Dünya sularında meydana gelen ve yankıları uzun yıllar boyunca devam eden birçok kaza gerçekleşti. Çok sayıda insanın yaşamını kaybetmesine ve önemli çevre tahribatına neden olan bu kazalardan biri de ne yazık ki 1979 yılının kasım ayında ülkemizde, İstanbul Boğazı’nda meydana geldi. 15 Kasım 1979 yılında 96 bin ton ham petrol taşıyan Independenta isimli tanker ile Evriali isimli Yunan gemisi, Haydarpaşa açıklarında çarpıştı. İzleri uzun yıllar boyunca silinmeyen olay, İstanbul Boğazı’nda meyandan gelen en korkunç tanker kazası olarak kayıtlara geçti.
Tankerdeki 43 mürettebatın yaşamını kaybettiği, İstanbul’daki pek çok yapının önemli hasar gördüğü ve boğazdaki sayısız canlı türünün yok olduğu kaza, Independenta tanker faciası ismiyle tarihteki yerini aldı. Gelin, İstanbul Boğazı’ndaki en korkunç kazanın, Independenta tanker faciasının detaylarına birlikte bakalım.
İstanbul Boğazı günümüzden tam 44 yıl önce, sivil denizcilik tarihindeki en büyük kazalardan birine sahne oldu
Libya’dan aldığı 96 bin ton ham petrolü Romanya’nın Köstence limanına götürmek üzere yola çıkan Rumen bandıralı Independenta isimli tanker, 15 Kasım 1979’da İstanbul Boğazı’na ulaştı. Tanker, Haydarpaşa açıklarında seyrettiği sırada boğaza Karadeniz yönünden giriş yapan Yunan bandıralı Evriali gemisi ile çarpıştı!
96 bin ton ham petrol taşıyan Independenta, büyük bir gürültüyle infilak etti!
Öyle ki İstanbul’un kıyı kesimlerinde bulunan çok sayıda evin camları kırıldı, bazı yapılar önemli derecede hasar gördü. Aralık ayının başında ise tankerde ikinci bir büyük patlama daha meydana geldi.
Peş peşe yaşanan patlamalar ve metrelerce yüksekliğe ulaşabilen alevler, yangın söndürme ve enkaz kaldırma çalışmalarının aksamasına neden oldu
Kazanın ardından hazırlanan bilirkişi raporunda Yunan gemisinin “büyük kusuru” bulunduğu, tankerde ise “az kusur” tespit edildiği açıklandı
Ayrıca her iki gemide kılavuz kaptan olmaması, kazanın önemli nedenlerinden biri olarak gösterildi…
Independenta tankerinin patlamasının ardından ortaya çıkan yangın yaklaşık 1 ay boyunca devam etti!
İstanbullular, bu korkunç kazanın çarpıcı izlerine uzun bir süre boyunca yakından şahit oldu. Öte yandan kazanın ardından İstanbul Boğazı, ortaya çıkan petrol sızıntısı sebebiyle korkunç bir çevre tahribatının merkezinde yer alıyordu.
Tankerden sızan petrolün daha geniş bir alana yayılmasını önleyebilmek için Amerika Birleşik Devletleri’nden getirilen 1 kilometre uzunluğundaki bariyer boğaza yerleştirildi
Ancak yine de İstanbul Boğazı, eşine az rastlanır bir çevre felaketinin kurbanı olmuştu. Kazanın ardından yapılan araştırmalara göre boğazın derinliklerinde yaşayan canlıların yüzde 96’sı kirlilik sebebiyle hayatını kaybetti. İstanbullu balıkçıların boğazın ev sahipleri ile yeniden karşılaşabilmesi için aradan uzun yıllar geçmesi gerekecekti…
İstanbul Boğazı’ndaki korkunç kazanın ardından Independenta tankerindeki 43 mürettebatın tamamı hayatını kaybetti
Sivil denizcilik tarihindeki en korkunç kazalardan biri olan ve o dönem tüm dünyada büyük bir yankı uyandıran Independenta tanker faciasının sebep olduğu maddi hasar ise o dönemin parası ile 40 milyar lira olarak hesaplandı!
İstanbul Boğazı’nda günlerce süren bir yangına ve gökyüzünün siyah dumanlarla kaplanmasına neden olan Independenta tanker faciası, İstanbulluların yıllar boyunca sürecek bir travma yaşamasına neden oldu
Kazanın ardından bütünüyle kullanılmaz hale gelen Independenta enkazı ancak 1987 yılında kaldırılabildi!
Çeşitli sorunlar nedeniyle uzun yıllar boyunca kaldırılamayan devasa tankere ait enkaz İstanbullulara, korkunç kazanın en canlı hatırlatıcısı olarak 1987 yılına kadar boğazdaki varlığını sürdürdü. Independenta enkazı 8 yılın ardından, 1987’de Tuzla’ya çekildi…
İstanbul Boğazı’ndaki bu tanker kazası, Türkiye’deki en büyük çevre felaketlerinden biri olarak da tarihteki yerini aldı
43 kişinin yaşamını kaybettiği facianın ardından yanan 30 bin ton ham petrol İstanbul’un siyah dumanlarla kaplanmasına, Marmara’nın mavi sularına karışan 65 bin ton petrol ise sayısız canlının yok olmasına neden oldu.
Kısacası Independenta tanker faciası, sivil denizcilik tarihindeki en korkunç kazalardan ve ülkemizdeki en büyük çevre felaketlerinden biri olarak tarihe geçti…
İlginizi çekebilir:
Hendek Faciası: 1965 Yılında 26 İnsanın Eriyerek Can Verdiği Korkunç Trafik Kazası
Kaynak: 1