13 Kasım Pazar günü saat 16:20 sıralarında Taksim İstiklal Caddesi’nde bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından bölgeye çok sayıda polis, sağlık ekibi ve itfaiye gönderildi. Polis ekipleri uzun bir süre caddeye giriş ve çıkışları yasaklarken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yaptığı açıklamada 6 vatandaşımızın hayatını kaybettiğini, 81 vatandaşımızın da yaralandığını belirtti. Taksim’deki patlamadan yaklaşık bir saat sonra Türkiye’de internet erişimi sınırlandırıldı. Ancak internet erişiminin sınırlandırılmasına sosyal medyadan tepki yağdı.
Olayla ilgili detaylı bilgiye şu içerikten ulaşabilirsiniz?
İstiklal Caddesi’ndeki patlamanın ardından RTÜK, olaya ilişkin yayın yasağı getirdi. RTÜK’ün yayın yasağıyla eş zamanlı olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da sosyal medya platformlarında bant daraltma uygulamasına gitti
İnternet erişimini küresel ölçekte takip eden Netblocks isimli oluşum Türkiye’de Instagram, YouTube, Facebook ve Twitter gibi platformlara erişimin yavaşlatıldığını ve bazı internet sağlayıcıların buralara erişimi tamamen durdurduğunu açıkladı. Dün akşam saatlerinde olayla ilgili haber ve bilgi almaya çalışan vatandaşlar ise BTK’nın bant daraltma uygulamasına ateş püskürdü. İşte sosyal medyadan gelen tepkiler…
1.
Bir hükümet veya birkaç kişi kafasına göre vatandaşların internet hızını ya da belirli bir websitesine erişimini kısıtlayamaz. Ne bir kanun ne bir mahkeme kararı olmadan keyfe keder vatandaşların internete erişimine müdahale edilmesi akıl almaz bir hukuksuzluk.
yayın yasağı olay hiç olmamış gibi davranmak değildir. yayın yasağı insanları korku ve dehşete düşüren görüntülerin kullanılmaması için uygulanır. yapılan açıkça sansürdür. sansüre yayın yasağı demek gazeteciliğe ihanettir. iktidar aparatlığıdır.
internet yavaş, haber sitelerine bakamıyorum, twitter donuyor, instagrama giremiyorum, televizyona güvenmiyorum. özetle bilgi alamıyorum yaşadığım şehrin en işlek caddesindeki patlama hakkında
BTK vatandaşın bilgi edinme hakkını keyfi bir şekilde bant daraltma uygulaması ile ihlal ederken, BTK Başkanı ve BTK kurumsal hesapları tweet atabiliyor. BTK’nın çok sayıda VPN servisine Türkiye’den erişim engellediğini de bu bağlamda hatırlatmak gerekir.
Binbir zahmetle internete girebildim. 2022 yılında internet kısıtlanınca ne oluyor ki? Gerçeğe, habere ulaşamayınca kuşkular, dedikodular artıyor. Bu mudur çözüm, şeffaflık dururken?
3 yaşında bir kız çocuğunun hayattan koparılmasına mı, hangi VPN iyidir diye arastirma yapmama mı, yoksa Türkiye sosyal medyayı kullanamazken BTK Başkanı'nın utanmadan tweet atmasına mı… Hangi birine, ne diyeyim. (2022, Türkiye)
istiklal patlaması internet sansürü için fırsata çevrildi. seçim günü internet sansürünün yapılabileceği sinyali de verildi. muhalefet partilerinin bunu öngörerek şimdiden çözüm bulması seçim sandıklarına sahip çıkılması kadar önemlidir.
Güya halkın paniğe kapılmaması için yayın yasağı getirenler, tüm medyayı baskılayarak herkesi daha çok korkutuyor.@tcbestepe Halkın haber alma özgürlüğünü baltalamayın, milleti korkutmayın.
Arkadaşlarınla bir kafedesin, 2 sokak yukarda bomba patlıyor. Yaşadığınız ülkede ne kadar değersiz olduğunuzu, hep böyle olaylar yaşadığınızı hatırlıyorsunuz, herkesin keyfi kaçıyor. Haber almak için tv açıyorsunuz, yayın yasağı gelmiş. Twittera bakalım diyorsunuz kısıtlanmış.