İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 24. İstanbul Tiyatro Festivali, 14 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında zengin programıyla hem sahnelerde hem de çevrimiçi platformda karşınızda! Festival, Türkiye’den ve yurtdışından toplam 29 tiyatro, dans ve performans topluluğunun gösterilerini tiyatroseverlerle buluşturacak. Bu yıl programında hem fiziki hem de çevrimiçi performanslara yer veren festivalin fiziki performansları COVID-19 önlemleri altında çeşitli mekânlarda gerçekleşecek. Festival programındaki çevrimiçi performanslar ise 14 Kasım – 1 Aralık tarihleri arasında online.iksv.org adresinde izlenebilecek. Sizler için kaçırmamanız gereken 15 oyunu derledik!
1. Ben “Sevgili Milena” (Kafka ve Milena Mektuplaşmaları)
Bülent Yıldız’ın kaleme aldığı oyun “Kafka’nın âşık olduğu kadın” olarak bilinen fakat bundan da önemlisi bir gazeteci, çevirmen, yazar ve Nazilere karşı inatçı bir direnişçi olan Milena Jesenská’nın hiç okuyamadığımız satırlarını, Milena’nın ruhu ve kaleminden, kurgusal bir düzlemde seyirci karşısına çıkarıyor. Kafka’nın gerçek mektupları ile Milena’nın kurgusal mektuplarıyla “eksik” parçaları tamamlayan oyun, tiyatroseverleri 1920’lerin Avrupası’na davet ediyor. Meltem Cumbul’un yönettiği ve oynadığı oyuna Mert Fırat sesiyle dâhil oluyor. Ben “Sevgili Milena” şüphesiz 24. İstanbul Tiyatro Festivali oyunları arasında en çok ses getirecek olanlardan biri.
DasDas – 16 Kasım Pazartesi 20.30 / 17 Kasım Salı 20.30
Fişekhane Ana Sahne – 20 Kasım Cuma 20.30 / 21 Kasım Cumartesi 15.00
2. kOmİk
Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği kOmİk, bir çiftin bitmek tükenmek bilmeyen bir döngüde birbirleriyle ve kendileriyle verdikleri mücadeleyi anlatan trajikomik bir oyun. Ceren Taşçı ve Efe Tunçer’in hayat verdiği çift, yıllarca süren bir aşkı, tanıştıkları ilk beş dakikaya hapsedip o beş dakikanın içinden tüm ilişkiye ve yıllara bakabilmeye çalışıyor ve beklenmedik bir tabloyla karşılaşıyorlar. Seyirciyi bir tür imkânsızlık haliyle karşı karşıya getiren oyun; aşkın zamansız, mekânsız ve absürd döngüsünü merak uyandıran bir harmanla sunuyor.
Fişekhane Ana Sahne 17 Kasım Salı 20.30 / 18 Kasım Çarşamba 20.30
3. Madam Giyotin
Yağmur Yağmur’un yönettiği Madam Giyotin gerçek hayatta yolları hiç kesişmemiş olsa da eylemleri ve fikirleriyle aynı tarihin, Fransız Devrimi’nin birer parçası olmuş ve giyotinle idam edilmiş dört kadını buluşturuyor: Feminist oyun yazarı Olympe, gözü pek suikastçı Charlotte, cesur casus Marienne ve inatçı, ileri görüşlü kraliçe Marie.
Şiddeti ve komediyi yan yana getiren, seyirciyi eşitlik ve kardeşlik kavramları üzerine düşünmeye sevk edecek özgün bir kadın buluşması için hazır olun!
Fişekhane İkinci Sahne – 17 Kasım Salı 20.30
4. Vişne Bahçesi
24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek oyunlardan biri de Vişne Bahçesi. Çehov’un zamansız anlatım dili ve özgün mizahıyla, yönetmen Mehmet Birkiye tarafından sahneye aktarılan Vişne Bahçesi, festival seyircisiyle buluşuyor! Vişne Bahçesi 19. yüzyıl Rusya’sından toprak sahibi bir aile ekseninde, farklı dönemlerde yaşayan seyirciyi kendi hayatlarına bakmaya davet ederken bu ailenin attığı acemice adımlara eşlik etmek için sizleri bekliyor!
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – 19 Kasım Perşembe 20.30
5. “Ben Anadolu” Yıldız Kenter’in Anısına Saygıyla
Görkem Yeltan’ın yönettiği oyunda, Ayça Bingöl’ün yorumuyla Anadolu’nun farklı çağlarına tanıklık eden kadınlar vücut buluyor. Kibele’den Theodora’ya, Eftelya’dan Hürrem’e uzanan, binlerce yıldır Anadolu’yu var eden kadınlar Güngör Dilmen’in klasikleşmiş eseri Ben Anadolu’da bir araya geliyor ve bu kudretli Tanrıçalar, sultanlar, mitolojik karakterler, köylüler, kantocular, hemşireler masalsı bir performansla Yıldız Kenter’in anısına sahnede tiyatroseverlerle buluşuyor.
Zorlu PSM Drama Sahnesi – 22 Kasım Pazar 20.30 / 23 Kasım Pazartesi 20.30
Caddebostan Kültür Merkezi – 28 Kasım Cumartesi 15.00
6. Fahrenheit 451
24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek oyunlardan bir diğeri de Distopya edebiyatının kült eseri, Ray Bradbury imzalı Fahrenheit 451. Bu kez Erdal Beşikçioğlu’nun yönetiminde, tiyatro sahnesinde sahnelecek olan Tatbikat Sahnesi yapımı oyun bu kez tiyatro sahnesinden seyirciyi kâğıt tutuşturan sıcaklık derecesinin düşünceyi yok etme gücü hakkında düşünmeye itiyor.
Fişekhane Ana Sahne – 23 Kasım Pazartesi 20.30
7. Map To Utopia
İstanbul merkezli Platform Tiyatro ile Bonn’dan Fringe Ensemble’ın ortak projesi olan Map to Utopia, seyircinin konumunu pasif izleyiciden aktif katılımcıya dönüştürüyor. 20 avatar eşliğinde, kurmaca, dört farklı semt simülasyonu yaratarak seyircileri, birbirleriyle komşu oldukları bu semtlerde yeni bir karakteri ve onun yolculuğunu inşa etmeye davet eden yepyeni bir deneyim sunuyor. Seyirci-katılımcılar oyuna Zoom programı ve oyun için tasarlanan özel bir mobil uygulama üzerinden ya da oyuncularla aynı fiziksel mekânı paylaşarak bir seyir-katılım deneyimi yaşayarak katılabilecek. Alican Yücesoy, Elif Ürse, Ersin Umut Güler, Gizem Erdem ve Okan Urun’un rol aldığı bu heyecanlı deneyime online katılım için başvurular 15 Kasım tarihinden itibaren Platform Tiyatro’nun Instagram sayfası üzerinden gerçekleşecek.
Babylon – 25 Kasım Çarşamba 20.30 / 26 Kasım Perşembe 20.30
8. İfigenya
Klasik eserlere getirdiği çağdaş yaklaşımlarla tanıdığımız yönetmen Serdar Biliş, bu köklü tragedyayı da güncel bir yorumla seyirciyle buluşturuyor. İfigenya, Kral Agamemnon’un Troya seferi öncesi tanrılardan yardım alabilmek için kendisinden istendiği üzere kızını kurban edişinin öyküsünü modern bir yorumla sahneye koyuyor. Çağdaş bir trajedi uyarlaması olan oyun izleyicileri etkileyici bir deneyime çağırıyor.
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi – 26 Kasım Perşembe 20.30
9. Babamı Kim Öldürdü?
Son yılların en dikkat çekici yazarlarından Édouard Louis’nin, üçüncü otobiyografik romanından bir uyarlama olan Babamı Kim Öldürdü?, Fransa’nın bir köyünde doğan, doğduğu işçi sınıfına duyduğu öfkenin kaynaklarına samimiyet ve cesaretle bakan Louis’nin babasına yazdığı bir mektuptan yola çıkıyor. Geçirdiği iş kazasından sonra bir enkaz haline gelen babasını uzun bir aradan sonra gören yazar, baştan ayağa öfkeyle bezenmiş bir mektupla seçkinlerin siyasetinin nasıl “estetik” bir mesele haline geldiği, alt sınıfların hiçbir faydası olmayan bu “estetiğin” yükü altında nasıl ezildiğini çarpıcı bir dille anlatılıyor. Internationaal Theater Amsterdam ve Ivo van Hove tarafından sahneye uyarlanan, Hans Kesting’in rol aldığı bu oyunda hakikat tüm sarsıcılığıyla sahneden izleyiciye seslenecek.
Zorlu PSM Drama Sahnesi 27 Kasım Cuma 20.30 / 28 Kasım Cumartesi 20.30
10. Kuğu Gölü
Kuğu Gölü, 24. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenecek oyunlardan bir diğeri. Uluslararası dans topluluğu Club Guy & Roni, Kuğu Gölü’nün canlı yayını ile festivalde seyircilere yepyeni bir deneyim sunuyor. Klasik baleye getirdikleri özgün yorumlarıyla seyircinin beğenisini kazanan topluluk, Kuğu Gölü’nü kendi yorumlarıyla sahneye uyarlıyor. Çevrimiçi olarak Kuğu Gölü oyununa katılan seyirciler aynı zamanda Hollanda’daki mekânda bulunan “gerçek” seyircilerle birlikte bu masalın nasıl sona ereceğini belirledikleri ve seyircinin sorumluluğunu vurgulayan çarpıcı bir gösteriye davetli. Bu benzersiz deneyime katılmak ve hikâyenin sonunu belirlemek sizin de elinizde! Oyun nitehotel.nl adresinden takip edilebilecek.
nitehotel.nl – 18 Kasım Çarşamba 20.00 / 19 Kasım Perşembe 20.00
11. Eften Püften Şeyler
Kerem Ayan’ın yönettiği; Nejat İşler, Özgür Emre Yıldırım, Ülkü Duru ve İştar Gökseven’in rol aldığı bir “dil oyunu”na hazır mısınız? “Yeni roman” akımını yaratan Fransız yazarlardan Nathalie Sarraute’un aslında radyo için yazılan oyununda iki eski ve yakın arkadaş, eften püften şeylerden yola çıkarak dostluklarına dair ciddi bir hesaplaşmaya girişiyor. Seyirciyle oyunları podcast formatında buluşturan yeni oluşum Podacto’nun bu “kulak tiyatrosu”; dilin ilişkilerimizdeki ve hayatımızdaki yerine ve ikili ilişkilere sızan, görülmeyen ancak sezilen yargılara dair heyecanlı dakikalara imza atmayı planlıyor.
online.iksv.org – 14 Kasım – 1 Aralık
12. Her Güne Bir Vaka
İçinde bulunduğumuz pandemi sürecine bir de bu oyunla bakmaya ne dersiniz? Haftanın günlerinin ismini taşıyan yedi kadından, yedi COVID-19 öyküsü karşınızda! İnternette karşılaştıkları “İzolasyondaysanız ve şiddet görüyorsanız, paylaşın” mesajıyla, kişisel videolarını paylaşmaya başlayan bu kadınların, online olarak yayınladıkları videolarla yolları kesişiyor. Karantinada gerçek karşılaşmalarının yollarını döşerlerken, içinde yaşadığımız günlerle ilgili kah güldüren kah iğneleyen etkileyici bir gösteri sunuyorlar. Yapımın çevrimiçi gösterimi biletli olarak 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında online.iksv.org üzerinden takip edilebilir.
online.iksv.org – 14 Kasım – 1 Aralık
13. Lear Mutfakta
Bir Shakespeare trajedisi, Kral Lear’ı bir mutfak tezgâhında, mutfak malzemeleri eşliğinde izlemeye hazır mısınız? Obje tiyatrosu ve hikâye anlatıcılığını daha önce Macbeth Mutfakta adlı oyunlarında harmanlayıp, oyunu bir yemeğe dönüştüren Kadro Pa bu kez “ihanet soslu bir trajedi yemeği”ni izleyicilere tattıracağı bu oyunda karşımıza bir “yas yemeği” ile çıkıyor. Simge Günsan’ın uyarlayıp oynadığı, Kubilay Karslıoğlu’nun yönettiği yapımın çevrimiçi gösterimi biletli olarak 14 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında online.iksv.org üzerinden takip edilebilir.
online.iksv.org – 14 Kasım – 1 Aralık
14. Olağan-İçi Bir Gezi
Kendi evinizde ve odalarınızda yapacağınız, alışılmadık bir yolculuk davetiyesi sizleri bekliyor! Barış Arman’ın yazıp yönettiği ve Funda Eryiğit’in rol aldığı oyunda, tıpkı bir sanat galerisini gezer gibi, kulaklıklarınızdan size seslenecek rehberin yönlendirmesiyle; evinizde performatif bir yolculuğa çıkacaksınız. online.iksv.org üzerinden biletinizi kapıp 14 Kasım – 1Aralık tarihleri arasında bu özgün deneyime katılabilirsiniz.
online.iksv.org – 14 Kasım – 1 Aralık
15. Terkedilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar
Terkedilmiş Kıyılar // Negatif Fotoğraflar; oyuncularla seyirciyi bir araya getirmeden video, ses, performans ve yerleştirmenin birleşiminden bir estetik ortaya çıkarmak için seyircilere keyifli bir davette bulunuyor. Oyuncunun bedeni ve sesinin, diğer teatral araçlarla bir bütün oluşturduğu gösterimde; bir ailenin bir araya gelemediği aile yemeğine dair bir anlatı inşa ediliyor. Seyirciler oyunun tamamlayıcı bir öğesi olan Yapı Kredi bomontiada’daki sahne yerleştirmesi, 24 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında saat 10.00-20.00 arasında oyun için satın alınan biletlerle ziyaret edilebilecek. Bu özgün yapımın çevrimiçi gösterimi biletli olarak 21 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında online.iksv.org üzerinden izlenebilir.
online.iksv.org – 21 Kasım – 1 Aralık