İş hayatıyla ilgili yapılan son araştırmalar, çalışanların işlerini bırakmalarının en önemli sebeplerinden biri olarak toksik iş ortamlarını gösteriyor. Her geçen gün daha fazla çalışan iş ortamındaki dedikodular, mobbing ve çeşitli sömürüler sebebiyle işinden ayrılıyor. Herkes çalıştığı ortamda huzurlu hissetmek ister. Zira çalıştığınız ortamın toksik hale gelmesi, sadece iş hayatınızı değil kişisel ve sosyal hayatınızı da etkiler. Her gün gitmek zorunda olduğunuz bu yer, sizin için bir kabusa dönüşebilir. Toksik bir çalışma ortamını anlayabilmek için iş görüşmesinde dikkat etmeniz gerekenleri yazdık…
1. Sizden önceki çalışanlar hakkında neler söyleniyor?
Sizden önceki çalışanlar hakkında yapılan yorumlar, ileride size nasıl davranacakları hakkında ipuçları verir. Örneğin iş görüşmesi esnasından sizden önce bu pozisyonda çalışan kişiye ne olduğunu sorabilirsiniz. Bir anda o kişiyi eleştirmeye ve onun olumsuz özelliklerini sıralamaya başlıyorlarsa bu önemli bir işaret!
2. Ekipten kişilerle konuşmanıza izin veriliyor mu?
Sağlıklı bir iş ortamında çalışanlar, orada çalışmanın nasıl hissettirdiği konusunda dürüst davranırlar. Toksik çalışma ortamında ise yöneticiler, herkesin birbiriyle olan iletişimini kontrol etmeye çalışırlar. Hatta potansiyel çalışanların ilişkileri de dahil! Birlikte çalışacağınız ekiple tanışmak istemeniz oldukça doğal. Eğer mülakatı gerçekleştiren kişiler sizi bu konuda sınırlıyorsa bu durum toksik bir çalışma ortamında olduğunuz anlamına gelebilir. Zira yöneticiler, çalışanlarına güvenmedikleri takdirde bu gibi kısıtlamalara giderler.
3. Şirketin olumsuz yanlarına da değiniliyor mu?
Hiçbir iş mükemmel değildir. Ancak toksik bir iş yerinde yöneticiler, hatalarını kabul etmek konusunda isteksizlerdir. Eğer mülakatı gerçekleştiren kişiler, ekibin ve şirketin zayıf yönlerini dürüstlükle açıklamıyorsa bu durum bir şeyler gizledikleri anlamına gelebilir.
4. Başarı onlar için ne ifade ediyor?
İşe alım sürecinde şirketin daha olumlu bir resmini çizmek oldukça yaygın bir durum. Bu nedenle aslında görüşme esnasında satır aralarını okumanız gerekiyor. Şirketin değerleriyle sizin değerleriniz uyuşuyor mu? “Bu sektörde böyle…” ya da “Biz işleri bu şekilde yapıyoruz.” gibi cümleler size önemli ipuçları verebilir. Benzer bir şekilde şirketin başarıyı nasıl tanımladığını öğrenmek de iyi bir fikir.
5. İşe başlarken imzalayacağınız belgeler hakkında açık ve netler mi?
İş görüşmeleri, beklentiler hakkında netlik kazanmak için gerçekleştirilir. Dolayısıyla işe alım süreci hakkındaki sorularınızı net bir şekilde cevaplamak durumundalar. Eğer imzalayacağınız sözleşmeler hakkında açık cevaplar vermiyorlarsa bu önemli bir işaret. Zira birçok şirket işi bırakmanız halinde sert yaptırımlar uygulayabiliyorlar.
6. Çalışanların ruh hali nasıl görünüyor?
Toksik bir işyerini anlayabilmek için dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri de çalışanların ruh halidir. Sizi nasıl karşıladılar? Göz teması kurdular mı? İşyerinde çalışanlar mutlu gözüküyorlar mı? Ya da bir gerginlik seziyor musunuz? Bu gibi sorulara cevap vermek çalışacağınız yer hakkında önemli bilgiler edinmenizi sağlar.
İlginizi çekebilir:
İş Depresyonu Nedir? İş Yerinde Ruh Sağlığınızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Kaynak: 1