Bu sene içinde TBMM’den geçen ve o zamanın cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan 5651 Sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklikler çok tartışılmış ve biz de nefesimiz yettiği kadar kapsamlı bir internet sansürünü beraberinde getiren bu yasaya neden hayır dememiz gerektiğini açıklamaya çalışmıştık. Yeni internet yasası geçtikten sonra ise korkulan olmuş ve öncesinde Twitter, sonrasında YouTube erişime engellenmişti.
Yasanın en fazla tartışılan maddesi olan Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı’na sakıncalı içeriği 4 saat içinde engelleme yetkisi tanıması ise malumunuz Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ama hükümet bu durur mu? İnternet sansürünü hayatımızın bir parçası yapmak konusunda ısrarlarını sürdüren hükümetimiz şimdi de yeni bir internet yasası düzenlemesi ile karşımızda.
Eskiden TİB Başkanı’nın iki dudağının arasında olan web sitelerinin erişime kapatılması artık Başbakan’ın emrine amade olacak. Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’ın meclise sunmaya hazırladıkları söylediği yasa teklifinin diğer detayları için listemize buyurun.
Yeni internet yasası düzenlemesine göre internet sitelerine erişim Başbakan veya Ulaştırma Bakanı’nın talimatıyla engellenebilecek
Yani mahkeme kararı olmadan siteler Başbakan ya da Ulaştırma Bakanı’nın talimatıyla siteler erişime kapatılabilecek
Sonrasında karar 24 saat içinde mahkemeye sunulacak
Eğer mahkeme, erişimin engellenmesine veya içeriğin çıkarılmasına karar verirse, erişim engellenecek ya da içerik çıkarılacak
Yani mahkeme kararına kadar içerikler ya da tüm site herkesin erişime kapalı kalacak.
Bunun haricinde mahkeme kararını uygulamayan servis sağlayıcılara ağır para cezaları verilecek
Ve cezalar yabancı şirketler için de geçerli olacak. Yani Twitter’ı, YouTube’u kapatmakla kalmayacağız; bir de para cezası keseceğiz.
TİB ayrıca zararlı gördüğü içerikle ilgili olarak savcılıklara suç duyurusunda bulunabilecek
Yeni internet sansürlerine hazır mısın Yeni Türkiye’m?