Son dönemin popüler kavramı “Oyunlaştırma”. Oyunlaştırma kavramı İngilizce’deki “Gamification” kelimesinin Türkçeleştirilmiş hali. Bu tanımı ortaya atan Gabe Zicherman ve Christopher Cunnigham oyunlaştırmayı şöyle tanımlıyorlar: “Oyundaki düşünce biçiminin ve oyun kurallarının, kullanıcıların ilgisini çekmek ve problem çözmek amacıyla kullanılmasıdır.”
Oyun, kelimesini biraz açmaya ihtiyacımız var. İngilizce’de “play” ve “game” kelimelerini biz oyun olarak çeviriyoruz. Bu iki kavram birbirinden farklı. Play, boş vakitlerimizi değerlendirmek için kullandığımız eğlendirici etkinlik. Game ise kuralları olan, amacı belli ve süre ile kısıtlandırılmış keyif verici aktivitelerdir. Oyunlaştırma kavramı da game kelimesinden gelmekte ve oyun mekanikleri bulunmayan bir ortamın oyun mekanikleri dahil edilerek eğlenceli hale getirilmesi diyebiliriz.
Çalışma hayatımızı eğlenceli hale getirmek, rutinlerimizi değiştirmek için oyunlaştırmadan yararlanabiliriz. Çalışma arkadaşlarımızla iş yerimizde yapacağımız oyunlaştırma ile daha verimli ve keyifli vakit geçirirken tatlı bir rekabet ile vakit girebilirsiniz. Bu konuda kullanabileceğiniz 5 oyunlaştırma aşamasını sizler için derledik.
1. Oyunlaştırmanın hedeflerinin belirlenmesi
Oyunlaştırmayı kullanırken iş yerimizde yapabileceğimiz ve çalışma hayatımızı, ortamımızı kolaylaştıracak amaçlar seçebiliriz. Bu hedefleri belirlerken ölçülebilir, rakamlara dökülebilir, kısa sürede yapılabilecek şekilde seçmemiz önemli.
Örneğin, iş yerinde ortak bir mutfak kullanımı söz konusu ve mutfakla ilgilenen bir personeliniz yoksa, kirli bardakların bulaşık makinesine konması, İş arkadaşlarına kahve- çay yapıp ikram etmek, otoparkta yanlış yere park eden kişilerin bildirilmesi, iş yerinizin yakınındaki sokak hayvanlarını korumak, iş yerindeki arkadaşlarınız ile sosyalleşmek için kültürel etkinlikler düzenlemek gibi hem çalışma ortamınızı geliştirecek ve çalışma arkadaşlarınız ile değişmesini ya da oluşmasını istediğiniz (araçların otoparka doğru park edilmesi gibi) davranış değişikliği hedeflerinizi belirleyebilirsiniz.
2. İçsel Motive Edicileri Belirlemek
Oyunlaştırmanın başarılı olması ve herkesin katılarak keyif alması için dışsal motivasyonlardan çok içsel motivasyonlara odaklanmak gerekiyor. Dışsal motivasyonlar, oyunlaştırmanın devamı için gerekliler ve oyunlaştırmanızda olmalılar. Ancak asıl süreci çalışma arkadaşlarınızın içsel olarak kendilerini iyi hissetmelerine katkı sağlayarak ve bu iyi hissetme halini motive ederek karşılayabilirseniz, büyük keyifli ve eğlenceli bir oyunlaştırmayı sağlayabilirsiniz.
3. Oyunlaştırma Mekaniklerini Belirlemek
İş yerinizde neler yapmak istediğinizi hangi metotları kullanarak yapacağınıza karar verebilirsiniz. Rekabeti sağlayan, daha fazla kişinin katılımı ile oyunlaştırmanızın keyfini yükselten oyunlaştırma mekanikleridir. Oyunlaştırmanıza örneğin bir zar ekleyerek şans faktörünü ekleyebilirsiniz. Meydan okumalar koyarak rekabeti kızıştırabilir ve karşılıklı oyunu oynamaya teşvik edebilirsiniz. Mekanikler oyunlaştırmanızın çalışanlar arasında yayılmasına ve sürekli kullanılmasını sağlayacaktır. Bunun için kendi iş ortamınızı düşünerek sizin için ideal olanları seçebilirsiniz. Örneğin iş yerinin girişine büyük bir çarkıfelek koyabilir, çeviren kişi gelen görevi verilecek süre içerisinde bitirmesi de gerekebilir. Bu tür örnekleri geliştirerek ekleyebilirsiniz.
4. Avatar Oluşturmak
Çalışma arkadaşlarınız ile yapacağınız kısa bir çalışma ile herkes kendisi için bir avatar yaratabilir. Hatta belli bir şablonlar örnek olarak hazırlanır her katılımı kendi avatarını çizerek özelleştirebilir. Böylece oyunlaştırma içerisinde avatarı ile devam ederken istediği zaman avatarında değişiklikler de yapabilir.
5. Oyunlaştırma Duvarı (Puan, Rozet, Liderlik Tablosu)
İş yerinizde bir duvarı oyunlaştırmaya ayırabilirsiniz. Duvarda, görevleri gerçekleştiren kişilerin isimleri, yaptıkları görevler ve kazandıkları rozetleri gösterebilirsiniz. Puanlar, yapılan görevler ve şans faktörleri ile belirlenmeli ve hangi görevden, meydan okumadan, ne kadar puan kazanacakları önceden belirtilmelidir. Rozet kullanırken dikkatli olmalıyız. Rozetler Foursquare uygulamasında etkin bir şekilde kullanılırken bir çok uygulamada aynı etkiye yaklaşamadığı gibi negatif yönde de etkileyebilir. Bu nedenle dikkatli olmakta yarar var. Liderlik tablosunda her katılımcının yer alması güzel olacaktır. Ancak bu tabloyu belli sürelerde yenilemek ve tekrar başlatmak gerekir ki aşağıda kalanlar oyunlaştırmadan kopmasınlar. Örneğin haftalık ya da aylık olarak başlatılabilir.
Eğitmen Panda Kimdir?
Eğitmen Panda, kurumlara 3. nesil öğrenme deneyimleri tasarlayan, uygulayan ve eğitim organizasyonlarında destek olan hibrit bir eğitim ajansıdır.