Günümüzde bazı insanlar, vücudunun normalden daha tüylü veya kıllı olmasından şikâyet ediyor. Bu nedenle tüy dökücü kremlere ve epilasyon seanslarına yüklü paralar harcıyor. Ancak milyonlarca yıl önceki atalarımızın tüy dökücü kremlerle veya epilasyon yöntemiyle vücut kıllarından kurtulması mümkün değildi. Çünkü bu insanların vücutları neredeyse tamamen kürk ile yani kıllarla kaplıydı.
Yani uzak geçmişteki atalarımız, bir anlamda vahşi doğadaki pek çok canlıda olduğu gibi işlevsel kürklere sahipti! Fakat binlerce yıl boyunca devam eden evrimsel sürecin sonunda bir zamanlar oldukça hayati bir görevi olan bu kürk, yok oldu ve insanlık yavaş yavaş bugünkü görünümüne kavuştu aldı. Pek ama neden? Geçmişte, hayatta kalmamızı kolaylaştıran dahası hayatta kalabilmemizin temel sebeplerinden olan kürkümüzü nasıl kaybettik? Detaylara birlikte bakalım…
Milyonlarca yıl önce yaşayan insanlar, modern insandan oldukça farklıydı
Yalnızca sosyal veya kültürel olarak değil. Binlerce yıl önceki atalarımız, fizyolojik olarak da bizlerden epey farklı görünüyordu. Bu farklılığın en belirgin hissedildiği bir nokta ise sık vücut kılları ya da kürklerdi…
İnsanlıktaki kılsızlaşma ya da bir başka deyişle kürk kaybı, günümüzden 1,2 milyon yıl önce başladı
Dönemin egemen insan türü “Homo Erectus” milyonlarca yıldır var olan fizyolojik bir özelliğin değişiminin başladığı ilk türdü. Günümüzdeki bilim insanları, çok uzun zaman önce dünya üzerinde dolaşan atalarımızdaki bu ilginç değişimin sebeplerini öğrenebilmek için büyük bir mesai harcadı. Ancak Homo Erectus’un, hangi sebeple kürksüzleşmeye başladığını kesin olarak tespit etmek mümkün olmadı. Buna karşın bu ilginç fenomenin sebeplerine dair bazı teoriler var…
Bazı bilim insanlarına göre kürkümüzü kaybetmemizin sebebi parazitler!
İnsanlık, Homo Erectus’a kadar oldukça işlevsel bir kürk ile yaşıyordu. Bu kürkler, atalarımızı kışın dondurucu soğuklardan, yazın ise kavurucu güneşin zararlı etkilerinden koruyordu. Görünürde, kürklerin yok olması için herhangi bir sebep yoktu. İşte bu noktada devreye parazit teorisi giriyor.
Evrimin bir noktasında, Homo Erectus’un bağışıklık sistemi, önceki insan türlerine kıyasla daha zayıf hale geldi. Bu nedenle bit, kene ve pire gibi zararlı parazitler veya virüsler, Homo Erectus için büyük bir tehlike arz etmeye başladı.
Homo Erectus’un vücudunu kaplayan kürk ise bu parazitlere ve virüslere elverişli bir yaşam ortamı sağlıyordu! İnsanlık binlerce yıl içerisinde, geçmişte hayatta kalmasını sağlayan kürkten, yine hayatta kalmak için kurtulmak zorundaydı. Böylece evrimin çarkları işlemeye başladı ve insanlık yıllar içerisinde daha az kıllı hale geldi…
Kürksüzleşmeyi açıklamaya çalışan bir başka teoriye göre, sıcaklık artışı nedeniyle kürkümüzü kaybettik
Binlerce yıl önce yaşayan atalarımızın, hayatta kalabilmeleri için avlanmaları gerekiyordu. Avlanmak ise ancak yoğun bir fiziksel aktivite ile mümkündü. Yoğun fiziksel aktivite de terlemeye neden oluyordu. Fakat vücutlarındaki yoğun kıl tabakası atalarımızın terleyebilmelerinin önünde büyük bir engel teşkil ediyordu. Bu nedenle vücutlarını soğutamıyorlar ve avlanmak için gerekli eforu sarf edemiyorlardı. İşte insanlığın kürksüzleşme macerası bu şekilde başladı…
Bununla birlikte atalarımızdaki kürksüzleşmenin, coğrafya ile ilgili olduğunu ileri süren görüşler de var. Buna göre insanlık, uzun bir süre önce serin ormanlardan sıcak savanalara doğru bir göç hareketi gerçekleştirdi. Haliyle insanlığın bu yeni yaşam alanına adapte olması gerekiyordu. Bunun için atılması gereken ilk adımsa, kalın kürk tabakasından kurtulmaktı…
Kürsüzleşme hakkındaki daha az kabul gören düşüncelerden biri “sucul maymun teorisi”
Doğadaki kürksüz hayvanların büyük bölümü denizlerde ve okyanuslarda yaşıyor. Bu bilgiden hareketle, binlerce yıl önceki insanların da bir dönem sulak alanlarda yaşamaya adapte olacak şekilde evrimleştiğini ve bu nedenle kürklerini kaybettiğini iddia eden bir görüş var. Ancak insanlığı, sucul maymunlar olarak nitelendiren sucul maymun teorisi, bilim çevrelerinde çok fazla kabul görmüyor…
İnsanlığın hangi sebeple kürksüzleştiğini tam olarak tespit etmek mümkün değil
Ancak pek çok bilim insanı bu durumun ortaya çıkmasına sebep olabilecek birden fazla etken olduğu fikrinde birleşiyor. Şimdilik en makul açıklama, evrim çizgisinin bir yerinde, kürksüz hale gelmenin insanlık için daha karlı olduğu…
Kaynak: 1