Hastalık evresi sancılı bir süreçtir. Sadece grip olmak bile en az 3 günümüzü alıp götürüyor bazen. Doktora gitmeye çekinenler, hap yutamıyorum diye sitem edenler, ameliyat masasına yatmak durumunda kalanların hissettiği ölümcül korkular vb. gibi bir sürü sebep vardır süreci korkutucu kılan.
Modern tıbbın gelişmediği dönemleri inceleyince, şu an duyduğu korkularına bile sevgiyle sarılası geliyor insanın. İşte 21.yy’a teşekkür etmemizi sağlayacak, geçmiş dönemlerde uygulanan tuhaf tedavi yöntemlerini gösteren 12 çarpıcı fotoğraf…
1. Ruhsal hastalıkları tedavi etmenin yöntemi olarak, hastalar ıslak bir battaniyeye sarılıyor ve başlarına da buz gibi bir bez konuluyordu. Bu sayede zihnin temizlenmesi amaçlanıyordu.
2. 1925’de Chicago’da bir yetimhanede, bebeklerde kış raşitizmi hastalığına çare olabileceği düşünülerek yüksek ısı ve ışıkla “bronzlaştırma” yöntemi uygulanıyordu.
3. Radyoloji hemşiresinin kafasındaki kovaya benzeyen tuhaf başlıkla uyum içinde olan koruyucu kostümü. Radyasyondan bu şekilde korunmaya çalışılıyordu.
4. Dr. Lewis Sayre, Skolyoz (omurga eğriliği) tedavisinde omurga eğriliğini tespit edebilmek için bu ilginç yöntemi uyguluyormuş.
5. Dr. Clark’s Spinal Apparatus da skolyoz tedavisi için daha da ilginç görünen bu yöntemi geliştirmişti ve hastalarına uyguluyordu… Circa 1878
6. Bu insanların dolapların içine konulup, sabitlenmesinin sebebi “fizyoterapi” tedavisine alınmış olmaları. Circa 1920
7. Eskiden ameliyatlar yoğun steril ortamda ve anestezi ile gerçekleşmiyordu maalesef. 1855’de bacağından ameliyat olan bir gencin ürküten fotoğrafında bunu görebiliyoruz.
8. O dönemlerde tekerlekli sandalyeler rahat ve pratik kullanıma pek uygun değildi. Bacağı alçıya alınan bu küçük çocuğun kendini sürebilmesi epey zor görünüyor. Circa 1915
9. Yine benzer bir durum protezler için de geçerliydi. Fotoğraf 1890 yılında Circa’dan. Yüzünü göstermekten kaçınan, protez bacaklı bir kadın…
10. Çocuk felci geçiren hastalar, metal yığını bir makinenin içine istiflenerek tedavi edilmeye çalışılıyordu.
11. 1884 yılında Nörolojik sınava tabi tutulanlar tuhaf uygulamalardan geçiriliyordu.
12. Yüz yaralanmalarını tedavi etmek için ayrılan bazı maddeleri görüyoruz aşşağıda. Plastik cerrahi o dönemler gelişmediğinden dolayı, kullanılan malzemeler de günümüze göre oldukça ilkel ve ürkütücü görünüyor.
Kaynak; 1