Henüz karpuz yemediyseniz, yaz tam anlamıyla gelmiş sayılmaz. Tabii iyi bir karpuz seçmek ise herkesin yapabileceği bir iş değil. Hatta zaman zaman bu sürecin sizi strese sokması bile mümkün. Bir düşünün, 6 kilo bir karpuz almış evinize götürüyorsunuz. Kestiğinizde ise aslında pek de lezzetli olmadığını fark ediyorsunuz. Şimdi bu kocaman meyve ile baş başasınız! Ya çöpe atacaksınız ya da lezzetsiz olduğu halde bu 6 kiloluk dev meyveyi yemeye çalışacaksınız. İki seçenek de oldukça üzücü. Ama merak etmeyin; iyi karpuz nasıl seçilir, püf noktaları nelerdir, hepsini sizler için araştırdık…
Karpuzun simetrik bir şekli olduğuna emin olun
Karpuzun yüzeyinde çürük, kesik veya oyuk olmadığından emin olun. Sağlam ve simetrik bir karpuz seçmeye çalışın. Karpuzun yüzeyinde yumrular varsa, bu durum yetiştirilme sırasında susuz bırakılmasından ya da yeterli güneş ışığı alamamasından kaynaklanır. Yani seçtiğiniz karpuzda yumru olmadığından da emin olmalısınız.
Boyutuna göre en ağır olan karpuzu seçmeye çalışın
Bu durum çoğu meyveyi seçerken dikkat etmeniz gereken bir durumdur. Karpuzun, boyutuna göre beklenenden ağır olması, yeterince olgun ve sulu bir karpuz olduğu anlamına gelir.
Belki de en önemli nokta: Karpuzun üst kısmındaki renge dikkatli bakın
Karpuzun üst kısmında bulunan sarımsı leke, karpuzun tarlada yetişirken toprağa değdiği kısımdır. Bu leke her zaman kremsi veya sarımsı bir renkte olmalıdır. Bu renk ne kadar koyu ise bu durum o kadar iyi, eğer bu leke beyazsa ya da hiç yoksa bu durumda o karpuzu almamalısınız. Çünkü bu, karpuzun yeterince olgunlaşmadığı anlamına gelir.
Parlamayan mat görünüşlü bir karpuz seçin
Parlak bir karpuz, yeterince olgunlaşmamış bir karpuz anlamına gelir. Bu yüzden tercihinizi iyi gözüken, mat bir karpuzdan yana kullanmalısınız.
Karpuza vurduğunuzda yüzeyi sert olmalıdır, sesi ise tok gelmelidir
Karpuza vurduğunuz zaman yüzeyi sert olmalıdır. Nispeten daha yumuşak olan karpuzlar, size istediğiniz lezzeti vermeyecektir. Şimdi geldik en zor kısma, karpuza vurarak iyi olup olmadığını anlamak biraz zaman isteyen bir tekniktir. İyi karpuz tok bir ses verirken, kötü karpuzdan donuk bir ses çıkar. Diğer önerilerimize dikkat ettiğiniz sürece bu adımı atlayabilirsiniz.
Karpuzun lekelerine dikkat edin
Karpuzun yüzeyinde yukarıda olduğu gibi siyah lekeler görürseniz, bu lekeler şekerin sızdığı yerlerdir ve karpuzun tatlı olduğu anlamına gelir. Ayrıca, bir hat üzerinde tıpkı bir çizgi gibi görünen lekeler de tozlaşma noktaları olarak adlandırılır ve ne kadar çok varsa o kadar iyidir!
Dişi ve erkek karpuzlar
Daha uzun ve ince olan karpuzlar “erkek karpuz” olarak adlandırılır ve daha suludur, tam anlamıyla yuvarlak olan “dişi karpuz”lar ise daha tatlıdır. Seçiminizi nasıl bir karpuz sevdiğinize göre yapabilirsiniz.
Afiyet olsun!