Her şeyin hızlı bir şekilde değiştiği ve geliştiği bir dönemde yaşıyoruz. Yıllardır süregelen kalıplar ve önyargılar bir bir yıkılıyor. Kendimize zaman ayırmak, hayır diyebilmek ya da toksik akrabalarla görüşmemek… Yirmi yıl kadar önce oldukça tuhaf karşılanan hatta yargılanan bu davranışlar, giderek daha fazla yaygınlaşıyor. İyi ki de öyle oluyor! ? Pek çok insan yargılasa da artık normalleştirmemiz gereken şeyleri araştırdık ve derledik. İşte yargılanmadan da yapabilmemiz gereken 7 şey…
1. Kendimize zaman ayırmak
Birkaç gün kendinize izin vermek, planlarınızı iptal etmek ve koltukta uzanıp film izlemek en doğal hakkınız. Yapılan araştırmalar, kendinize zaman ayırmanın kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu sayede değiştirmek ve geliştirmek istediğiniz yönlerinize odaklanabiliyorsunuz!
2. Kimi aktiviteleri tek başımıza yapmak
Sevdiklerimizle dışarda vakit geçirmek çok keyifli olsa da sinemaya, restorana ya da müzeye gitmek için her zaman bir eşlikçiye ihtiyacınız yok. Bu tür aktiviteleri kendi başınıza da yapabilirsiniz. Bağımsızlığın tadını çıkarın!
3. Mesajları yanıtlamadan önce beklemek, düşünmek
İletişimin anlık olarak ilerlediği bir dünyada atılan mesajlara cevap vermemek oldukça güç. Hele bir de o mesajı okuduysanız! Bir mesajı okuduğunuzda ya da çevrim içi olduğunuzda karşınızdaki kişi bir an önce cevap vermenizi bekler. Halbuki hızlı cevaplar vermektense üzerine düşünülmüş cevaplar vermek her zaman daha sağlıklı olacaktır.
4. Hayır demek
Birileri sizi ikna etmeye çalıştığında onlara hayır demek genellikle kabalık olarak algılanır. Halbuki hayır diyebilmek, özgüveninizi arttırdığı gibi gelişmenize de yardımcı olur. Hayır demek, her zaman olumsuz bir anlam taşımak zorunda değildir, zira özgürlüğünüzü pekiştirir.
5. Toksik akrabalarla görüşmemek
Ailenin kıymetini tartışmasak da kimi aile üyelerimizle vakit geçirmek bize iyi gelmeyebilir. İlk etapta sorunları çözmek çok daha faydalı olsa da olumsuz hislerin devam etmesi halinde araya mesafe koyulabilir. Uzmanlara göre yapılabilecek en iyi şey bazı sınırlar koymaktır. Böylelikle çatışmaktan kaçınabilirsiniz.
6. Partnerinizle çocuk isteyip istemediğinizi ya da evlilik düşünüp düşünmediğinizi konuşabilmek
Kulağa garip gelse de pek çok çift ilişkinin başlarında bu gibi konuları konuşabilmelidir. Zira beklentilerin farklı olduğu ilişkilerde, ilerleyen dönemlerde çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Hayal kırıklıklarını önleyebilmek için bu gibi konuları en başında netleştirmek önemlidir.
7. Çoçuğunun bakımını üstlenen bekar bir baba olmak
Günümüzde pek çok insan çocuğa bakması gereken kişinin anne olduğunu düşünüyor. Boşanmaların bu denli yaygın olduğu bir dönemde bekar babaları da normalleştirmemiz gerekir! ? Tıpkı kadınlar gibi erkekler de çocuklarına bakabilecek yetkinliktedir. Dolayısıyla artık bekar babalar gördüğümüzde şaşırmaya bir son vermeliyiz! ?
Kaynak: 1