Change.org’da başlatılan kampanyaları Facebook ve Twitter hesaplarınızda sıklıkla görüyor olabilir, hatta siz de bu kampanyalara imzalarınızla destek oluyor olabilirsiniz.
Ancak bazen herkesin aklına “ya şu kampanyaya da imza vermiştim n’oldu acaba” sorusu geliyor. Kampanyacılar imzacılarına başarı hikayelerini düzenli olarak gönderdikleri güncellemelerle haber verirken, bazen gözden kaçabiliyor. İşte son birkaç haftada imzalarınızla Türkiye’de değiştirdiğiniz ve başarıya ulaştırdığınız altı kampanya.
Değer Deniz’in katilinin cezasında hiç bir indirim yapılmadı
Sanatçı Değer Deniz’in katili ilk ifadesinde haksız tahrik indiriminden faydalanmak için “kıskandım, sözleri erkekliğime dokundu. Dayanamadım, öldürdüm” açıklamasında bulunmuştu. Kampanyacı Göktuğ Karacan “adalet ve hukuk hepimiz için” diyerek Change.org’da bir kampanya başlatmış, kampanyada toplanan 27 binden fazla imza dava dosyasına eklenmişti. Sonunda, mahkeme, katili 45 yıl hapis cezasına çarptırdı ve hiç bir iyi hal indirimi uygulanmadı.
Kırşehir, Uğur Işılak konseri istemedi
Oğuzhan Dulkadiroğlu, Uğur Işılak’ın Neşet Ertaş için “Halk ozanı değildir, mahalli bir sanatçıdır” ifadelerini kullanması üzerine Işılak’ın Kırşehir konserinin iptal edilmesi talebiyle bir kampanya başlattı. Kampanya kısa sürede başarıya ulaştı ve 1.084 kişinin imzasıyla Uğur Işılak’ın konseri iptal edildi.
76 bin kişi bir araya geldi, Düzgün Akyıldız için adalet yerini buldu
Çiğdem Akyıldız, Gemlik’te madde bağımlısının sebepsiz yere öldürdüğü Düzgün Akyıldız için adalet istediği bir kampanya başlatmıştı. 29 yaşındaki Düzgün Akyıldız’ın, madde bağımlısı bir genç tarafından bıçaklanarak öldürülmesi Çiğdem Akyıldız’ı bu davanın emsal olması için harekete geçirdi. Geçtiğimiz gün, davada adalet yerini buldu ve katil hiçbir cezai indirim uygulanmayarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Change.org kampanyacısı Çiğdem, “bu süreçte varlığınız ve desteğiniz bize güç verdi” mesajıyla 76 bin kişiye teşekkür etti.
Gaziantep kitap festivali gelenekselleşiyor
Uğur Kocager, ilki Mayıs 2014’te gerçekleşen 1. Kitap Festivali’nin her sene yapılmasını talep ediyordu Gaziantep Belediyesi ve Valilikten. 193 kişi imzalarıyla Kocager’in bu talebini destekledi ve festival bu sene fuar olarak gerçekleşiyor.
22 bin kişi 18 yaş çok erken dedi ve başardı
Hayat Sende Derneği, yurtlardan ayrılma yaşı için 18’in çok erken olmasına karşı bir kampanya başlattı. Dernek, kampanyalarında, “yurtta yetişen gençler bu sayede daha güçlü ve eşit bir şekilde hayata atılsın” diyordu. Ve beklenen başarı geçtiğimiz günlerde geldi; Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy yurttan ayrılma yaşının 20 olacağını bildirdi.