Müze dendiği zaman aklınızda canlananları bir kenara bırakın. Dünyanın dört bir yanında yer alan bu müzeler, yazıyı okurken insana ”Bunun da mı müzesi varmış” dedirtebiliyor. Listede, ülkemizde yer alan bir müze de yer alırken vakti, imkanı, fırsatı olacaklara ufak bir rehberlik hizmeti sunmak da sevindirici olacaktır.
1. Parazit Müzesi (Meguro Parasitological Museum), Japonya
Tokyo’da bilimsel bir tesis içinde yer alan müzede bir çoğu insanlardan çıkan yaklaşık 45.000 parazit türü bulunmakta. Mideniz kaldırır mı bilemeyiz ama müzenin içerisinde parazit görselli hediyelik eşya satışı da yapılmakta.
2. Cenaze Arabaları Müzesi (Museu de Carrosses Fúnebres), İspanya
18. yüzyıldan itibaren kullanılan cenaze arabaları ve aletlerinin sergilendiği müzede, araçların üzerinde yer alan sürücü görünümündeki kuklalara da döneme ait kıyafetler giydirilmiş. Müze, Barselona’da bulunuyor.
3. Araf’taki Kutsal Ruhlar Müzesi (Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio), İtalya
İnanışa göre müze içerisinde el izi bulunan İnciller, Araf’ta kısılıp kalmış ruhlardan gelen işaretler olarak değerlendirilmekte. Katolik inancına sahip bir kilisenin içerisinde yer alan müze, Roma’da bulunuyor.
4. Seks İşçileri Müzesi (Red Light Secrets Museum of Prostitution), Hollanda
İsme baktığınızda karşılaşacaklarınız konusunda yoğun bir cinsellik hissi uyandıran müze, aksine Amsterdam’daki seks işçilerinin yaşamlarından kesitler sunuyor.
5. Köpek Tasması Müzesi (Dog Collar Museum), İngiltere
İngiltere’nin Leeds kentinde bir şato içerisinde yer alan müzede, toplamda 100’ün üzerinde ve yaklaşık 5 asırlık bir tasma koleksiyonu bulunuyor.
6. İşkence Müzesi (Museum of Torture), Hollanda
Etkileyici bir mimari ve dizayna sahip olan müzede, özellikle Ortaçağ’a ait kafatası kıran aletler, giyotin gibi işkence aletleri bulunmakta. Müze Amsterdam’da bulunmakta.
7. Sulabh Tuvalet Müzesi, Hindistan
Hindistan Yeni Delhi’de bulunan müzede, dünyanın bir çok farklı ülkesinden getirilen tuvalet çeşitleri sergileniyor. Müzede, 2000’den fazla tuvalet, musluk ve benzeri ürünün bulunuyor.
8. Kanalizasyon Müzesi (Le Musée des Egouts), Fransa
Eğer Paris’in üzerindeki romantik havayı yeteri kadar soluduğunuzu düşünüyorsanız sizi biraz da altına davet edelim. 1200’lü yıllardaki Fransa Kralı 2. Filip Augustus tarafından kurulan kanalizasyon sistemi karmaşık bir mimariye sahip ve 2400 kilometrelik galerinin ufak bir kısmını gezebiliyorsunuz.
9. Ramen Müzesi (Shin Yokohama Raumen), Japonya
Ramen yani Japon Eriştesi, ülkede o kadar popüler ki hatrına müze bile açılmış Japonya’da. Müzede ramen çeşitlerini deneyebiliyor ve buna yönelik hediyelik eşyalar alabiliyorsunuz. Müze Tokyo’da bulunmakta.
10. Cadılık Müzesi (The Museum of Witchcraft), İngiltere
Eğer cadılara karşı bir ilginiz varsa yolunuz İngiltere’ye düştüğünde ziyaret edebileceğiniz farklı bir müze daha. İngiltere’de Cornwall’daki Boscastle Şatosu’nda yer alan müzede, çizgi filmlerden ve izlediğiniz filmlerden aklınızda kalan cadı figürünü bir kenara bırakıp, tarihi çok eskilere dayanan cadı kültürü ile ilgili bilgiler edinebilirsiniz.
11. Saç Müzesi, Nevşehir, Türkiye
Ülkemizde Nevşehir’in Avanos ilçesinde ziyaretçilerini bekleyen müzeyi, Avanoslu ”Chez Galip” lakaplı Galip Körükçü kurmuş. Müzenin oluşma hikayesini anlatan Körükçü, 36 yıl önce Kapadokya’da tanıştığı Fransız bir turist ile duygusal yakınlaşma yaşadığını ve kadının ayrılırken bir tutam saç bırakıp gittiğini söylüyor. Atölyesine bu saçı asan Körükçü, hikayeyi dinleyen kadın ziyaretçilerin de kendi saçlarından kesip bırakmaları ile bu müzenin oluştuğunu söylüyor.