“İş yerinde dikkatiniz dağıldığında, değerli odanızı kaybedersiniz” bu sözler California Üniversitesi’nden araştırmacı Irvine’e ait. Dikkat dağınıklığı ve bunun beraberinde gelen olumsuz davranışların neden olduğu sonuçları araştıran Irvine bu olumsuz durumun, dikkat dağıtan kesintilerin genellikle makul olmayan patronlardan, geveze iş arkadaşlarından ve çoğunlukla kendi kendinizi sabote etmekten kaynaklandığı ifade etmiş. Birazdan aşağıda sıralayacağımız bu olumsuz durumlar sizi iş yerinizde oldukça güç durumlara sokabilecek bir potansiyele sahipken böylesine negatif etkiler burunduran durumlardan da kurtulmanızı sağlayabilir. İsterseniz gelin hep birlikte iş yerindeki performansızını olumsuz etkileyecek durumlara bir göz atalım.
1. İş yerinde her fırsatta kişisel telefonla meşgul olmak
Zaman yönetimi koçu Anna Dearmon Kornick “Müşterilerimin çoğu masada otururken yaptıkları en büyük hatanın telefonlarını sürekli yanında tutmaları” diyerek telefon kullanımının gerekmediği anlarda onu yanında tutmanın bir dezavantaj olduğu ifade ediyor. “Eğer bir işle uğraşırken 1-2 saniyelik ya da 1-2 dakikalık bir bekleme zorunlulukları varsa hemen telefonlarına sarılıyorlar ve bu onlara fazladan bir 10 – 15 dakika kaybettiriyor.” Kornick bu ifadesiyle her fırsatta çalışanların telefonlarıyla uğraşmasının dikkat ve zaman yönetimi açısından kişiyi oldukça olumsuz etkileyen, kişiye zarar veren bir dikkat dağınıklığını işaret ediyor. Böyle bir durumda en iyi olan seçenekk beklemek zorunda olduğunuz durumlarda dikkatinizi dağıtacak herhangi başka bir eyleme girişmemek ve sabırla, beklemeniz gereken o küçük zaman dilimlerini dikkatli bir şekilde yönetmenizdir.
2. Kendinize “Sadece birkaç saniye alacak” yalanları söylemek
İş yerinizde, mesainizle alakası olmayan gereksiz görevler için “sadece birkaç saniyemi alacak” mantığıyla yapılan işlerin neden olduğu olumsuz sonuçlara işaret eden Kornick ” Bir an özenle bir görevi yerine getirirken bir sonraki adımda kendinizi çevrimiçi alışveriş yaparken, bir bakkal listesi yazarken, akşam yemeği rezervasyonu için telefon ederken ve yapmanız gereken her şeyi unuturken buluyorsunuz” diyerek aslında birkaç saniyeden çok daha fazla alakasız şeylerle uğraşıldığını ifade ediyor.
Çalışma sürenizi kesintisiz bir şekilde devam ettirebilmeniz için bu tür iş dışı görevleri bir yapılacaklar listesi ile mesai saatlerinizin dışında halledebileceğinizi vurguluyor.
3. Çok fazla internet sitesi sayfasını açık halde tutmak
İş yerindesiniz ve web tarayıcınızda alakalı alakasız bir sürü sekme açık halde karşınızda! Bazı sekmelerde sizi işinize konsantre edecek gereklilikler mevcutken diğerlerinde ise dikkatinizi çekecek bambaşka içerikler sizi ister istemez onları incelemeye ve haliyle hem dikkatinizin hem de zamanınızın kaybolmasına yol açan bir duruma sürüklemekten başka bir şey yapmıyor. Bu durum için yapılan tavsiye ise işinizle ilgili sekmeler haricinde alakasız sekmeleri derhal kapatmanız ve böylesine olumsuz bir durumdan kolayca kurtulmanız…
4. Slack ve diğer iş sohbet platformlarını dürtüsel olarak kontrol etmek
Diyelim ki dikkatiniz öyle çok dağılmıyor, işle ilgisiz diğer gereksiz aktivitelerde bulunmuyorsunuz. Böyle bir durumda bile dikkat dağınıklığı ve zaman kaybından yine de kurtulmuş sayılmazsınız zira çalıştığınız iş sebebi ile dahil olduğunuz iş amaçlı iletişim programlarını sürekli olarak kontrol etmek bile size ciddi bir zaman kaybı ve performans düşüklüğü ile geri döner. Bu konuda yaşam koçu Shanita Liu ” Yazılı mesajlaşmaya benzer şekilde gelen güncellemeleri görüntüleme dürtüsü gelişir ve bu tekrarlanan alışkanlık, odaklanmayı büyük zaman kesintiye uğratabilir ve dağınık beyinlere neden olabilir” diyerek söylenenleri doğrular nitelikte bir ifadede bulunmuş.
5. Kahraman olmaya çalışmak
İş yerindesiniz, gayet sakin ve güzel bir şekilde çalışıyorsunuz ama o da ne?! Birdenbire derhal çözülmesi gereken bir sorun çıktı ve siz hemen bu sorunu çözmek için kollarınızı sıvadınız; üzgünüz. Bazen üzerinize vazife olmayan bir sorunun çözümü hem sizin vaktinizi çalacak yapıda bir zaman kaybı hem de uzmanı tarafından müdahale edilmediği için yeterli bir şekilde olmayacak. Böyle durumlarda zaman kaybı ve performans problemi yaşamamak adına sorunun ne olduğunu, sizi ne kadar ilgilendirdiğini ve sizin duruma müdahil olduğunuzda ne kadar faydalı olacağınıza dair olan bu soruları kendi kendinize sormanız gerekiyor. Eğer problemin çözüm yolu sizi aşıyorsa veya sizin üzerinize vazife olan kendinize ait olan sorumlulukları yapmanıza engel oluyorsa uzak durmakta fayda var.
6. “Ben daima haklıyım” aforizmaları
Bu tür bir yaklaşımla çalışan kişilerin düştükleri en büyük olumsuzlukların başında ilerleyememek ve empati yoksunluğuna bağlı uyumsuz sosyal ilişkiler geliyor. Asla tamamen haklı olamayacağınızı kabullenmek sizi olası hatalarınızdan kaynaklanan tavsiye ve öğütlere kulak vermenizi sağlarken sosyal ilişkilerinizi de makul seviyelerde tutmanıza olanak tanır. Hata insana ait bir kavram ve dolayısıyla kendiniz dahil kimsenin hatasız olabileceğini düşünmek oldukça büyük bir hata olacaktır. Böyle bir durumda kendi hatalarınızla ve hatalarınıza bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlarla yüzleşmeli ve düzeltmek için tavsiyeleri dikkate almalısınız. Kimse burnundan kıl aldırmayan, başını hatasından dolayı öne eğmeyen kimseye iyi gözle bakmaz. Bizden söylemesi…
7. Gereksiz toplantılar ve buluşmalar
Salary.com’un 2012 yılında yaptığı ankete katılan işçilerin %47’si çok fazla yapılan toplantının işyerinde dikkatlerini dağıtan en önemli şey olduğunu dile getirdiler. Toplantı araştırmacısı Steven G. Rogelberg daha önce HuffPost’ta söylediği gibi ” Savunduğum şeylerden biri, bir liderin gündemlerini mutlaka konular olarak değil, cevaplanması gereken sorular olarak düşünebilmesidir” ifadesi de bu durumu destekler nitelikte gözükmekte. İşe yaramayan ya da işe yarayacak dahi olsa sürekli olarak tekrarlanan toplantılar bir yerden sonra yapılacak görevin zamanını çalması ve hatta dikkat dağınıklığı açısından oldukça olumsuz bir etkiye sahip.
Bonus: Negatif etkilerden kurtulup kariyer basamaklarını tırmanmak istiyorsanız sizi şöyle alalım; Kariyer Basamaklarını Tırmanın! Patronunu Etkilemek İsteyenlere 7 Küçük Tüyo
Kaynak: 1