Jules Verne yazsa “ağır ol baba, yavaş gel” deriz. Arkadaş anlatsa “aynen kanka, geçenlerde bizim bahçeden de dinozor çıktı” diye trolleriz… İşte öyle bir yer. Bir yanda Kuzey Amerika hemen bir kulaç yanında Avrupa. İki kıta ve ortalarında insanın girip yüzebileceği bir yarık, sanki kitapçılarda satılan o maket dünya kürelerinden almışsınız da dünyaya tepeden bakıyormuşsunuz, koca koca kıtalara aynı anda dokunabiliyormuşsunuz gibi. Huzurlarınızda dünyanın kalbine giriş: İzlanda Silfra.
Yeryüzünü oluşturan dev kıtaların iki levhası hemen yan yana, burası İzlanda – Silfra
Ölmeden önce görülmesi gereken yerler listenizde yoksa ekleyiniz. Mutlaka dalgıç olmanız da gerekmez, tabakalar karada da yollarına devam ediyor. Ama oraya kadar gitmişken esas deneyimin su altında olduğunu bilmelisiniz.
Atlantiğin dibinden devam eden bir dağ sırası diyebiliriz
Mid-Atlantic Ridge (MAR) adı verilen tektonik tabaka dünyamızın ikinci en büyük su kütlesi olan Atlas Okyanusunun altından geçiyor ve İzlanda’da su yüzüne çıkıyor. Bu manada İzlanda aslında su ve lav hareketleriyle oluşumu her dakika devam eden bir ülke.
Silfra, Unesco Dünya Mirası listesinde bir milli park, bölgesi ise hem Avrupa hem de Kuzey Amerika olarak belirlenmiş
Dünyanın en berrak sularından biri olarak tanımlanan Silfra’da görüş mesafesi 100 metreyi buluyor.
İki tabaka halen hareket halinde ve her yıl birbirlerinden 2 cm. uzaklaşmaya devam ediyor
Mutlaka dalış yapmak zorunda değilsiniz demiştik. Bu eşsiz görüntüye şnorkelle de tanık olabilirsiniz. Yüzeceğiniz bölge okyanus değil pınarlarla beslenen Thingvellir Gölü. İki kıtanın plakaları yüzeyde bir araya gelirken bu büyük yeryüzü kırığını meydana getiriyor.
Kırığın yüzeyden görünümü de en azın su altı görünümü kadar büyüleyici
Suyun hemen altında milyonlarca yıllık yeryüzü oluşumunun volkanik kalıntılarını, vadileri, farklı yapılardaki yer kabuğu katmanlarını ve sıcak su kaynaklarını görebiliyorsunuz. Bir anlamda oluşumu halen devam eden dünyamızın yaşamsal hareketlerine tanıklık ediyorsunuz.
20 milyon yıl önce başlayan oluşum hâlâ canlı
Okyanusun kalbinden geçen bu 40.000 kilometrelik hat aslında hâlâ aktif ve birçok deprem üretiyor. İşte tam da o enerjinin arasına dalıyorsunuz. Silfra, bu eşsiz yönleriyle dünyanın önemli scuba alanlarından da biri.
İzlanda geneline şekil veren gayzerler sadece Silfra bölgesine değil tüm alana mitsel bir hava veriyor
Silfra’ya geri dönelim. Bu iki kıtasal plakaya dünyada dokunabileceğiniz bilinen tek nokta Sifra. Buranın aynı zamanda dünyanın en berrak ve saf suyuna sahip olduğu söyleniyor.
Bu doğal saflığın sebebi suyun volkanik lav taşları arasında 30 ile 100 yıl arasında süzülerek yüzeye ulaşması
Bu doğal filtre sayesinde taşların gözeneklerinden sızan sular dünyanın en temiz ve parlak görünümünü sağlıyor. Farlı derinliklerde, farklı manzaralara şahit olmak mümkün.
Dalgıçların kullandığı bu merdiven dünyanın kalbine inen bir geçidin ilk basamağı gibi
Bölge İzlanda parlamentosunda çıkarılan bir kanunla hiçbir zaman satılamaz ya da kiralanamaz olarak belirlenmiş.
Bonus: Kısa bir tanıtım videosu
https://www.youtube.com/watch?v=f11PTqaaVX0
İzlanda hakkında şu listemize de göz atmak isteyebilirsiniz. Hatta belki şu listede de ilginç bilgiler vardır.