Konu insan vücudu olduğunda her gün birbirinden ilginç bilgilerle karşılaşıyoruz. Vücudumuzun sakladığı sırlar bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Eğer siz de insan vücudu hakkında sıra dışı bilgilere ilgi duyuyorsanız doğru yerdesiniz! Vücudumuzla ilgili daha önce hiç duymadığınız bilgileri araştırdık ve derledik. Rüyalardan dövmelere, bu bilgileri öğrenince çok şaşıracaksınız. İşte konu insan vücudu olduğunda daha önce hiç duymadığınız 8 sıra dışı bilgi…
Beynimiz yaşlandıkça küçülür
30’lu yaşların sonunda beynimiz küçülmeye başlar ve 60’lardan itibaren kasılmaların hızı da artar. Hafızamızın bazı bölümleri zarar görür ve yaşımız ilerledikçe bu durum kötüleşir. Yaşlanma kaçınılmaz olsa da aktif bir yaşam tarzı, dengeli bir beslenme ve stressiz bir yaşam zihinsel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
Göbek deliğimizin etrafındaki tüyler, tiftikleri yakalamaktan sorumludur
Göbek deliğinde biriken tiftiklerin asıl nedeni karnımızda yer alan tüylerdir. Bu tüyler ölü derileri, giysi liflerini, teri ve yağı toplar. Erkeklerin karnında daha fazla tüy olduğu için göbek deliklerinde tiftik birikme olasılığı daha yüksektir. Uzmanlar karın bölgenizde kıl olsun olmasın, göbek deliğinizi düzenli olarak temizlemenizi öneriyorlar.
Rüya görürken koku alamayız
Rüyalar, REM adı verilen aşamada ortaya çıkar. REM uykusuna geçen bir insan dış dünyadaki kokuları algılayamaz. Bu da rüyalarımızı gerçekle bağdaştıramamamıza neden olur. Zira koku alma duyusu, bizi gerçekliğe bağlayan duyulardan biridir. Rüya esnasında deneyimlediğimizi düşündüğümüz kokular, aslında beynimiz tarafından yaratılır.
En güçlü ve en duygusal anlarımız aslında “sahtedir”
Beynimizin her olayı en ince ayrıntısına kadar kaydettiğini düşünsek de aslında durum böyle değildir. Hafızamız daha çok bir kolaj gibi çalışır. Parçaları gelişi güzel bir şekilde bir araya getirir, kimi zaman süsler. İnsanlar başlarına gelenleri elbette aynı şekilde yorumlamazlar. Beynimiz boşlukları doldurmak için gerçekten yaşanmamış şeyleri yaşanmış gibi gösterebilir. Bu nedenle bizim kendimizi en güçlü ya da en duygusal hissettiğimiz anlar da aslında sahtedir.
Sol ve sağ akciğerlerimiz birbirinden farklıdır
Akciğerimizin sol tarafı 2, sağ tarafı ise 3 loba bölünmüştür. Bunun nedeni sol tarafta kalbimizin de yer almasıdır. İnsan akciğerlerinde 300 milyondan fazla hava kesesi ve yaklaşık 3 km uzunluğunda hava yolları bulunur.
Vücudumuzdaki en hızlı kas gözümüzdedir
Gözümüz her yöne hızlı bir şekilde hareket eder. Diğer kaslarımızdan çok daha hızlıdır ve onların da hızını arttırır. Örneğin birisi gözünüze keskin bir cisim yaklaştırdığında hızla elinizi kaldırarak gözünüzü korursunuz. Vücudumuzdaki en hızlı kas olan göz, dakikada ortalama 15-20 kez hareket eder.
Dövmeler cildimize değil, bağışıklık sistemimize tutunur
Dövme mürekkebi, cilt yüzeyinin altındaki mikroskobik gözeneklere yerleştirilir. Vücudumuz ise buna çeşitli şekillerde tepki verir. Örneğin mürekkebi yabancı madde olarak tanımlar ve bağışıklık sistemini harekete geçirerek davetsiz misafirleri sindirmeye çalışır. Enfeksiyonu önlemek isteyen beyaz kan hücreleri ise kendilerini feda ederler. Aslında dövmelerimiz cildimizde değil, bağışıklık sistemimizde yaşamaya devam ederler. Zira kan proteinlerimiz bu “saldırının” tekrarlanması halinde hızlıca harekete geçebilmek için kodlanırlar.
DNA dizilimimizin büyük bir kısmını diğer hayvanlarla paylaşıyoruz
Bilim insanları, insan evrimi boyunca retrovirüslerden yaklaşık 100 bin parça DNA aldığımızı düşünüyorlar. Şempanzeler, goriller ve orangutanlarla DNA’mızın %96’sını paylaşıyoruz. Ancak biyolojik olarak baktığımızda muz ve sümüklü böceklerle de akraba olduğumuzu görüyoruz. Zira onlarla paylaştığımız DNA oranı %70’e yakın!
Kaynak: 1