Hayvanların gıda ve giyim endüstrilerinde kullanılmak amacıyla çiftliklerde yetiştiriliyor. Bu sektörlerde kullanılmayan canlılarda farklı tehlikelerle karşı karşıya. Habitatlarının zarar görmesi, küresel ısınma gibi etkilerle pek çok canlı türünün nesli tükeniyor. Ancak son yıllarda, hayvan hakları konusunda birçok ülke daha duyarlı hale geldi ve bu konuda çalışmalar yürütülüyor.
Bu ülkelerden biri de İrlanda. İrlanda Hükümeti, yapılan baskılar sonucunda bazı kürk çiftliklerini kaldırmıştı. Geriye kalan 3 kürk çiftliğinde ise kafeslere sıkışmış halde toplam 200 bin vizon yaşıyor. Donegal, Kerry ve Laois şehirlerindeki çiftliklerde bulunan yavru vizonlar henüz 6 aylıkken kürkleri için öldürülüyor.
İrlanda hükümetine yıllardır yapılan baskıyla birlikte, bazı parlamento üyeleri de kürk çiftliklerinin yasaklanmasını destekledi. Bu yasağı öneren yasa önümüzdeki aylarda parlamentoya sunulacak.
Ancak İrlanda hükümeti henüz yasa tasarısına ilişkin bir açıklama yapmadı. Öte yandan İrlanda Tarım Bakanı Michael Creed ise bu yılın başlarında yaptığı açıklamada, kürk çiftliklerinin yasaklanmasına yönelik herhangi bir çalışmanın olmadığını belirtmişti.
Hayvanseverler, uygulamanın geciktiğini ve hayvanların ticarette kullanılmasının çağ dışı olduğunu savunurken; kürk çiftçiliğini sonlandıran ya da bu konuda çalışmalar yürüten Norveç, Sırbistan gibi ülkelerin de içinde bulundu 14 Avrupa Birliği ülkesi İrlanda’ya baskı yapıyor.
Geçen yıl yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre ise, ülkede 5 kişiden 4’ü kürk çiftliklerinin kaldırılmasını destekliyor. İngiltere ve Galler 2000 yılında, Kuzey İrlanda ve İskoçya ise 2002 yılında kürk çiftçiliğini yasakladı.
Ancak, yasaklara rağmen pek çok ülkede gerçek kürklerin ‘suni’ etiketiyle satılması da yaygın bir uygulama.
Kaynak: 1