Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’un takip edilesi tiyatro sahnelerini sizinle paylaşmıştık. Bu hafta yine sanata doymuyoruz ve İstanbul’daki galerileri sizinle paylaşıyoruz.
Her ay mutlaka kültür sanat sitelerinde adı geçen, işin erbabı olanların yanında bizi her defasında yeni ve genç sanatçılarla tanıştıran, gözümüzü gönlümüzü açan galeriler şöyle…
1. Sanatorium
Asmalımescit’te; Yakup 2, Asmalı Cavit gibi meyhaneler ile aynı sokakta. Temellerini 2009 yılında sekiz sanatçının bir araya gelmesiyle atmış ama bugünkü halini 2011 yılında almış. Mutlaka takip edilmesi gereken galerilerden. Neden mi? Orhan Cem Çetin, Erol Eskici, Ludovic Bernhardt, Handan Figen, Zeyno Pekünlü ve daha birçok isim bu galerinin sanatçılarından.
28 Mart’a kadar Erol Eskici’nin “Nostomania” isimli sergisi var. Devamında ise Yağız Özgen’in “Metadata” isimli kişisel sergisi sizleri bekliyor. Biz galerideki her sergiyi duyuracak değiliz tabii ki; o yüzden sizi şöyle alalım.
2. Öktem&Aykut
Listenin en genç galerisi. Doğa Öktem ve Tankut Aykut’un bir araya gelmesiyle Kasım 2014 yılında kurulan galeri Galata’da.
Genç sanatçı ve sanat takipçisi olan kuşağın radarına takılan bu galeride, şimdilerde Elif Boyner’in “Orijinal Kopya” sergisi var. Galata’ya yolunuzun düşmesini beklemeyin; Galata’nın bohem sokaklarında dolaşmak, İstiklal’in karmaşasından kaçmak, hafta sonunuzu kaliteli geçirmek için en iyi bahanelerden biri Öktem&Aykut.
Küçük bir not düşelim; geçtiğimiz yıl Sanatatak tarafından “En İyi Contemporary İstanbul Sanat Fuarı 2014 Standı” ödülünü de yine bu galeri almıştı. Takibe almayı da ihmal etmeyelim. Ayrıntılı bilgi için şuraya.
3. Plato Sanat
Bu mekanımız ne Nişantaşı ne Taksim ne de Karaköy’de. Kendisi Balat’ın biriciğidir. Plato Meslek Yüksekokulu’nun bünyesinde yer alan bu sanat mekanı, 2010 yılında kapılarını sanatseverlere açmış. O günden bu yana birçok sergiye, performansa ve etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Orhan Cem Çetin, İrfan Önürmen, Şakir Gökçebağ, Damla Özdemir, Buğra Erol ise bu galeride eserleri sergilenen sanatçılardan. Değişmez bir de küratörleri var Marcus Graf! Sadece bu isim bile Plato Sanat‘ı takibe almaya yeter.
4. Mixer
Tophane esnafının kendini bilmezliğinden nasibini almış bir diğer galerideyiz şimdi. Kendisi İstiklal Caddesi’ni Karaköy’e bağlayan cadde, Boğazkesen’de. “Çağdaş Sanatı Keşfet” mottoları.
Kendilerine edindikleri misyon ise şöyle imiş: Mixer, çağdaş sanatın yükselen yeteneklerini keşfeden, özgün sanat eserlerine herkesin ulaşabilmesi amacına hizmet eden ve özellikle bağımsız sanatçılar ile kendi koleksiyonlarını yaratan yenilikçi koleksiyonerlere hitap eden bir sanat platformudur.
Gülşah Bayraktar, Cins, Ozan Türkkan ve Bengisu Bayrak galerinin genç sanatçılarından. Olur ki Karaköy’e gitmek isterseniz yol üstündeki bu galeriye de uğrayın!
5. Daire Sanat
Tophane’de esnafa karşı direnen, hala yok olmayan bu galerimiz Mixer ile aynı caddede. 2008 yılında kurulan bu galerinin amacı ise çok masum; güncel sanat potansiyeline imkan vermek. Bu sayede Esin Turan, Ceylan Öztürk ve Sibel Horada gibi birçok genç sanatçının ilk kişisel sergilerine ev sahipliği yapmış.
Şu sıralar “Çoktan Seçmeli” isimli sergiyle; Anti-Pop, Nesren Jake, Buğra Erol, Didem Erbaş, Seher Uysal ve Korhan Karaoysal’ı bir araya getiriyor. Bu isimler kolay kolay bir araya gelmez, bu sebeple bir gidip görelim. Candan Öztürk, Cemre Yeşil ve Ahmet Duru gibi; galerinin temsil ettiği sanatçıları saymaya başlamayalım bile!
6. Galeri İlayda
Nişantaşı’ndan bir galeriye yer vermesek olmazdı. Biz de; sanat gündemini sürekli meşgul eden, ev sahipliği yaptığı sanatçı ve sergilerle haftalarca konuşulan Galeri İlayda’ya yer verelim istedik.
Galeri ilk olarak 1992 yılında Sergül Okay tarafından Ankara’da kuruluyor. 10. yılında da İstanbullular’ı bu güzellikten mahrum etmeyip bir şube de Teşvikiye’de açıyorlar.
Damla Özdemir, Gazi Sansoy, Barış Cihanoğlu galerinin sanatçılarından. 29 Mart’a kadar Atilla Galip Pınar’ın “Öz” isimli sergisi ziyaretçilerini bekliyor. Sanatçının son bir yıl içinde ürettiği resimleri görmek, varoluş sorgulamalarına ortak olmak için sizi böyle alalım.
7. G-Art
G-art, 2003 yılında G-Mall Kültür ve Sanat Projesi bünyesinde kapılarını açtı. 2014 yılında da Dolmabahçe’deki yerinden Kumbaracı Yokuşu’na taşındı. Kendileri bu minik mekanda harikalar yaratıyorlar.
Galeriyi takibe alırsanız Ezgi Doğan, Nesren Jake, Yücel Kale, Elif Karadayı, Can Yeşiloğlu ve Yiğit Yazıcı gibi sanatçılar ve onların eserleri yanınıza kar kalacak. Nesren Jake’in “Her şeyi sorgula” mesajı veren sergisi “Günahlar” ise galerinin güncel sergilerinden. Gidip, görelim!
8. Pasaj
Kendisine galeri demek yanlış olur. Floresan ışıklı, beyaz duvarlı, sadece bir kesime hitap eden galerilere benzemez. Pasaj, İstanbul merkezli bir sanatçı inisiyatifi. Sanat çevrelerinde ticari sisteme karşı alternatif bir yapı oluşturuyor. Bu oluşumun parçası olmak isteyen herkesi kucaklıyor. Sergileri de bu paylaşımcı ve samimi havasından ödün vermiyor.
Bu bağımsız sanat inisiyatifi iki sanatçı, iki kültür yöneticisi ve bir küratör tarafından yürütülüyor. Mekan Tarlabaşı’nda. Gelecek sergilerine, etkinliklerine göz atmak için şöyle buyrun.
9. Pg Art Gallery
Daire Sanat ile yan yanalar. Birine uğrayıp diğerine uğramamak olmaz. Muhakkak göz atmalı, takip etmeli tabii ki. Pg Art Gallery, İstanbul’da sanatın ve sanatçının gelişimine ön ayak olmuş galerilerdendir ve 1993 yılından beri de -yine Tophane esnafına karşın- ayakta durabilmesi büyük başarıdır.
Galerinin spesifik kuralları yok. Resim, heykel, fotoğraf ve video sanatının örneklerini sanatseverler ile buluşturuyor. Ayrıca önünde eğilecek diğer bir durum ise; üretimlerini, işlerini sergilemek için hunharca mekan arayan genç sanatçılara da epey destek vermeleri. Birçok eleştirmenin parmakla gösterdiği Kerem Ozan Bayraktar, bu duruma örnek verilebilir.
10. Galeri Zilberman
İstiklal Caddesi’nde şöyle bir turlarken Arter ya da SALT’a girip sergi gezdiğimiz çok olur. Peki ya yine yol üstünde olan Galeri Zilberman’ı bileniniz var mı? Yoksa azıcık göz atın. Cadde üzerindeki Mısır Apartmanı’nın muhteşem ötesi, instagramlık merdivenlerinden 3. kata çıkacaksınız; Galeri Zilberman’a varacaksınız. O kadar basit. Her sene ortalama 12 sergiye ev sahipliği de yapıyorlar, o kadar aktif!
Radarımıza sürekli takılan ve işlerini hayranlıkla takip ettiğimiz Extramücadele ve ikisi New York’ta olmak üzere şimdiye kadar 5 kişisel sergi ve sayamadığımız kadar karma sergiye dahil olmuş Burçak Bingöl de buranın temsil ettiği sanatçılardan.