Çalışan ailelerden evcil hayvan besleyenlere, ofislerinde temizlik elemanı bulundurmayanlardan haftasonlarında kendilerine boş zaman ayırmak isteyen üniversite öğrencilerine kadar pek çok kesimin gözdesi haline gelen robot süpürge furyası Türkiye’de de yaygınlaşmaya başlıyor. Evinizi veya ofisinizi emanet edebileceğiniz akıllı bir dostunuzun olması her halükârda faydanıza olacaktır. iRobot Roomba i7+ de size bu faydayı sağlamak için yola çıkmış bir model.
iRobot Corporation, 1990 yılında kurulan, günlük yaşamı kolaylaştıracak robot ürün çeşitleri tasarlayan ve üreten bir Amerikan teknoloji şirketidir. Delaware’de bulunan şirketin ürünleri arasında ev tipi elektrikli süpürge (Roomba), zemin sileceği (Braava) ve diğer otonom temizlik cihazları bulunmaktadır.
Şirketlerle ilgili çeşitli detaylar tüketiciye güven verdiği için paylaşma ihtiyacı duyuyoruz. Şimdi de iRobot Roomba i7+’ın genel geçer özelliklerini sunarak ve bu özelliklerini detaylandırarak devam edebiliriz.
İlginizi Çekebilir: Robot Süpürge Karşılaştırmaları
iRobot Roomba i7+ Robot Süpürge teknik özellikleri:
Ürün Tipi: Robot Süpürge
Kullanım Alanı: Sert Zemin+Halı
Boyutlar: 339x339x92 mm
Ağırlık: 3,4 kg
Güç: 33 W
Pil Tipi: Li-ion
Pil Kapasitesi: 1800 mAh
Şarj Süresi: 1,5 saat
Çalışma Süresi: 75 dk
Temizlenebilir Alan: 185 m2
Gürültü Seviyesi: 68 db
Hepa Filtre: Var
Siklon Filtre: Yok
Islak Mop: Yok
Toz Kapasitesi: 400 ml
Aşılabilir Yükseklik: 20 mm
Otomatik Şarj: Var
Düşme Engelleyici Sensör: Var
Haritalama: Var
iRobot Roomba i7+ Robot Süpürge kutu içeriği:
Roomba i7+’ın kutusunun içerisinde robotun ana gövdesinin yanı sıra şarj istasyonu ve adaptörü, Aeroforce filtre, yan fırça, sanal duvar, x2 Cleanbase toz torbası, bunların yanı sıra akıllı robot süpürge için piller bulunmaktadır. Kullanım kılavuzu ve garanti belgesini de bunlara ek olarak sayabiliriz.
iRobot Roomba i7+ Robot Süpürge cihaz komutları:
i7+’ı kurmak nispeten basittir. İlk olarak, iRobot uygulamasını indirin (Android ve iOS için) ve bir hesap açın. Bu yapıldıktan sonra, bağlamak istediğiniz cihazı seçin, ardından ev ve vakumdaki temiz düğmelere aynı anda basın ve başlat düğmesinin etrafındaki LED halkasının maviye dönmesini bekleyin. Bundan sonra, ev Wi-Fi ağınıza bağlanmak için uygulama içi talimatları izlemeniz yeterlidir. Vakumun 5GHz’i değil, yalnızca 2.4GHz Wi-Fi’yi desteklediğini unutmayın.
Amazon Alexa ve Google Asistan’a bağlanmak da kolaydır. Tek yapmanız gereken ilgili uygulamalarda iRobot becerisini etkinleştirmek ve hesaplarınızı bağlamaktır. Bu yapıldıktan sonra, temizlemeyi başlatmak ve durdurmak, pil ömrünü kontrol etmek, robotu yuvasına geri döndürmek ve bulmak için sesli komutları kullanabilirsiniz. Uygulamanın kendisi iyi tasarlanmış ve gezinmesi kolaydır. Ana ekran minimalisttir ve merkezinde büyük bir Temizle düğmesi bulunur. Bunun altında Tercihler, Geçmiş, Zamanlama, Akıllı Haritalar ve Daha Fazlası sekmeleri arasında seçim yapabilirsiniz. Geçmiş sekmesinde temizlik istatistiklerini görüntüleyebilirsiniz. Zamanlama, temizleme oturumlarını programlamanızı sağlar. Tercihler, çeşitli ayarları değiştirebileceğiniz yerdir, bir kat planı kaydettikten sonra, tek tek odaları etiketleyebilirsiniz. Etkileyici bir şekilde, i7+ duvarların ve kapıların nerede olduğuna bağlı olarak dairemdeki her odayı doğru bir şekilde tanımlayabildi. Her oda etiketlendikten sonra, uygulamadan veya seçtiğiniz sesli asistanınızdan belirli odalar için temizlik planlayabilirsiniz.
iRobot Roomba i7+ Robot Süpürge cihaz özellikleri:
Tasarım açısından Roomba i7+, tekerleği yeniden icat etmiyor. Şekli dairesel, çapı 13.4 inç ve 3.7 inç boyunda. Vücudu siyah ve gümüş renklidir ve fütüristik bir his veren şık çizgilere sahiptir. Ortada navigasyon kamerasını barındıran siyah dikdörtgen bir divot var. Hemen yukarıda, daha küçük ev ve nokta temizleme düğmeleri ile çevrili yuvarlak başlangıç düğmesini bulacaksınız. Her düğme, temizlik sırasında beyaz, şarj ederken kırmızı ve Wi-Fi’ye bağlanırken mavi renkte parlayan LED aydınlatma ile halkalanır. Gerçekleştirilen testlerde, i7+ parke, karo ve vinil dahil olmak üzere çeşitli zemin tiplerini sorunsuz bir şekilde süpürebildi. Ayrıca, uyarlanabilir öğrenmesi sayesinde mobilya gibi engelleri, özellikle birden fazla geçişten sonra kolayca tanıdı. Ve emme açısından, i7+ saç, kir, toz ve diğer küçük kalıntıları toplama konusunda birinci sınıf bir iş yapar. Robot, aynı alanı ne kadar çok temizlerse o kadar verimli hale gelen metodik bir ileri geri şekilde süpürme işlemini yaparak uygulamadan yönlendirildiği odaları zorlanmadan bulabildi ve farklı kat planları arasında bir kuruşla uyum sağladı.
Bunlarla birlikte, i7+ ile ilgili en iyi özelliklerden biri, boşaltma konusunda endişelenmenize gerek kalmamanızdır. Cihaz, çöp kutusu dolduğunda şarj istasyonuna geri dönecektir ve şarj istasyonundaki çöp kutusuna toz ve kirleri boşalttıktan sonra işine devam edecektir. Roomba i7+ ile, evden çıkarken süpürme işlemi için belirli bir saate planlayabilir ve tamamlanmış bir işe geri döneceğinize emin olabilirsiniz. Ve i7+ işini yaparken evden çıkmanız sizin için daha iyi olabilir, çünkü cihaz oldukça gürültülü bir temizliğe imza atıyor. Neredeyse hiçbir robot vakum sessiz olarak tanımlanamaz elbette, ancak i7+’ın sesi akıllı robot süpürge modellerinin çoğundan daha yüksektir.
iRobot Roomba i7+ Robot Süpürge artıları ve eksileri:
Bu etapta cihazın olumlu ve olumsuz puan alan yönlerine değineceğiz.
Artıları:
+ Neredeyse her türlü evcil hayvan saçını süpürür
+ Şarj istasyonunda otomatık kir boşaltımı özelliği
+ Düşük pil tüketimi
+ Otomatik oda tanıma.
+ Alexa ve Google Asistan uyumluluğu ve sesli komut
+ Kamera temelli navigasyon
Eksileri:
– Çok yüksek fiyat
– Yüksek sesli çalışma
iRobot Roomba i7+ Robot Süpürge alınır mı, fiyatına değer mi?
Bütçe kısıtlamanız yoksa ve çok iyi bir robot vakumu istiyorsanız, seçimlerinizden birisi Roomba i7 + olabilir. Özellikle bir sürü evcil hayvanın olduğu büyük bir evde oldukça değerli bir seçim olurdu. Her zeminde üst düzey bir performans sağlaması ve HEPA filtresi ile evcil hayvan sahiplerinin gözdesi olan bir model olduğunu belirtmekte sakınca yoktur. Yardımcı uygulaması, sanal sınırları ayarlama ve temizleme sürelerini zamanlama gibi farklı özelliklere erişmenizi sağlayan, ayrıca kafasını zemin tipinize uyacak şekilde otomatik olarak ayarlayan ve özellikle kirli alanları daha kapsamlı bir şekilde temizlemeye odaklanan bu cihazın tek dezavantajı diğeri ise değişen parçalarla yükselen maliyetidir.
iRobot Roomba i7+ kullanıcı yorumları:
Şimdi de modelinin yorum sayfalarında yer alan detaylandırılmış tecrübelerden birkaçını da sizlerle paylaşıyoruz:
“Birkaç gündür kullanıyoruz. Yakından takip ettim. İlk gün birkaç saat 2 katlı evin haritasını çıkarmak ile geçti. Pil tüketimi oldukça az, şaşırdım. Oldukça hızlı şarj ediyor. Ona da ayrıca şaşırdım. Bu kadarını beklemiyordum. Kargodan çıkmış haliyle 1 saat şarj ettim ve uzun süre çalıştı…
Algoritması temel seviyede. Kabloların kalın dahi olsalar üstünden geçebiliyor. Sıkışık alanlarda takıldığı oluyor. Böyle zamanlarda da genelde kendini kurtarabiliyor. Algoritma ona olduğu yerde dönüp tekrar denemesini söylüyor. O da farklı açılarda dönerek kurtulmayı deniyor. Bizim evimizde pencere kenarlarında yerde eğimli olan yer kaplama dönüşlerini sevmedi mesela. Hep tırmanmaya çalışıyor pencereye. Neyse ki uygulamasından kırmızı alanlar belirleyebiliyorsunuz ve buralara uğramıyor. 20cm hassaslıkta bunu yapmanıza izim veriyor uygulama. Bu da harika bir özellik.
Bir diğer negatif tarafı ise düşük emiş gücü. Gözlemledim ve bilfiil test ettim. Bazen önüne attığınız kırıntıları dahi ıskalayabiliyor. Bu demek oluyor ki bu yarım akıllı süpürgenin işini tastamam yapabilmesi için 2 katı çalışması lazım. Ha siz evde pek olmuyorsunuzdur ve çalışması sıkıntı yaratmaz, öyle ise eyvallah da… Evdeyken vır vır çalışması evden çalışan için sıkıntı. Normal elektrikli süpürge sesi kadar olmasa da tekerle gürültüsü ve fırça gürültüsü hayli fark edilir düzeyde. Ana üniteye boşaltım yaparken ise uçak kalkarken çıkardığı kadar gürültü çıkarıyor. Ben keyifle dinliyorum ama komşuları bilmem.
Netice itibariyle bu satışa sunulmuş olan en ileri ürünlerden biri. Tozla uğraşmak istemeyen için Hepa filtreli ve 60 güne kadar müdahale gerektirmeyecek şekilde torbalı, evcil hayvan besliyorsa tüylerini toplama konusunda başarılı, Wi-fi bağlantı olsun ya da uygulama, sorunsuz çalışan bir cihaz ama eğer satışta olsaydı almışken i9 alırdım sanırım. Emiş gücü daha yüksek ki herhalde i7+’nin tek ihtiyacı olan şey.”
“Öncelikle oldukça detaylı araştırma yaparak tercih ettik. Yeni kullanmaya başladık. Ürünün fiyatı pahalı evet, ancak aynı modelin kendini temizleme özelliği olmayan yani plus olmayan versiyonuna göre kesinlikle verilen paraya değer. Çünkü her temizlikten sonra haznesini temizleme mecburiyeti işin konforunu çok düşürüyor bence. Ekonomi açısından değerlendirince E5 serisi tercih edilebilir. Ancak vakum ve temizleme performansından da taviz vermiş oluyorsunuz. İmkânı olanlar için, almışken… ile başlayan cümleler kuranlar için kesinlikle doğru bir tercih. Ürünün sesli çalıştığı yorumlarına gelince, okuduklarımdan sonra yüksek bir ses seviyesi bekliyordum, beklentimin çok altında ses seviyesinde çalışıyor. Çok iyi temizliyor, içinden toz dökme gibi bir problemle karşılaşmadık. Yatak ve bazaların ayaklarını yükseltmeyi planlıyorum. 10 cm’den yüksek her yere giriyor. Wi-fi kontrolünde hiçbir problemle karşılaşmadık. Programı indirdiğiniz platformda yorumları okumanızı tavsiye ederim. Kurulumda bazı tercihleri belirtilen şekilde yaparsanız sorun yaşamazsınız. Kullanmaya başlayınca teknolojinin geldiği seviyeyi daha iyi algılıyorsunuz.”