Kanat Lisesinin yaramazlıklarıyla ünlü öğrencilerini ve idealist öğretmen Afet Güçverir’i ekranlara taşıyan dizi, aile ve arkadaşlık kavramlarını işleyen ve hala izlenen bir yapım.
Eğitim alanının sektörleşmesi karşısında ideal olanı savunmayı öğütleyen Hayat Bilgisi, şüphesiz izlemekten sıkılmayacağınız eski Türk dizileri arasında…
Harika nitelikleriyle unutulmaz izler bırakan bu gençlik dizisinin yönetmeni Tarkan Karlıdağ’dı. Oyuncu kadrosu mu? Buyurunuz:
Perran Kutman, Tarık Pabuççuoğlu, Kerem Kupacı, Ümit Erdim, Serhan Arslan, Paşhan Yılmazel, Kaan Yılmaz, Altan Gördüm, İpek Erdem, Ceren Soylu, Ayçe Abana, Hakan Altıner, Ulvi Alacakaptan, Atilla Olgaç, Oğuzhan Yıldız, Sinan Çalışkanoğlu, Gökçe Bahadır, Çağhan Çulha, Cavit Çetin Güner, Elif Burgaz, Erdal Türkmen, Durul Bazan, Belma Canciğer, Mahir İpek.
29. Eski Türk dizileri arasında kadın mücadelesini anlatan başka bir hikaye: Aliye (2004 – 2006) – IMDb: 5.2
İzlemekten sıkılmayacağımız eski Türk dizileri arasında olsa da, sıkılmamız gereken bir hikaye Aliye.
Evine ve eşine bağlı bir kadın olan Aliye, mutsuz bir evliliği akışına bırakmıştı. Halit Ergenç’in hayat verdiği Sinan ise eşini aldatan bir tipti.
Eşinin kendisini aldattığını öğrenen Aliye ise gururunu ezdirmemiş ve çocuklarını alıp İstanbul’daki dayısının yolunu tutmuştu.
Yolculuğun başlangıcında eşine yakalanan Aliye, kızını babasına bırakmak zorunda kalır ki, hikayenin detayları bu olaylardan sonra başlamıştı.
Duygu selinin hakim olduğu dramın yönetmeni Kudret Sabancı’ydı. Senaryosunu Şebnem Çitak
Güliz Kucur ve Ayfer Tunç’un birlikte kaleme aldığı dizi 3 sezon sürmüştü.
Dizinin oyuncu kadrosunda; Sanem Çelik, Halit Ergenç, Ayla Algan, İlhan Şeşen gibi pek çok yıldız isim yer almıştı.
30. Ve Avrupa Yakası (2004-2009)- IMDb: 8.5
Durum komedisi olan Avrupa Yakası, bizimle buluşturduğu karakterleri benimsememizi sağladı. Her karakterin ayrı kitlesi oluşunca dizi öyle büyüdü ki, kendi başına bir kült haline geldi.
Yapımın Gülse Birsel’in hayal dünyasıyla şekillendiğini söyleyelim. Ayrıca Sinan Çetin’in de bu dizinin yapımcısı olarak künyede kendine yer bulmuştu.
31. Ezel (2009 – 2011) IMDb: 8.6
Ah be yeğen…
Dayı karakterinin ayrıca gönlümüzü fethettiği ve yılların deneyimli oyuncusu, usta isim Tuncel Kurtiz’in tüm Türkiye’ye tanıtıldığı Ezel… Öyle kalıcı etkilere sahip ki, gündelik hayatta karşımıza çıkan bir ihanet söz konusu olduğun da, “o” aklımıza gelir ve hemen sözcüklere dökeriz; “Eyşan’lık”. Evet, dimağımızdan dilimize kadar yansımaları olan bu hikayenin odak noktası ihanet, dostluk ve aşk üçgeni. İhanet bu iki kavramı etkisiz kılan eleman olur mu bilinmez ama dizinin milyonları ekran başında topladığını hiçbirimiz unutamayız…
Öykümüz, temiz ve saf karakterimiz Ömer’in askerden gelmesi ile başlar. Ömer’in sevdiği kadın olan Eyşan, ayyaş babası ve hasta kız kardeşi yüzünden yasa dışılıkmış, ahlaksızlıkmış… Kısacası, Eyşan, kafayı bunlara takmayacak duruma doğru sürüklenir adım adım…
Bir de Ömer’in kan kardeşi, can dostundan da ileri bir dostu vardır; Cengiz’in ta kendisi. Öte yandan Ali abiyi de unutmamak lazım. Çünkü hikaye, aslında onların sergilediği bir Ali Cengiz oyunuyla şekillenmişti.
Sonrası alışıldık bir hikaye… Ama alışılmadık ve sıra dışı işlenen bir olay örgüsü…
Dram ve aksiyon türüne dahil olan yapımın oyuncu kadrosunda; Kenan İmirzalıoğlu, Cansu Dere, Tuncel Kurtiz, Cengiz Atay, Barış Falay, Haluk Bilginer ve ismini sayamayacağımız çok değerli pek çok isim yer almıştı.
Dizinin yönetmen koltuğunda Uluç Bayraktar oturmuş, hikaye ise Kerem Deren ile Pınar Bulut’un kaleminden çıkmıştı.
32. Geniş Aile (2009-2011) IMDb: 7.0
Baba Kuddusi’nin deyimiyle; “faydasız” olan Cevahir’in, en yakın arkadaşı olan Ulvi’yle yaptıkları serserilikleri çok güldürmüştü. Koyu Bilal ile olan atışmalar, Zekai’nin ergen isyanları derken, bizi kahkahaya boğan dizinin çınarları arasında rahmetli Halit Akçatepe ve Rasim Öztekin bulunuyordu.
Cevahir, Almancı bir ailenin kızıyla evlenip Almanya’ya yerleşmişti. Ancak 3 ay gibi kısa bir sürede eşinden boşanan Cevahir, eve dönmüş ve hikaye burada başlamıştı.
Komedi türündeki yapımın yönetmeni Ömer Uğur’du; hikayenin yazarı ise Cüneyt İnay.
Bu unutulmaz dizinin oyuncu kadrosu ise oldukça zengin bir tablo yaratmıştı. Dizide Halit Akçatepe ve Rasim Öztekin dışında da dikkat çekici isimler yer almıştı.
O isimler: Ufuk Özkan, Fırat Tanış, Mine Teber, İlker Ayrık, Bihter Dinçel.
33. Öyle Bir Geçer Zaman ki (2010-2013) IMDb: 6.8
Denizciler için klişe bir hal alan “her limanda bir sevgili” aforizmasından yola çıkan dizi nice duygunun karışık yaşanmasına sebep olan sahneler barındırmıştı.
Evin babası Ali’nin gül gibi Cemile’nin üstüne gül koklamıştı. Yıllarca eşinin yolunu bekleyen Cemile, bu olayı öğrendikten sonra en büyük sınavını vermişti. Kadınlık gururu ile çocuklarının babası olan Ali için büyüttüğü aşkı arasında kalan Cemile’nin çocuklarıyla birlikte mücadelesini izlemiştik. Dönem dizisi olma özelliği bulunan yapım, o günlerin toplumsal ve siyasal çalkantılarına da ışık tutmuştu.
Dram türüne mensup yapımın yönetmeni Zeynep Günay Tan’dı. Dizinin senaristi ise Coşkun Irmak idi.
34. İzlemekten sıkılmayacağınız eski Türk dizileri arasında bambaşka bir konumda; Leyla ile Mecnun (2011 – 2014) IMDb: 9.1
Ve benim için apayrı bir noktada duran Leyla ile Mecnun… Sadece benim için ayrı bir yerde olduğunu sanmıyorum ya, neyse…
Öykümüze dönersek; aynı doğumhanede aynı saatlerce doğan iki bebeğin, yer olmadığı gerekçesiyle aynı beşiğe yerleştirilmesi ve bunun üzerine bebeklerin ailelerinin onlara Leyla ve Mecnun ismini koymaları, absürt komedimizin başlangıcını teşkil ediyordu.
Aradan çeyrek asır geçer ve Mecnun’un ailesi, çocuğun gayriresmi beşik kertiği olan Leyla’yı istemeye giderler. Hikayenin uzun soluklu devam etmesini sağlayan olaylar zinciri de bu kız isteme ve o sırada aileler arasında çıkan tartışmalardan doğar.
Absürt komedinin nadide eserlerinden biri olan dizimizin aynı zamanda romantik nitelikler barındırdığını da söylemeden edemeyiz. Dizinin başrol oyuncuları ise Ahmet Mümtaz Taylan, Ali Atay, Köksal Engür ve Cengiz Bozkurt oluşturmuştu. Leyla karakteri ise pek çok defa değiştiği için birden fazla ismin o karakteri canlandırdığını hatırlatmış olalım. Hikayeyi yaratan isim Burak Aksak iken dizinin yönetmeni de Onur Ünlü olmuştu.
35. Suskunlar (2012) IMDb: 8.4
Listemizde yer alan Suskunlar, yayımlandığı günlerde adeta kasıp kavuran bir etki yaratmıştı. Aksiyon esintileriyle de karşılaştığımız dizinin pek çok bölümünde öyle hüzünlenmiş, öyle duygulanmıştık ki, yapıma ait pek çok sahnenin hala sosyal medyada dolaştığını görebiliyoruz.
Dizinin konusunu hatırlatmak gerekirse; Kuyu Dibi adını taşıyan mahallede kardeş gibi büyüyen 4 gencin genç yaşta karıştıkları bir suç yüzünden hapse girmeleri ve hapishanede tecavüze uğramaları konu edinmiştir.
Pırıl pırıl olan bu gençlerin hayatını mahveden cezaevi günleri, onların hatırından asla çıkmaz. Dört arkadaş da, birbirlerine baktıkça yaşadıklarını hatırlayacaklarını düşünüp kendilerinden utanacakları tasarısına kapılırlar. Bu nedenle birbirleriyle bir daha asla görüşmemek üzere sözleşirler. Ancak günün birinde bu gençlerden birinin hayatını kaybetmesi, bu sözleşmeyi geçersiz kılar ve dizinin de adına ismini veren o “suskunluk” bozulur.
Dram türündeki yapımın başrol oyuncuları arasında; Murat Yıldırım, Sarp Akkaya, Aslı Enver, Güven Murat Akpınar ve Mehmet Özgür gibi yeteneğini kanıtlamış isimler yer alıyordu.
Çağrı Lostuvalı ve Hatice Memiş’in yönetmenliğini paylaştığı dizinin senaryosunu Pınar Bulut ile Anıl Eke yazmıştı.
36. Kardeş Payı (2014 – 2015) IMDb: 8.6
Hikayenin üç sacayağı; Feyza, Metin ve Ali’dir. Bu üç kardeşten Metin ve Ali, baba zoruyla bir su tesisatçısında çıraklık yapmaya başlarlar ki, okulu da işte bu nedenle bitiremezler.
Bir icat yapan iki tesisatçı kardeş dünyayı değiştireceklerine inanıyorlardı. Değiştirebilmişler miydi? Eğer unuttuysanız, izlemekten sıkılmayacağınız eski Türk dizileri arasında yer alan bu yapımı tekrar tekrar seyredebilirsiniz.
Komedinin en önemli örneklerinin sıralandığı yapımın başrol oyuncuları arasında; Ahmet Kural, Murat Cemcir ve Seda Bakan vardı. Yönetmen koltuğunda ise Selçuk Aydemir oturmuştu.
Kısa sürse de aklımızda kalıcı bir yer edinen bu hikayenin senaristleri ise Selçuk Aydemir’in yanı sıra; Çağlar Yurt, Onay Durgun, Murat Kaman, Emrah Kaman ve Ali İhsan Varol’du.
37. Ulan İstanbul (2014-2015) IMDb: 7.2
Robin Hood türevinde bir hırsızlık anlayışına sahip olan çete lideri Kandemir ile ekibi, ihtiyacı olmayandan çalıyorlardı. Böylece kendilerince hırsızlığa meşru bir zemin yaratıyorlardı. Ama hikaye, izleyiciyi etkilemeyi başarmıştı. Özellikle Karlos ile Yaren arasındaki dinmeyen fırtına, gülümseten sahnelerin izlenmesini sağlıyordu.
Konu itibariyle olmasa da, tür bakımından aile kategorisinde değerlendirilen dizinin komedi olduğunu da söylememiz gerekir.
Yapımın yönetmenliğini Murat Onbul üstlenmişken, hikayeyi Uğraş Güneş’in kaleme aldığını belirtelim. İzlemekten sıkılmayacağınız eski Türk dizileri arasında yer alan bu yapımın oyuncuları arasında bakın kimler varmış:
Uğur Polat, Şebnem Bozoklu, Erkan Kolçak Köstendil, Kaan Yıldırım, Sevtap Özaltun, Salih Bademci, Caner Özyurtlu, Zeynep Kankonde, Beyti Engin ve efsane isimlerden Zihni Göktay
38. Ve eski Türk dizileri listemizdeki son muhteşem eser: Beş Kardeş (2015-2015)- IMDb: 8.4
Sadece 13 bölümde izleyicinin gönlünde taht kurmasına karşın bazı egemen kodamanların tahtını tehdit eden Beş Kardeş. Onur Ünlü’nün yazıp yönettiği harika eser son bölümlerde artış gösteren “Beyefendi” eleştirilerinden dolayı mıdır bilinmez bir anda yayından kaldırılmıştı. Ama o 13 bölümü 13 kez izlemek bile az gelecektir. Dolayısıyla izleyenler unutmaz, Beş Kardeş unutulmaz…
Dizinin oyuncu kadrosunda ise yine o güzel insanlar yer almıştı:
Serkan Keskin, Melisa Sözen, Nihal Yalçın, Osman Sonant, Tansu Biçer, Nadir Sarıbacak, Fatih Artman ve Serdar Orçin gibi yetenekler rol almıştı.
İzlemekten sıkılmayacağımız eski Türk dizileri için Google’da yapılan türlü aramalara da yer verelim istedik
İşte o aramalardan bazıları:
eski Türk dizileri
eski yerli diziler
eski Turk dizileri
en çok izlenen eski diziler
kanal 7 eski Türk dizileri
en iyi eski Türk dizileri
eski Türk komedi dizileri
eski Türk dizileri listesi
Türk polisiye dizileri eski
en eski Türk dizileri
izlenebilecek eski diziler
eski tutulan diziler
eski Turk seriallari
eski en çok izlenen diziler
izlenecek eski Türk dizileri
eski Turk dizileri full izle
netflix eski Türk dizileri
eski yerli diziler listesi
eskiden izlenen diziler
eski aşk dizileri Türk
en güzel eski Türk dizileri
eski Türk dizileri isimleri
TRT 1 eski Türk dizileri