Freddie Mercury’nin “dünya var oldukça, tutkunları olacaktır.” buyurduğu, Orson Welles’in ise yazdığı bir oyun ile tüm Amerika’yı dünyanın Marslılar tarafından işgal edildiğine inandırdığı sihirli kutu radyo, dijitalleşen gezegenimize ayak uydurdu ve fiber optik kabloların da yardımı ile müziğin tüm insanlığa ilham vermesine kaldığı yerden devam etti.
Gün içerisinde loop’a alınacak şarkı arayışındayken cinsel gücü artırıcı gergeden boynuzu türevinden abuk reklamlar ile karşılaşarak yatak performansınızın özeleştirisini yapmak zorunda kalmadığınız internet radyoları, muntazam algoritmaları ile daha evvel hiç tanışmadığınız efsane gruplar ve insanlar keşfetmek için tam anlamıyla biçilmiş kaftan.
Kimisini sarıp sarmalamak istediğiniz, kimisini ise daha evvel hiç duymadığınız internet radyolarını şimdi daha yakından tanıma zamanı, hadi bakalım.
1. Last.fm
İnternet radyosu ile “sosyal ağ” kavramlarını ilk kez bir araya getiren müzik platformu. Kullanıcılar web sitesi üzerinden ya da bilgisayarlarına indirdikleri program vasıtası ile dinledikleri şarkıları veritabanı istatistiklerine sunuyor. Bu istatistikler de sitedeki diğer kullanıcılar ile aranızdaki müzik uyumunu ölçümleyerek sizinle aynı müzik zevkine sahip, dünyanın diğer bir ucundaki insanlar ile tanışabilmenize olanak sağlıyor. İlk göz ağrısı olması sebebiyle gönüllerdeki yeri ayrı <3.
2. Spotify
İnternet radyoları arasında bulunduğu yer itibari ile bir Optimus Prime, Tsubasa ve ve ve çok daha fazlası. Kullanıcıları tarafından internet radyolarının ilahı olarak kabul edildiği ve tarikat kurduğu takdirde milyonlarca müride ulaşabileceği yadsınamaz bir gerçek.
“Keşfet” sayfası ile daha önce dinlediğiniz grup ya da şarkıcı beğenilerinizin algoritmasını alarak size çok isabetli, nefis alternatifler sunabiliyor. İstediğiniz tür ya da müzik grubuna göre istasyonlar oluşturma gibi opsiyonlarınız var. Bu da yüzlerce yeni keşif ve kaliteli, taze müzik anlamına geliyor. Normal kullanıcı olmanın en büyük dezavantajı ise şarkı aralarında giren kısa reklamlar. Gergeden boynuzu kadar sinir bozucu olmasa da kesintisiz müzik zevki açısından bu olumsuz durumu gayet makul ücretlere aylık ya da yıllık premium üyelik sahibi olarak ortadan kaldırabiliyorsunuz. Playlistlerinizi direkt olarak mp3çalarınız ve telefonunuz ile sekronize edebilme özelliği dışında çevrimdışı da kullanılabilmesi ile bağırlara basılası.
3. Stereomood
Sunmuş olduğu “angry, energetic, driving, running, dreamy” gibi birçok kategori ile ruh halinize en uygun modu seçerek mikrofonu otomatik pilota gönül rahatlığıyla bırakabilirsiniz. Akşam işten eve patates olarak döndüğünüzde ya da müstakbel sevgiliniz ile baş başa kaldığınızda “lan şimdi kim playlist yapacak” içsesi yükseldiğinde Stereomood’a güvenebilirsiniz. Soundcloud altyapısını da arama sonuçlarında kullanan Stereomood, karşınıza çok sevdiğiniz bir şarkının daha evvel adı hiç duyulmamış amatör bir müzisyen tarafından coverlanmış versiyonunu çıkartabilir. Mis.
4. 8tracks
Kullanıcılarına dijital kasetler çekme ve dinleme imkanı sunuyor. Çocukluğunda sevdiği şarkıyı radyodan kasete çeken jenerasyon için kesinlikle muntazam bir platform. Kullanıcılara kendi profillerini oluşturma fırsatı sağlayarak kendi arşivlerindeki parçaları “mix” adı verilen, minimum 8 parçalık listeler yapabilme olanağı tanıyor. Yapay zeka algoritma yerine tamamı ile kullanıcılarının kişisel deneyim ve önerilerine göre hazırladıkları listeleri dinleyebilir ya da “jazz, indie, classic, house” gibi envai çeşit etikete göre arama yaparak yeni şarkılar ve isimler keşfedebilirsiniz. Çalışma prensibi; müzik zevkini çok beğendiğiniz bir arkadaşınızın sizin için şarkı önermesi ile hemen hemen aynı.
5. Tunein
Dünya üzerindeki hemen hemen tüm geleneksel radyo frekansları ve internet üzerinden yayın yapan diğer radyoları aynı çatı altında barındıran kozmik bir radyo ağı. İçerisinde alternatif rock’tan smooth jazz’e kadar birçok müzik türü alternatifi sunan geniş bir yelpazeye sahip. Liste yapmak, favori şarkıları seçerek tekrar dinlemek gibi klasik internet radyosu özelliklerinin tamamı kendisinde mevcut.
6. Deezer
Spotify’e nazaran Türkçe arşivinin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz. Premium üyelik konusunda Spotify’den daha makul olması sebebi ile bir adım öne çıksa da en büyük zaafı masaüstü uygulamasının bulunmaması. Bununla birlikte listelerinizi mp3çalar ya da telefonunuz ile senkronize edip, çevrimdışı dinleyebilme imkanı sunmaması.
7. Groveshark
Mahkeme kararı ile engelli nev-i şahsına münhasır internet radyolarından biri. Bu küçük pürüz dışında diğer internet radyolarının vakti zamanında saygıda kusur etmediği konumu ile ilgiyi hak ediyor.
8. Bira.fm
“Keyif yalnız gitmez” sloganı ile yayın hayatına giren Türk internet radyolarının medar-ı iftiharı idi ki 23 Temmuz 2013’te kapanması ile geceleri birlikte içtiği dinleyicilerini hüzünlere gark etti. Şu anda yola Malt.fm olarak devam etse de eski ruhunu taşıdığını söylemek epey zor.
R.I.P Bira.fm