Türkiye’nin metrealtı çözünürlüğe sahip ilk yerli gözlem uydusu İMECE, daha önce başarısızlıkla sonuçlanan üç denemenin ardından, nihayet 15 Nisan Cumartesi günü uzaya fırlatıldı. İMECE isimli uydu, Türkiye saatiyle 09.48’de Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden, Space X firmasının Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi. Peki, Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli gözlem uydusu İMECE hakkında neler biliniyor? Detaylara birlikte bakalım.
İMECE’nin geçtiğimiz günlerdeki fırlatma operasyonları olumsuz hava şartları nedeniyle ertelenmişti
Önceki 3 fırlatma denemesi de hava şartlarının olumsuz olması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı ve uydunun fırlatılma tarihi ertelendi.
İMECE, 15 Nisan Cumartesi günü Türkiye saati ile 09.48’de ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarılı bir şekilde uzaya fırlatıldı. Uydu, Space X şirketine ait Falcon 9 roketi ile uzaya gönderildi
İMECE uydu projesi, 2017 yılında TÜBİTAK tarafından başlatılmıştı. Uydunun yörüngeye fırlatıldığı tarih ise 15 Nisan 2023 olarak kayıtlara geçti
Öte yandan AKUP, KILIÇSAT ve CONNECTA T2.1 de İMECE ile aynı roket içerisinde uzaya fırlatıldı.
Proje, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının yanı sıra TÜBİTAK 1007 programı ile desteklendi
Bununla birlikte proje, Milli Savunma Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda hayata geçirildi.
TÜBİTAK’ın aktardığına göre İMECE sayesinde Türkiye kendi elektro-optik kamerası ile metrealtı çözünürlüklü görüntüler elde edebilecek
Bunun yanı sıra uydu, coğrafi bir kısıt olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü görüntü kaydedebilecek ve bu görüntüleri yer istasyonuna aktarabilecek.
Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli gözlem uydusu, 680 kilometre irtifada, Güneş’e eş zamanlı yörüngede görev yapacak
Uydunun hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama ve tarım gibi pek çok farklı alanda etkin şekilde kullanılabileceği bu sayede Türkiye’nin uydu teknolojilerinde dışarıya olan bağımlılığının azalabileceği ifade ediliyor.
Uydunun tasarım ve görev ömrü ise 5 yıl olarak planlandı. İMECE, yörüngedeki testleri tamamladıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dâhil edilecek ve göreve başlayacak.
2 metre x 3,1 metre boyutlarındaki uydunun ağırlığı ise 700 kilogram
Uydunun tek seferde gözleyebileceği alan ise hayli geniş. İMECE, 1000 kilometre uzunluğunda ve 16,73 kilometre genişliğinde bir alanı tek seferde görüntüleyebilecek. Kaydettiği görüntüleri ise 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla yer istasyonuna gönderebilecek.
İMECE projesi kapsamında uzay teknolojilerine dair pek çok farklı yazılım ve donanım da yerli olarak geliştirildi
Uydu için gerekli olan elektrikli itki sistemi, güneş algılayıcı, yıldız izler, tepki tekeri, küresel konumlandırma sistemi alıcısı, manyetometre, X bant haberleşme ekipmanları ve S bant haberleşme ekipmanları gibi pek çok farklı yazılım ve donanım da proje kapsamında yerli olarak geliştirildi.
Kaynak: 1