Dün Pakistan’da federal ve eyalet seçimleri vardı. Bu seçimlerde öne çıkan isim ise 65 yaşındaki karizmatik lider Imran Khan oldu. Imran Khan, seçimlerde 86 seçim bölgesinin 44’ünde birincilik sağlayarak başbakan seçildi.
Peki, kimdir bu Pakistan’da yapmak istediği değişiklerle adından çokça söz ettiren Imran Khan?
5 Ekim 1952’de Pakistan, Lahore’de doğdu
Ailesi, İrandan geldiklerine inanılan Peştun kabilesine mensup olan Khan, Pakistan’da Aitchison College’de eğitim hayatına başladıktan sonra İngiltere’ye, Royal Grammar School Worcester’a gidip eğitime devam etti.
İngiltere’de sürdürdüğü eğitim hayatını Oxford Üniversitesi mezunu olarak tamamladı
Imran Khan, 13 yaşında krikete merak salmaya başladı ve kriket oyuncusu oldu. Worcester’da gittiği okulun takımında başladığı kriket kariyeri, Oxford Üniversitesi’nde de devam etti. Oldukça başarılı bir oyuncuydu.
Okuldan sonra bir kulüpte oynamaya başlayan Khan, mezun olunca Pakistan Milli Kriket Takımı’na girdi ve 1992’ye kadar milli takımda boy gösterdi
1992 Dünya Kriket Şampiyonası’nda Pakistan’ı birincilikle onurlandırdı. Bu Pakistan’ın bu yarışmadaki ilk ve tek zaferi oldu.
Bir zamanların hızlı adamlarındandı Khan. İngiltere’deki başarılı sporcu kariyeri ona Londra sosyetesinin kapısını aralamıştı. Eğlence düşkünü imajı ve özel hayatı nedeniyle yıllarca dünya basınının ilgi odağı oldu. Daha sonra 21 yaşındaki İngiliz Jemima Goldsmith ile evlendi
Bu evlilikten iki oğlu oldu ancak evlilikleri 2004’te arkadaşça sonlandı.
Annesini kaybeden Imran Khan 94 yılında, 3 yılda topladığı 25 milyon dolarlık fon ile Pakistan’ın ilk Kanser Tedavi Merkezi’ni Lahore’de açtı
Daha sonra siyasete atılmaya karar veren Imran Khan, 1996 Nisan’da Pakistan Adalet Hareketi Partisi’ni kurdu
Liberal ekonomiyi savunan Khan aynı zamanda özellikle ülkenin iç işlerine müdahale gibi algılanan durumlarda İslami değerlere ve Batı karşıtı hissiyata başvuruyor.
Imran Khan, Pakistan’daki babadan oğula geçen siyasi hanedanlık sistemine ve yolsuzluğa karşı bir duruş sergiliyor
‘Temiz’ siyasetçi sınıfı yetiştirme yönünde sözler vaadeden Imnar Khan, ülkenin gençlerinden oldukça destek buldu.
Yolsuzluk karşıtı siyasetinde en büyük hedefi, ezeli rakibi o dönemlerin başbakanı Navaz Şerif’ti. Kendisi şu an yolsuzluk suçundan dolayı 10 yıl süreyle hapiste.
Pakistan Adalet Partisi, Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlamak için gerekli 137’ye ulaşamadı ancak koalisyon ortakları ile ülkeyi yöneteceğinden emin. Bir yandan da ordunun ise Han’a destek verdiği dillerde dolaşıyor
BBC’e Mayıs ayında verdiği röportajda, “Şu anki genelkurmay başkanı, General (Qamar Javed) Bajwa, hayatımda gördüğüm belki de en demokrasi yanlısı kişi” demişti bu da bu iddialarını temelini oluşturmuşa benziyor. Khan, tabii ki bu iddiaları yalanlıyor ancak PML-N’nin başına gelen, seçimlerde aday olarak boy gösteren ve Kahn’a yenilen, Navaz Şerif’in kardeşi Şahbaz Şerif, seçim sonuçlarına itiraz edeceğini söyledi.
“Bu tarihi bir seçim. Allah bana, Pakistan için hayal ettiğimi gerçekleştirme fırsatı verdi. Önümüzde zor bir görev var. Seçimleri kazanmak kadar programınızı uygulamak da zor”
Pakistan’da herkesin dahil olduğu insani bir sistemi hayata geçirmeyi planladığını söyleyen Khan, vatandaşlar tarafından Pakistan’ın kurtarıcısı olarak görülüyor.
Kaynak: 1