Instagram, Facebook’ta halihazırda bulunan “intihar önleme özelliğine” benzer, anonim bir bildirim uygulamasını hayata geçiriyor. Bu uygulama sayesinde, bir kişinin depresyonda olduğunu, kendi zarar verebileceğini veya olumsuz duygular yüzünden zarar görebileceğini düşünen kullanıcılar, isimsiz olarak bu durumu Instagram ekibine bildirebilecek. Instagram, bu bildirim üzerine kullanıcıya, “Birileri paylaşımlarınızdan birini gördü ve belki de zorlu bir dönemden geçtiğinizi düşünüyor. Eğer yardıma ihtiyacınız varsa, size yardım etmek isteriz” mesajı gönderecek.
Instagram, mesajla birlikte kullanıcıya, bir arkadaşıyla konuşmak, yerel yardım hatlarıyla iletişime geçmek ya da içinde bulunduğu durumla başa çıkabilmek için ipuçlarına ulaşmak gibi seçenekler sunacak.
Instagram bu uygulamayla sayıları milyonları bulan ruh sağlığı bozuk insanlara ulaşmayı ve onlara yardım edebilmeyi umuyor. Uygulamayı oluştururken psikolog ve psikiyatristlerden yardım alındığını belirten Instagram İcra Direktörü Marne Levine bu uygulamanın amacını, “Bu destek fonksiyonu sayesinde kullanıcılar, etraflarında her zaman onlara yardım yapmaya hazır bir topluluk olduğunu bilecek. Özellikle de bir kişinin bu hatırlamaya en fazla ihtiyaç duyduğu bir anda” şeklinde özetliyor. Uygulamayı şimdiden hemen hemen 500 milyon insanın kullandığı bildirildi.
Madem sosyal medya hayatımıza bu kadar girdi, Türk insanı olarak bu mecralardan başka beklentilerimiz de mevcut. Diğer önemli işlerini hayata geçirir geçirmez, Instagram, Facebook, Twitter gibi global mecralardan bize özel dertlere de el atmasını rica ediyoruz.
İşte çözülmesi gereken o problemler.
1. Sevgilimin arkadaşı Berkay gerçekten şeker gibi bir insan mı?
Diyelim bir fotoğrafta sevgilimizin yanında bir erkek gördük ve “Bu kim?” dedik, sevgilimiz %99 “aa o mu, Berkay o ya, tanısan var ya şeker gibi bir insan” dedi. Hemen bu durumu Facebook’a, Instagrama, vs. bildirsek o kişinin paylaşımlarına bakarak Berkay’ın şeker gibi bir insan mı yoksa çakalın önde gideni mi olduğunu doğrulayabilir mi?
2. Evladınızın parası bitmek üzere!
Üniversitede okuyan öğrenciler, ailesinden gelen parayı ayın ortasında bitirip de evi aramaya çekindiği için geri kalan zamanı aç kalarak, borç dilenerek geçiriyor. Peki paylaşımlarına bakıp kişinin parasının bitmiş olabileceğini düşünen bu mecralar o öğrencinini ailesine “Evladınız parasız kalmak üzere, 3-5 bir şey yollayın” diye mesaj gönderebilir mi? Hatta yakın arkadaşlarına “Arkadaşınız bu aralar sıkışık, sizden de isteyemiyor bir hal çaresine bakın” diye mesaj bile atabilir.
3. Telefonum kurcalanıyor, yetiş Facebook!
Kişinin telefonunun eşi, sevgilisi tarafından zaman zaman karıştırıldığı hepimizin malumu. Peki Facebook, Twitter, Instagram bu gibi durumlar için kişinin hazırlamış olduğu “acil durum içerikleri” sayfasını gösteremez mi? Herkes çok sade fotoğraf, ileti ve mesajlardan oluşan ikinci bir alternatif sayfa hazırlasa ve mecralar kişinin telefonunun karıştırıldığını anladığında direkt bu sayfalara geçiş yapıp, sadece onları gösterse mükemmel olamaz mı?
4. Sağ ol dayıcım iyiyim, sen?
Sosyal medyada en büyük sıkıntılardan birisi akraba yorumları. Peki bu mecralar sadece mesaj, yorum yazan akrabanın görebileceği, önceden kişinin belirlediği otomatik mesajları gösteremez mi? Biz aile bireylerimizi ve kullanılacak mesajları seçeriz, bu akrabalardan biri yorum yaptığında sosyal medya mecraları sadece bu kişiye, seçilen mesajlardan birini gösterir. Kimsenin başı ağrımaz böylece.
5. Burcucum çok güzel çıkmışsın!
Fotoğraflı paylaşımlara eklenecek bir yüz tanıma aparatıyla, bir kişinin sosyal medyaya koyduğu fotoğrafına bizim için otomatik yorum yazılsa güzel olmaz mı? Güzel çıkmışsa, “Canım çok güzelsin”; yorgun görünüyorsa, “Canım iyi misin?”: Uykusuzsa, “Kendine dikkat et lütfen!” türünden mesajlar otomatik olarak gönderilse de kimse ilgisiz arkadaş gibi görünmese.
6. Sevgilimi bul!
Tıpkı telefonumu bul uygulamasına benzer gibi basit bir uygulamayla, “Aşkım evde yatıyorum” diyen sevgililerimizin gerçekte nerelerde sürttüğünü öğrenemez miyiz? Bizce öğreniriz
7. Arkadaşlarım ne postluyor?
Bu uygulama sayesinde hiçbir özel günü, kutlamayı, ölüm yıldönümünü, anmaları, vs. kaçırmıyoruz. Sosyal medya mecraları arkadaşlarımızın belli bir şeyi sürekli postladığını görünce bize hemen bir uyarı gönderiyor ve biz de geç kalmadan mesela hemen bir Can Yücel şiiri çakıyoruz ortama. Hatta bu paylaşımı bile mecralar yapar, böylece biz de hiç geç kalmadan duyarımızı yapmış oluruz.
8. Konuştuğu biri var mı?
Yine çok basit bir uygulama, diyelim ki sosyal medyada gördüğümüz birini beğendik, hemen “araştır” butonuna tıklıyoruz, mecralar bu kişinin fotoğraflarını, iletiilerini tarıyor ve bize “Abi onun çıktığı var aman” diye geri bildirim yapıyor. Böylece kimse vakit kaybetmiyor, kimse üzülmüyor.
Bizim önerilerimiz şimdilik bu kadar. Teknolojinin hızla geliştiği bir dönemde bu uygulamaların yapılması hiç de zor olmasa gerek.