Asbest hepimizin bir inşaatın önünden geçerken veya eski harap bir binada bulunurken karşı karşıya kaldığımız ciddi bir tehlike ama biz onu görmüyoruz. Kanser riski taşıyan asbest inşaat alanlarının çevresinde bulunan herkesi tehdit ediyor. Kadıköy Life Dergisi’nin gündeme taşıdığı risk ögesi taşıyan durum araştırmalar sonucu raporla belgelendi. Biz de hayati önem taşıyan ve bilinçlenmemiz gereken bu konuya kayıtsız kalmayarak, üzerimize düşen görevi yerine getirip sayfalarımızda yer verdik.
Kadıköy’de gerçekleştirilen inşaat sahalarının neredeyse üçte birinde kanser riski taşıyan asbestin (öldürücü toz) varlığı tespit edildi.
İnşaat yıkımlarında %100 koruma sağlanamadığından ötürü inşaat civarında yaşayan Kadıköylüler her nefes alıp verişinde kanser riskini ciğerlerine çekiyor.
Uzmanlar uyarıyor; “Şimdi ciğerimize yerleşen toz uyuyup, 20 yıl sonra bile kansere neden olabilir…”
Asbest; ısı, aşınma ve kimyasal maddelere dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir madde.
Dünyanın en köklü kanser araştırma ajanslarından Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) asbesti “kesin kanserojen” tanısı ile 1.grup riskli tanılardan biri sayıyor.
Solunum yoluyla vücuda girdiğinde kansere yol açan asbest uzun yıllar belirti göstermeden de, sonradan da ortaya çıkabiliyor.
Binalarda yoğun olarak bulunan asbestli malzemeler kazan, boru, izolasyon alanları, asma tavan kaplamaları, marleyler, ısı-yangın yalıtım malzemeleri, çimento ürünleri, çatı ve duvar kaplamalarında bulunuyor.
Asbest tehlikesinin farkında olan inşaatlara temizlenmesi şartını getiren Kadıköy Belediyesi, 500 asbest atığına karşılık gerekli tedbirleri başarıyla uyguladı.
Araştırmalar, önümüzdeki 30 yılda endüstriyel asbest temasında bulunan 500 bin kişinin kansere yakalanacağını ve hayatını kaybedebileceğini ortaya koyuyor. Durum vahim…
Kadıköy Belediyesi de 2015’de aldığı karar ile “İnşaat Sahalarında Asbest Kirliliğinin Önlenmesi ve Geri Dönüştürülebilir Atıkların Kazanımı Projesi” kapsamında Asbest Temiz Raporu olmadan bina yıkım ruhsatı vermemeye başladı.
Kadıköy’deki inşaatlarda, 446 binada asbestli malzemeye rastlandı ve toplam 498,5 ton asbest atığının halk sağlığına zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi sağlandı.
Kaynak; 1