Ekonomik sorunlar, gelecek kaygısı, siyasi atmosfer, iklim krizi, salgın hastalıklar, savaşlar… Son yıllarda ülkemizde ve dünyada yaşanan olumsuz gelişmelerin birçok kişide strese ve tükenmişlik hissine yol açtığı yadsınamaz bir gerçek. Peki, bakış açınızı değiştirerek bu kötü ruh halinden çıkmaya ne dersiniz? Bakış açınızı değiştirmek, kötüyü görmezden gelmek veya bu şeyler olmuyormuş gibi davranmak anlamına gelmiyor. Aslında olumsuz bir tablo karşısında olumlu olanı aktif olarak görmek için atılan adımlarınızı içeriyor. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız bu yazıda, sizlere iyimser olmanın yolları hakkında bazı ipuçları vereceğiz. Hazırsanız başlayalım!
1. İyimserlik, negatifi görmezden gelmek değildir
İyimserlik, etrafınızda korkunç şeyler olurken sadece parlak tarafa odaklanmak anlamına gelmiyor. Kuzey Karolina’daki Wake Forest Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Harold W. Tribble, gerçeği kabul etmenin önemli olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Bir adım geri çekilin ve tamam, ben buradayım deyin.” Durumu analiz ettikten sonra gerçeği kabullenmenin önemli olduğunu belirten Tribble, bu aşamada olumsuza odaklanmak yerine çözüm yolları arayıp iyiye ve umuda odaklanılması gerektiğini söylüyor.
2. Değişime küçük küçük başlayın
Klinik psikolog Seth Gillihan, sabah uyandığınızda ilk iş olarak o gün çevrenizde hoşunuza giden şeyleri düşünmeniz gerektiğini belirtiyor. Temiz hava, mis gibi kokan bir fincan kahve veya en sevdiğiniz yastığınız… Hangisi sizi mutlu ediyorsa onu düşünerek güne başlayın ki beyniniz olumluya ayarlansın.
Bununla birlikte, konuyla ilgili bir diğer farklı yaklaşım da şükran uygulaması. California Üniversitesi tarafından 2018 yılında Berkeley’s Greater Good Science Center’da yayınlanan teknik bir incelemeye göre, çeşitli araştırmalar şükran günlüğü tutmanın veya bir şükran mektubu yazmanın daha olumlu bir ruh hali için faydalı olabileceğini bulmuş. Siz de hoşunuza giden veya yolunda giden şeyleri yazarak daha iyimser biri olma yolundaki ilk adımlarınızı atabilirsiniz. Üstelik bunun zahmetsiz ve maliyetsiz bir aktivite olması da cabası.
3. Neyin kontrolünüz dışında gerçekleştiğini bilin
Wake Forest Üniversitesi’nde araştırmacı olan Eranda Jayawickreme, kontrol edemediğiniz ve dolayısıyla değiştiremeyeceğiniz şeyleri bırakmanızın daha olumlu hissetme konusunda önemli bir adım olduğunu söylüyor.
Jayawickreme’nin üzerinde çalıştığı iki kontrol alanı var. Bunlardan ilki çevrenizde değiştirebileceğiniz her şeyi içerirken, ikincisi koşullarınız hakkında hissettiklerinizi değiştirmek için yapabileceklerinizi kapsıyor. Jayawickreme, bu kontrol alanlarından herhangi birinde değişiklikler yaptığınızda ve bu değişiklikler çevrenizi veya görünümünüzü daha iyi hale getirmeye başladığında, geleceğiniz hakkında daha iyimser olacağınızı söylüyor.
4. Medya tüketimi konusunda dikkatli olun
Washington’da özel bir muayenehanede lisanslı bir profesyonel danışman olan Sara Battista, kendimizi sosyal medyadaki insanlarla karşılaştırmayı bırakmamız gerektiğini söylüyor. Zira gördüğümüz fotoğrafların düzenlendiğini ve bunların çoğu zaman gerçeği yansıtmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu gerçekçi olmayan fotoğraflarla çok fazla zaman harcanması, Battista’nın “gelecekte takılma” olarak tanımladığı asla yeterli olamayacağınız hissine yol açabiliyor.
5. Canınızı sıkan sohbetleri değiştirin
Kendinizi, aile üyeleriniz veya arkadaşlarınızla sohbet ederken sürekli siyasi veya sosyal meseleler konusunda aynı kavgaların içerisinde buluyorsanız sohbet konusunu değiştirmenin vakti çoktan gelmiş demektir. Keyiften çok hararetin olduğu bu tür sohbetler, sizi daha fazla strese sokmaktan ve olumsuz bir ruh haline bürünmenizden başka bir işe yaramaz. Bunun yerine kırıcı olmadan ailenize veya arkadaşlarınıza sohbet konusunu değiştirmeyi teklif edebilirsiniz.
6. Neyi istemediğinizden çok ne istediğinizi düşünün
Enerjinizi nereye odaklayacağınıza karar verme gücüne sahipsiniz. Ne istemediğinizi düşünürseniz, istemediğiniz şeylerden olumsuz anlamda daha fazlasını elde edersiniz. Aksine bağış yapmak veya minnettar olduğunuz bir şeyi düşünmek ise daha fazla olumlu düşünmenize yardım eder. Los Angeles’taki özel bir muayenehanede psikolog olan Dr. Jennice Vilhauer, insanların bir şeyler asla daha iyiye gitmeyecek düşüncesine saplanıp kalabileceğini belirtiyor ve danışanlarına şunu hatırlatmayı sevdiğini söylüyor: “Sorunlar her zaman çözüm doğurur ve çözümler zaman alsa da mutlaka gelir.” Bu yüzden zamanını geçmişte olan bitenleri düşünerek harcayacağınıza, gelecekten ne istediğinizi düşünerek geçirin.
İyimser olmanın yolları ile ilgili hazırladığımız içeriğin sonuna geldik! Eğer beğendiyseniz şu içeriğimiz de ilginizi çekebilir:
Hayat Kalitenizi Artırın: Huzursuz Eden Düşüncelerle Başa Çıkma Rehberi
Kaynak: 1