Uzun saatler masa başından kalkmamak, işten eve geç saatlerde dönmek ve ofis ile ev arasındaki dengeyi kaybetmek… Evet iş bağımlılığı gerçek bir hastalık! Peki iş bağımlılığının derininde neler yatıyor? İşkolik olma halini kontrol altına almak mümkün mü? Gerçekten işkolik misiniz? İş bağımlılığına dair bilmeniz gerekenleri sizin için listeledik.
İşkolik terimi ya da iş bağımlılığı gerçek bir rahatsızlıktır
Evet iş bağımlılığı gerçek bir rahatsızlık! Bu soruna sahip kişiler, ofiste gereksiz uzun saatler geçirmekten ve iş performanslarını takıntı haline getirmekten kendilerini alamazlar.
İşkolik kişiler aşırı çalışma durumunu kişisel sorunlarından kaçmak için kullanabilirler
Peki bu tutkulu iş bağımlılığının derininde ne var? İşkolik kişiler aşırı çalışma durumunu genellikle sorunlarından uzaklaşmak için bir kaçış yolu olarak görebilirler. İşkoliklik durumu ilişkilere olduğu kadar fiziksel ve zihinsel sağlığa da zarar verebilir. İş bağımlılığı, kadınlarda ve kendilerini mükemmeliyetçi olarak tanımlayan kişilerde çok daha yaygın görülüyor.
İş bağımlılığını kontrol altına almanın yolları elbette vardır, ancak önce bunu fark etmek gerekir
İşkolizmin gelişmesinin birçok yolu olsa da, kontrol altına alınabilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç açık işaret vardır. Mesela rutin olarak eve iş götürüyorsanız ve genellikle ofiste geç saatlere kadar kalıyorsanız bunun nedenini sorgulamakta fayda vardır. Ev ortamında ise sürekli olarak mail kutunuzu kontrol ediyorsanız bu da işaretlerden biri kabul edilebilir.
Eğer gerçek bir işkolikseniz bu yaşamınızın her alanını etkiler
Eğer iş bağımlılığınızı dizginleyemiyorsanız, bu rahatsızlığın yaşamınızın her alanını etkilemesi kaçınılmazdır. Aile, egzersiz, beslenme veya sosyal yaşamınız, yoğun bir çalışma programının ardından sağlıksız bir versiyona dönüşebilir.
İş bağımlılığını belirlemek için ise bir ölçek bulunuyor
İş bağımlılığı hakkında daha fazla bilgi edinmeyi hedefleyen araştırmacılar, işkoliklik derecesini ölçen bir araç geliştirdiler. “Bergen İş Bağımlılık Ölçeği” adı verilen ölçeğe göre bu bağımlılığı belirlemek için yedi temel kriter bulunuyor. Bu kriterler ise şöyle:
- Çalışmak için nasıl daha fazla zaman ayırabileceğinizi sürekli düşünürsünüz.
- Sıkı çalışmak için başlangıçta planladığınız süreden çok daha fazla zaman harcarsınız.
- Suçluluk, kaygı, çaresizlik ve depresyon duygularını azaltmak ya da gizlemek için çalışırsınız.
- Başkaları tarafından, işi azaltmanız söylenebilir.
- Çalışma planınız yasaklanırsa stres yaşarsınız.
- İşiniz nedeniyle hobiler, boş zaman aktiviteleri ve egzersiz arka planda kalır.
- O kadar fazla çalışırsınız ki sağlığınız size olumsuz sinyaller göndermeye başlar.
Eğer yukarıda listelemiş olduğumuz yedi ifadeden en az dördüne “sıklıkla” veya “her zaman” yanıtını veriyorsanız, muhtemelen ciddi bir iş bağımlılığınız bulunuyor.
Araştırmalara göre kadınlar, erkeklere nazaran çok daha işkolik
İş bağımlılığı hem erkeklerde hem de kadınlarda görülüyor. Ancak araştırmalar, kadınların işkolikliği daha fazla yaşama eğiliminde olduğunu ve bu noktada daha fazla risk altında olduklarını gösteriyor.
İşkolik olmak sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor
Yapılan bir araştırmaya göre, haftada 45 saatten fazla çalışan kadınların diyabet geliştirme riski altında olduğu açıklanıyor. Ancak 40 saatin altında çalışan kadınlarda ise diyabet riski önemli ölçüde azalıyor. Bu bulgularla ilgili ilginç olan şey ise, erkeklerin daha uzun saatler çalışarak diyabet için artan bir riskle karşı karşıya kalmaması. Buna ek olarak kadınların, iş yeri cinsiyetçiliği ve ailevi sorumluluklar ve ek kariyer baskılarının erkeklere göre çok daha yüksek düzeyde olduğu aşikar. Bu nedenle kadınlar işle ilgili stres, kaygı ve depresyona daha fazla maruz kalabiliyor.
Doğru rehberlik ve destek ile iş bağımlılığının üstesinden gelmek mümkün
Yoğun bir iş temposundan ne zaman geri adım atmanız gerektiğini bilmek bazen zordur. Ancak doğru rehberlik ve destekle iş stresinin olumsuz etkilerini en aza indirmeniz mümkün. Böylece işkolik kalıbından da sıyrılabilirsiniz. Bu durumda atacağınız ilk adımlardan biri, yaşam ihtiyaçlarınıza ve hedeflerinize objektif bir şekilde bakmaktır. Daha iyi bir denge yaratmak için ne zaman çalışma trafiğinizi azaltabileceğinize karar verin. Eğer iş ve ev yaşamınızı, arkadaşlıklarınızı veya sağlığınızı olumsuz etkiliyorsa, sağlığınızı feda etmeye değecek ölçüde bir kariyer kazancı olmadığını unutmayın.
Bu süreçte kendinize mutlaka zaman ayırın. Meditasyon yapın veya sevdiğiniz bir kitap okuyun. Evet, iş bağımlılığından kurtulmak mümkün. Ancak bunu sadece siz isterseniz yapabilirsiniz. Eğer iş bağımlılığı yaşadığınızı düşünüyorsanız ve iyileşme yolunda ilk adımı nasıl atacağınızdan emin değilseniz, mutlaka bir terapistle randevu ayarlayın. Bu randevu ufkunuzu açabilir ve aşırı çalışmaya yönelik eğilimlerinizi değerlendirmenize yardımcı olabilir.
Kaynak: 1