2012 yılından bu yana Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayınlanan Dünya Mutluluk Raporunda ilk sıralarda her daim İskandinav ülkelerini görüyoruz. Mutlu ülkeler sıralamasının ilk dördünü tapulamış durumda olan İskandinav ülkelerinin tek yaptıkları ise kendi aralarında yer değiştirmek.
1. Bu yıl açıklanan raporda ise yine birinciliği İskandinav ülkelerinden biri olan Finlandiya aldı, Türkiye ise 74. sırada
Bugün açıklanan rapora göre birinci olan Finlandiya’yı sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya takip ediyor. Geçen yıl 69. sırada olan Türkiye ise bu yıl 74. sıraya gerilemiş durumda.
2. İskandinav ülkelerinin mutluluk kaynağı çoğunlukla refah düzeyi ve zenginliğiyle açıklanır
Ancak bu doğru bir tespit değildir. Refah ve zenginlik mutluluğun kaynağı olsaydı, geniş sokakları, lüks arabaları ve evleriyle Dubai’nin de ilk sıralarda yer alması gerekirdi.
3. Sanılanın aksine İskandinav ülkeleri lüks içinde yaşamazlar
Toplumun çoğunluğu orta sınıfa mensuptur. Lüks araçlar ve telefonlar kullanmazlar. Araç ve telefon gibi ürünlerini ortalama olarak 5-10 yıl kullanırlar ve kültür olarak ‘her şeyin en iyisi bende olmalı’ düşüncesine sahip değillerdir. Marka giyinmek gibi bir takıntıları yoktur, şık ve sade olmak onlar için yeterlidir.
4. Kültürel özellikleri İskandinav ülkelerinin asıl mutluluk kaynağıdır
İnsanlar araç sahibi olmak derdinde değildir, bir yere giderken toplu taşıma, bisiklet ya da yürümeyi tercih ederler. Böylece trafik dertleri olmaz. Çalışma saatleri azdır, böylece çocuklarına, eşlerine ve arkadaşlarına rahatlıkla vakit ayırabilirler. Çok üretmeyi hedefledikleri halde aile yaşamına saygı duydukları için beş buçuktan biten mesailerinin dışında çalışmaları mümkün değildir, bu herkesin kınadığı ve küçümsediği bir durumdur. Her yıl ortalama bir ay kadar tatil yaparlar.
5. Bireysellik, özgürlük ve eşitlik en önemli yaşam farktörlerindendir
İskandinav ülkelerinde huzurlu bir yaşamın kaynağı olarak bireysellik, özgürlük ve eşitlik kabul edilir. İnançlara, yaşayış biçimlerine saygı gösterirler. Çocuklarını büyütürken erkeklerle ya da kızlarla arkadaşlık kurması gerektiği gibi sınırlamalar koymazlar. Doğdukları andan itibaren sahip oldukları en önemli şey özgürlükleridir. Kimse kimseden üstün değildir.
6. Geleceklerini güvence altına alırlar
Elde etmek istedikleri daha fazla zenginlik veya lüks bir hayat değil, yalnızca güvence altına alınmış bir gelecektir. Emekli olduklarında yahut elden ayaktan düştüklerinde rahatlıkla geçinebilmeyi amaçlarlar. Bu İskandinav ülkelerinin vatandaşlarında bireysel takındıkları bir tavır değil, ülkelerin yasal olarak da takındığı bir tavırdır. Gelecek kaygısı taşımayan insanlar daha mutludur.
7. İş ve yaşam dengesini kurabilen nadir ülkelerden sayılırlar
Günlerinin büyük çoğunluğunu iş yerlerinde geçirmezler. Özellikle devlet dairelerinde işten çok erken çıkılır ve gün bitmeden hem aileleriyle hem arkadaşlarıyla ilgilenebilir aynı zamanda dinlenebilirler. Uzun saatler çalışmanın korkunç bir şey olduğuna inanırlar. Çocuk sahibi olduklarında ise işler onlar için daha da kolaylaştırılır. Çocuklarıyla vakit geçirmek için, eşleriyle birlikte dönüşümlü olarak tam günlük izinler kullanabiliyor ve böylece çocuklarının büyüme sürecinde yanında olabiliyorlar.
8. Mevsim şartlarının mutlu olmaları konusunda etkili olduğu kabul ediliyor
Çetin soğuklarla boğuştukları uzun bir kış mevsimi yaşarlar. Güneşi çok az görüyor olmalarının onları mutsuz kıldığı gerçeğinin dışında araştırma sonuçları bir noktaya daha değiniyor. Birlikte yaşam sürdüğün insanlarla huzur içinde, mutlu bir yaşam sürmek için güven duygusuna ihtiyaç vardır. İskandinav ülkelerinde, vatandaşlar zor bir mevsimle karşı karşıya oldukları için birbirlerine daha fazla kenetlenirler böylece birbirlerine olan güven ve şükran duygularının geliştiği söylenir.
9. Nüfuslarının az olması mutluluk sebeplerinden biri olarak sayılıyor
Nüfusun az olması kaosun da az olmasına sebep oluyor. Böylece daha az kavga, daha az çeşitlilik ve daha az problem var oluyor. Tüm bunlar mutsuzluğun ortaya çıkmasına engel oluyor.
10. Genetik özelliklerinin mutlu olmaları konusunda etkili olduğu kabul ediliyor
İskandinav ülkelerinin insanları fiziksel olarak güzellikleriyle tanımlanır. Soğuk bir iklimde yetişen insanlarının gergin ama bebek gibi görünen ciltleri, ideal ölçülerdeki fizikleri ve yüz hatlarına sahip olmaları özgüvenlerini böylece mutluluklarını da etkiliyor.
11. Eğitim seviyeleri üst derecededir
Özellikle Finlandiya’nın eğitimdeki başarısı tüm dünya tarafından bilinir. Eğitim konusunda çağ atlamış olan İskandinav ülkeleri, sistemlerinde öncelikle çocukların bir birey olduklarını kabul etmeleriyle öne çıkıyorlar. Finlandiya eğitim sistemi çocukların okula kendilerinin gidip geldiği, daha az ders saatiyle ve sınavsız eğitim gördükleri bir sistem. Bu da özgür ve özgüvenli bir şekilde yetişen çocukları ortaya çıkarıyor. Kişinin çocukluktan başlayan alışkanlıkları geleceğinde kendisinin ve birlikte yaşadığı mutluluğun kaynaklarından biri oluyor.