Hepimiz birilerinin bizi dinlemesine ihtiyaç duyuyoruz. Fakat öyle bir zamanda yaşıyoruz ki kimse kimseyi dinlemek için çaba sarf etmiyor. İnsanlar dinlemek yerine anlatmayı tercih ediyor.
Dinlemek gibi sosyal çevre için gerekli olan bir eylemin artık gerçekleştirilmemesi gerçekten trajik bir durum.
Peki, sadece göz teması kurarak bile çevremizdekilere yardım edebileceğimiz bu eylemi yapmaktan neden uzaklaştık? Neden en çok ihtiyacımız olduğu dönemde dinlemeye gereken önemi vermiyoruz?
İşte insanların neden dinlemeyi bıraktığını anlatan 10 gerçek sebep:
1. Herkes kendi hayatıyla meşgul
Özellikle kalabalık şehirlerde insanlar sürekli koşuşturma içinde olduğu için birine vakit ayırıp onu dinlemeyi zaman kaybı olarak görüyor. Çünkü onlar için asıl önemli olan hep kendi hayatları.
2. İnsanlar sadece kendi dertlerine odaklanıyor
Herkesin kendine özel bir derdi olduğu doğru fakat başkalarının da problemleri olduğunu unutmamak gerekir.
3. İnsanlar karşılarındaki kişinin zaten ne söyleyeceğini bildiğini düşünüyor
Bu çok büyük bir yanılgıdır. Karşımızdaki insanı kafamızda küçümseyerek anlatacaklarını biliyormuşuz gibi düşünmemeliyiz. Ayrıca birisi konuştuğu zaman bazen sadece konuşmak, içinde yaşadığı şeyleri kelimelere dökerek rahatlamak isteyebilir.
4. Öğüt vermenin dinlemekten daha önemli olduğunu düşünüyorlar
Etrafımızdaki insanlar öğüt vermeye bayılır. Sanki herkes hayatın anlamını çözmüş de bir saf biz kalmışız gibi. Bir insanı dinlerken bir şey söylemek veya akıl vermek zorunda değilsiniz. Bazen sadece dinlemeniz yeterli
5. Ne kadar güçlü olursa olsun herkes biri tarafından dinlenmek ister
Ne kadar güçlü karakterlere sahip olursak olalım hepimizin konuşmaya ihtiyacı var. Bir insan dışarıdan mutlu görünüyor diye anlatmaya ve başkası tarafından dinlenmeye ihtiyacı yokmuş diye düşünmek yanlıştır.
6. Biz konuşurken karşımızdaki dinlemek yerine bizden sonra ne diyeceğini düşünüyor
İnsanlar konuşmayı o kadar çok seviyor ki karşısındaki konuşurken dinlemek yerine sıranın ona gelmesini bekliyor. Kafalarında sürekli olarak acaba ne desem ya da ne anlatsam diye soruları dönüyor.
7. İnsanlar dinlerken sabırsızlanıyor
İnsanlar sürekli anlatma istediğinden dolayı karşısındakinin sözünün bitmesini bekliyor. Bu da anlatan kişinin kendini değersiz hissetmesine sebep oluyor.
8. Birini gerçekten dinleyebilmek kolay değil
Birini dinlemek için karşısına oturmak yetmez. Gerçekten onunla empati kurmak ve duruma onun gözüyle bakabilmek gerekir. Bu da göründüğü kadar kolay değildir. Ayrıca bunu yaparken onu anladığınıza dair örnekler vermeniz de gerekmez. İçinizdeki konuşma istediğini bastırmak bu noktada zor olabilir. Sadece dinlediğiniz kişiyle içten bir göz teması kurmak yeterlidir.
9. Çok az insan dinlemeyi öğrenmesi gerektiğinin farkında
Siz bu yazıyı okurken kendinizi dinleyen taraf başkalarını da dinlemeyen taraf olarak düşünebilirsiniz. Ama unutmayın ki dinlemediğini düşündüğünüz insanlar da sizin gibi düşünebilir. Bu yüzden herkesin öz eleştiri yapması gerekir. Belki de bizler de çevremizdekileri dinlemiyoruzdur?
10. Bizi dinleyebilen insanları da dinlemeliyiz
Karşımızdaki insan iyi bir dinleyici diye sürekli konuşmak yanlıştır. İyi bir dinleyicinin de konuşmaya ve iyi bir dinleyiciye ihtiyacı vardır.