Seyahatlerin en keyifsiz kısmı, herhalde yolculuk hatta daha havaalanı içindeyken geçirdiğimiz zaman. Tabii bir de işin tehlike kısmı var. Ne kadar güvenli olursa olsun, uçakla yolculuk yapmak çoğumuzu geriyor. Sağ salim varınca da hemen yakınlarımızı arayıp “İndim, merak etme” diyoruz. Aşağıdaki havaalanları da sahip oldukları ekstra tehlikeler, tuhaf mimarileri ve anlamsız detayları ile dünyanın en tuhaf havaalanları arasında yer alıyor. Tehlikeli olanlar ise gerçekten yolumuzun düşmesini istemeyeceğimiz türden.
1. Courchevel Uluslararası Havaalanı, Fransa
Fransız Alpleri’nde bir kayak beldesinde yer alan Courchevel, dünyanın en yüksek (2,010 metre) ve en kısa (537 metre) pistlerinden birine sahip. 18,5 derecelik bir eğime sahip olan havaalanı, yüksek dağların arasındaki bir vadide yer alıyor ve iniş yapmak için pilotların özel bir sertifika alması gerekiyor.
2. Barra Havaalanı, İskoçya
Herhalde bir uçağa bindiğinizde en son isteyeceğiniz şeyler arasında kumlu bir piste inmek yer alır. Ancak İskoçya’nın Barra adasındaki havaalanında tam olarak bu deneyim yaşanıyor. 1930’lardan beri kullanılan bu havaalanına yılda yaklaşık 10.000 uçak iniyor. Pist, günde bir kere gelgit yüzünden kullanılmaz hale geliyor ve uçuş seferleri gelgitlere göre düzenleniyor.
3. Cebelitarık Havaalanı
İspanya’nın Güney sahilindeki Britanya’ya bağlı Cebelitarık bölgesi, bir detay haricinde oldukça standart bir havalimanına sahip. Bu havaalanının pistinde arabaların geçtiği asfalt bir yol bulunuyor. Bir uçak iniş veya kalkış yaptığı zaman demir yollarında görmeye alıştığımız geçiş kapıları kapanıyor ve uçaklar güven içinde piste iniyor. Bu sırada trafik 10 dakikayla 2 saat arasında duruyor tabii. Kesinlikle kaçınmak istediğimiz bir trafik kabusu.
4. Svalbard Havaalanı – Norveç
Kuzey Buz Denizinde, Longyearbyen’e bağlı olan bir takım ada olan Svalbard, Kuzey kutbuna en yakın ticari havaalanına sahip. Yapay kar ve buz kullanılarak yapılmış havaalanında küresel ısınma sebebiyle erimenin önlenmesi için özel soğutma sistemi kullanılıyor.
5. Kansai Havaalanı – Japonya
Osaka Körfezi açıklarında bulunan 4 km uzunluğa ve 2,5 km genişliğe sahip Kansai Havaalanı, 10.000 işçi tarafından, 80 gemi ile 3 farklı tepeden 21 milyon metre küp toprak dökülerek oluşturulan yapay bir ada üzerine inşa edildi. Bunun sebebi karada havaalanı yapacak yer olmamasıydı. Bir mimarlık ve mühendislik harikası olarak kabul edilen havaalanına, hem demir yolu hem de kara yolu ile ulaşmak mümkün. Yapının karayla bağlantısını sağlayan köprü, 3750 metre uzunluğunda ve dünyanın en uzun iki katlı köprülerinden biri.
6. Prenses Juliana Havaalanı – Saint Martin Adası
Saint Martin Adası’nın Hollanda’ya bağlı bölgesindeki Prenses Juliana Havaalanı, plaja çok yakın mesafede olduğundan, uçaklar kumsalda güneşlenen insanların birkaç metre üstünden geçiyor. Özel sertifikalı pilotların iniş yapılmasına izin verilen havaalanının pisti sadece 2180 metre.
7. Madeira Havaalanı – Portekiz
Avrupa’nın en zorlu iniş yapılan havaalanlarından biri de Madeira. Pisti kısa olduğu için 1977 yılında yaşanan uçak kazasında 131 kişi hayatını kaybetti. Kaza sebebiyle, pistin uzatılmasına karar verildi. Bu havaalanına iniş yapan pilotların, dağlar ve okyanus arasında kalan çizgiyi takip ederken, rüzgarın etkisiyle Atlantik’e savrulmamak için son anda sağa doğru manevra yapmaları gerekiyor.
8. Juancjo E. Yurausquin Havaalanı – Saba Adası
Saba, Karayipler’de Porto Riko’nun doğusunda Hollanda’ya bağlı küçük bir ada. Küçük Antillerin bir parçasını oluşturuyor. On üç kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip bu adadaki Juancjo E. Yurausquin Havaalanı, adanın büyük bir bölümünü kaplıyor. İki ucunda deniz bulunuyor ve dünyanın en kısa uçak pistine sahip. Sadece zor şartlarda uçuş yapabilen pilotlar iniş yapabiliyor.
9. Denver Uluslararası Havaalanı, Colorado ABD
Bu havaalanı tehlikeli olduğu için değil, tuhaflığıyla listemize girdi. Çünkü, girişinin yakınında 35 metrelik bronko (vahşi at) heykeli yer alıyor. Ayrıca içerisinde çok sayıda kıyamet ve uzay temalı sanat eseri var. Altında ise yeraltı tünelleri ve ordu için sığınak bölümleri yer alıyor.