İnsanlık, ilk dönemlerinden beri teknolojiye ihtiyaç duymuştur. Yaşam kolaylığı, hastalık, savaş, tehlikelerden korunma, hava şartlarından etkilenmeme adına birçok girişimde bulundu. Ortaya çıkan 12.000 yıl öncesine ait bu tüneller de bunu gösteriyor. İlginç bir şekilde gerçekliğe sahip bu tüneller İskoçya’dan ülkemize dek uzanıyor ve bir anlamda döneminin yeraltı otobanı gibi. Modern dünyada yapılmaya kalkışılsa uzun yıllar alacak böyle bir yeraltı tünelinin, inşa edildiği dönemde hangi amaç için yapılmış olduğu tam bilinmiyor.
İskoçya’nın kuzeyinden başlayan tüneller Akdeniz’e kadar iniyor, üstelik bunlardan binlerce var.
En büyüğünün uzunluğu 4.500 kilometre olan bu tünellerin en eskisi 12000 yıllık.
Uzmanlar tünellerin yapılma nedenini iki sebebe bağlıyor. Yırtıcı hayvanlardan korunmak veya savaşlardan korunarak güvenli bir şekilde bir yerlere göç etmek.
Sonuç olarak bu tüneller döneminin antik otobanı olarak yorumlamak mümkün.
Biraz da fantastik ve hayalperest bir fikir ürünü olarak bu tünellerin yeraltı dünyasına bir çıkış kapısı olduğunu düşünenler de var.
Alman arkeolog Dr. Heinrich Kusch, tünellerin kanıtı olarak tüm kıtada yer alan Neolitik yerleşim bölgelerinin altında olduğunu söyledi.
Dr Heinrich Kusch “Antik Dünya’ya Açılan Yeraltı Kapısının Sırları (Secrets Of The Underground Door To An Ancient World)” adlı kitabında; “bu tünellerin birçoğunun 12000 yıl gibi uzun bir süreden sonra hala duruyor olması, orijinal (ilk) tünel ağının muazzam olduğunun kanıtıdır” diyor.
Avrupa boyunca uzanan bu tünellerden binden fazla var.
“Sadece Almanya, Bavyera’da bile bu yeraltı tünellerinden 700 metre, Avusturya, Styria’da ise 350 metre bulduk” diye ekliyor Kusch.