17. Sağırlar Federasyonu bu sene İstanbul’da toplanıyor. Sokağa çıktığınızda her yerde işaret diliyle konuşan insanlar görmeniz çok olası. Faaliyetleri ve aslında engelsiz bir dünya yaratmalarına yardımcı olmak adına biz de engelleri kaldıralım ve evrensel bir dil olan işaret diliyle barışalım. Peki ya engelleri nasıl kaldırabiliriz? İşte yaşadıkları zorluklar ve bizim yapmamız gereken görevlerimiz.
1. Farkındalık yetersiz
Tv programları ve filmlerin işaret diliyle seslendirilmesi durumunda aramızdaki kopukluğu çözebiliriz. Beş duyusunu kullanabilenlerin bencilce yaklaşımının oluşturduğu ”Normal” algısı beş duyuyu kullanmaktan öte yüksek farkındalıkla oluşur.. Ayrıca sağır olan ve işaret dili bilmeyen, sadece dudak okuyabilen ve bu yüzden altyazı arayıp bulamayanları da düşünmeyi de unutmayalım. Farkındalıkları artıralım.
2. Kimseye bir özür borçları yok, göz teması kurmak ayıp değil.
İletişim kurmaktan kaçınarak hatta bakışlarımızı kaçırarak, farklı bir gruba dahilmiş izlenimini biz yaratıyoruz.
3. Takdir edip, uzaktan bakmak yerine biraz azim ve istek nasıl olur?
Biraz da bizden destekle başarı hikayeleri ortaya çıkabiliyor. Sadece takdir edip, izleyip kıskanmayalım, biraz çaba yahu başka bir şey değil. Levent Beşkardeş de bu başarı hikayelerinden biri.
4. İşaret dilinde “Selam” nasıl denir?
İşaret dili sözlü dillere göre oldukça evrensel ve pratik bir dildir. Bir teşekkür ya da bir selam cümlesi öğrenmek oldukça kolay ve eğlenceli.
5. Sosyalliği evrensel kılalım
Ortak dertleri ve beklentileri olan insanların arkadaşlık yapmasından farklı olarak kendi aralarında arkadaşlık yapmaya iten ve ötekileştiren yetersiz sosyal ortamları, herkes için daha kullanışlı bir hale getirebiliriz.
6. Saklı yetenekler diye bir şey yok, yeteneklerini sergiliyorlar
Hayatın her anında yer alabilecek potansiyelin dışında, özel ilgi ve yetenek isteyen bale gibi sanat dallarıyla ilgilendiklerinde harika işler çıkarabildiklerine tanık olmak, gitmek, izlemek, ayakta alkışlamak ne güzel olurdu değil mi? Biz denedik oluyor çünkü.
7. İletişim kurmak
Bir çok işitme engelli dudak okumayı biliyor. Konuşun, olmadı yazın. Sadece farklı bir dil konuşan biriyle iletişimden farkı yok.
8. Müzik yapmak için duymaya gerek yokmuş
Görsel olarak müzik aletlerinin ritminin hafızaya kaydedilmesiyle harika müzikler dinleyebilirsiniz, üstelik hiç duymayan insanlardan. Çok bilinen bir deha olarak Ludwig Van Beethoven.
9. Herkes için engelsiz bir hayat mümkün
Engelleri kaldıran tüm somut gerçeklerin dışında tek şey sevgidir. Sevgi devrimi mümkün, engelsiz bir Dünya da öyle.