Son günlerde hem İrlanda hem de dünya gündeminde konuşulan İrlanda’da kürtaj yasağına ilişkin referandumun resmi sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, ‘Evet’ kampanyası destekçileri oyların yüzde 66,4’ünü alarak zafer kazanırken kürtaj yasağının sürmesini isteyenler ‘Hayır’ kampanyacılarının oy oranı ise yüzde 33,6’da kaldı.
Ülkede yıllardır tartışılan kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının da önü açılmış olurken konuyla ilişkin olarak İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, “sessiz bir devrim” diye niteledi. Ayrıca kazananlara yeni kürtaj yasasının bu yıl parlamentodan geçebileceği müjdesini verdi.
“Yeni kanuna göre, hamileliğin ilk 12 haftasında kürtaja izin verilirken, 12-24 hafta arasındaki hamileliklerde ise, anne ya da fetüsün hayati tehlikesi olması şartı aranacak.”
Bu içerik BBC Türkçe’nin haberinden listelenmiştir.
1. İrlanda’da kürtaj yasağına ilişkin referandumun sonuçlarına göre, ‘Evet’ oyların yüzde 66,4’ünü alarak zafer kazandı. ‘Hayır’ ise yüzde 33,6’da kaldı. Ülkede yıllardır tartışılan kürtajı yasaklayan yasal düzenlemede değişiklik yapılmasının da önü açıldı
2. İrlanda Anayasası’na göre, kürtaj yasağını ihlâl edenlere 14 yıla kadar hapis cezası alıyordu. Bu nedenle kamuoyunda, yıllardır kürtaj konusunda derin bir ayrışma yaşanıyordu
3. ‘Evet’ diyenler kadın hakları ihlali diye niteledikleri uygulamanın İrlanda için bir utanç kaynağı olduğu görüşündeyken, bazı siyasiler ve hak savunucuları, özellikle tecavüz sonucu yaşanan hamileliklerde kürtaj yasağının “yeniden travma” yarattığını dile getiriyor
4. Hayır cephesinde ise protestolar sürüyor. Protestocuların sloganlarından biri “Attığın oy bir bebeği öldürebilir ya da kurtarabilir. Hayır de!” şeklinde oldu
Referandumdan çıkan sonuçlar kürtaj karşıtı grupları hayal kırıklığına uğratırken, bazıları bugünü “tarihi bir trajedi” diye niteledi. ‘Hayır’ destekçileri, yasa değişikliğine karşın İrlanda’da kürtaj kliniklerinin açılmasını protesto etmeye hazırlanırken, Referandumda ‘Hayır’ diyenler ise doğmamış bebeğin ‘kutsal yaşam hakkının korunması gerektiğini’ savundu, bebeklerin söz hakkı olmadığını vurgulayarak “sessizlerin sesi ol” diye kampanya yürüttü.
5. Referanduma kadar uzanan kürtaj tartışması esasen 6 yıl önce alevlenmişti. 17 haftalık hamile Savita Halappanavar’ın ağrıları ve düşük yapacağı endişesiyle yaptığı kürtaj başvurusu reddildi ve kadın kısa süre sonra hayatını kaybetti.
Nüfusunun çoğunluğu Katolik olan ülkede kilise, kürtaj konusunda kırmızı çizgilere sahip. Bu kırmızı çizgiler de Savita Halappanavar’ın ölümüne sebep olmuştu.
Kocası, kürtaj taleplerinin “İrlanda’nın Katolik bir ülke olduğu ve ceninin kalbinin hala attığı” söylenerek geri çevrildiğini açıklıyor. Yapılan otopside kadının ölüm sebebi, kan zehirlenmesi olarak belirleniyor…
Kürtaj konusu İrlanda’da çzellikle dramatik olaylar sonrsı alevleniyor. Halk kürtajın serbest olması için yıllardır mücadele veriyordu. Son 35 yılda kürtaj konusunda 6 farklı referandum yapıldı ancak sonuncusu, en kapsamlısı oldu.