İnternet, günlük yaşantının en önemli parçalarından biri. Bu nedenle, evde veya mobil cihazlarda kullandığınız internet hızında donma veya takılma gibi sorunlar yaşandığı zaman, bu durum işkence gibi gelebilir. Video izlerken donma, bağlantı kesintileri, indirme yaparken yavaşlama, düşük hızlar ve darboğaz neredeyse her internet kullanıcısının yaşadığı yaygın sorunlardır. Bu sorunların sebebi çoğu zaman servis sağlayıcınız olmayabilir. Peki, bu tarz durumlarda internet hızlandırma yolları nelerdir? Sizler için interneti hızlandırmak için ne yapılabilir ve internet hızlandırma yöntemleri nelerdir gibi merak edilen soruların yanıtlarını bu listede derledik.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “İnternet Hızını Yavaşlatarak Veri Kayıplarına Neden Olan Jitter Nedir, Nasıl Düşürülür?”
İnternet neden yavaşlar?
İnternetteki yavaşlama sorunları, internet kullandığınız cihaz ile modem arasında çok fazla mesafe bulunması, birçok cihazın aynı ağa bağlı olması, cihazda çok fazla programın çalışması ve bunlarla birlikte kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanabilir. Aşağıda interneti yavaşlatan sorunları belirttik:
- İnternet kullandığınız cihaz ile modem arasında çok fazla mesafe bulunması ve duvar olması
- Cihazların veya programların bant genişliğinizi tüketmesi
- Çok fazla önbellek verisinin bulunması
- Ethernet kablosunun arızalı veya kırık olması
- Modem yazılımı ya da eski sürücüler
- Kötü amaçlı yazılımlar
İnternette yaşanan yavaşlık, online oyunlarda gecikmeye ve yüksek pinge, web sitelerin yavaş açılmasına ve videoların sürekli takılmasına neden olan en büyük sorundur. Elbette bu sorunu düzeltmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. İşte internet hızlandırma yolları.
İnternet hızlandırma yolları
Öncelikle bilgisayarlarda olmak üzere interneti hızlandırmanın pek çok yolu vardır. Sizler için evdeki interneti hızlandırmak için yapmanız gerekenler nelerdir anlattık.
Modemi yeniden başlatın
Teknolojik tüm cihazlarda olduğu gibi modem ve router’ı yeniden başlatmak, genellikle işe yarayan bir çözümdür. Aşağıda gösterdiğimiz adımları uygulayarak modeminizi yeniden başlatabilirsiniz.
- Öncelikle modem veya router’ı kapatın ve güç kablosunu çıkarın.
- Yaklaşık 10-15 saniye bekledikten sonra güç kablosunu geri takın.
- Son olarak, modemi veya router’ı tekrar açın ve internetin bağlanmasını bekleyin.
Modeminizi veya router’ınızı kapatıp açmak, gereksiz arka plan işlemlerini ve önbelleğe alınmış verileri temizler.
Modeminizin yerini değiştirin
WiFi sinyallerinin ulaşabileceği yerler sınırlıdır. Evde bulunan duvarlar, mobilyalar, katlar ve çeşitli cihazlar WiFi sinyallerini kesintiye uğratabilir ya da engelleyebilir. Bununla birlikte, kablosuz telefonlar ve mikrodalga fırınlar gibi çeşitli cihazların yaydığı radyo dalgaları WiFi sinyallerini kesintiye uğratabilir. Ayrıca modemin genellikle bulunduğunuz odalardan uzakta olması da büyük bir sorundur. Bu yüzden modeminizi, internetinizi en çok kullandığınız odalara yakın ve yüksek bir yere koymalısınız. Ayrıca modeminizi dolap gibi kapalı bir alana yerleştirmeyin.
Modeminize bağlı olan gereksiz bağlantıları kesin
Bant genişliğiniz azaldığı zaman yapılacak en iyi şey, modeminize bağlı olan ve kullanılmayan tüm cihazların bağlantısını kesmektir. Öncelikle ağınıza bağlı olan tüm cihazların kullanımda olup olmadığını kontrol edin. Eğer ağınızda kullanımda olmayan cihazlar varsa, WiFi şifresini değiştirin ve sorun kökten çözülsün.
WiFi frekans bandını değiştirin
Kablosuz modemler, 2.4GHz ve 5GHz frekans bandında çalışır. Halihazırda kullandığınız frekans bandı, modeminizden uzakta kullandığınız cihazlara bağlı olarak sinyal gücünü olumsuz etkileyebilir. Her iki frekans bandında da geçici parazit yaşanması mümkündür. 2.4GHz bandı, en çok kullanılan WiFi bağlantısıdır. Bu frekans bandında hız düşük olsa da, uzun bir menzile sahiptir. 5GHz bandı ise daha yüksek hızlar sunsa da, menzili kısadır. Akıllı telefonlar ve televizyonlar, bilgisayarlar ve oyun konsolları için 5GHz bandını, yüksek internet hızına ihtiyaç duymayan diğer cihazlar için ise 2.4GHz bandını tercih edebilirsiniz.
WiFi yerine ethernet kablosu kullanın
İnternet hızlandırma yolları arasında bulunan seçeneklerden biri de ethernet kablosu kullanmaktır. Evde bile sürekli hareket halinde olduğumuz için kablosuz internet kullanmaya alışmış olsak da, kablolu bağlantının her zaman daha iyi olduğunu bilmek lazım. Servis sağlayıcınızın size sunduğu en yüksek internet hızına ulaşmak için ethernet kablosu kullanmak en iyi seçenektir. Ethernet kablosu ile alacağınız bağlantı daha hızlı olmasının yanı sıra çok daha güvenlidir. Günümüzde pek çok cihaza ethernet kablosu takılabilmektedir.
Bilgisayarınıza virüs taraması yapın
Bazı zararlı yazılımlar, siz fark etmeden bilgisayarınıza bulaşabilir ve arka planda çalışarak internetinize oldukça büyük bir yük bindirebilir. Zararlı yazılımlar, çok iyi bir şekilde saklanır ve genellikle görünmezler. Bu zararlı yazılımlardan kurtulabilmek için antivirüs taraması yapılması gerekir. Bilgisayarınızın arama kısmına “Windows Defender” yazıp uygulamayı açın ve “Virüs ve tehdit koruması” bölümüne gidin. Daha sonra tam taramayı seçerek antivirüs taramasını başlatın.
Modem yazılımını güncelleyin
İnternet servis sağlayıcınızın verdiği modemi kullanıyorsanız, büyük olasılıkla yazılımınız günceldir. Ancak kendi satın aldığınız modemi kullanıyorsanız, güncellemeleri kontrol etmeniz gerekir. Satın almış olduğunuz modemin üreticisi, güvenlik açıklarını kapatan ve belirli başlı sorunları çözen güncellemeler yayınlar. Modemlerin büyük bir çoğunluğunda otomatik güncelleme özelliği bulunur. Otomatik güncellemelerin açık olup olmadığını öğrenmek için modem arayüzüne girebilirsiniz.
Telefonda internet hızlandırma yolları
Mobil internet hızını olumsuz etkileyen pek çok şey vardır. Bunlar ağ tıkanıklığı, konum ve saat gibi etkenlerdir. Bu tarz sorunlar yaşandığı zaman internette dolaşmak, video izlemek ve tweet atmak zorlaşır. Bazen uçak modunu açıp kapamak ya da telefonu yeniden başlatmak işe yarasa da, her zaman çözüm değildir. Peki Android telefonlarda internet hızlandırma yolları nelerdir?
- Öncelikle önbelleği temizleyerek başlayın.
- Daha sonra arka planda çalışan uygulamaları kapatın.
- Bazı uygulamalarda otomatik güncellemeler açıktır. Açık olan otomatik güncellemeleri kapatın.
- Sürekli kullandığınız tarayıcı ve lite yerine farklı olanları kullanın.
- Ağ ayarlarını sıfırlayın ve DNS değiştirmeye yarayan uygulamaları kullanın.