Hepimizin de bildiği gibi zarif takıların modası asla geçmez! ? Günümüzde zevklerinize hitap eden bir parça bulmak oldukça kolay olsa da yüzlerce yıl öncesi için aynı şeyi söylemek pek de mümkün değil. Hele bir de taktığınız takılar birçok farklı anlam taşıyorsa! Farklı materyallere ve tasarımlara sahip olan birbirinden ilginç takıları sizler için araştırdık. İnsan saçından üretilen takılardan yapboz yüzüklere işte tarihin tozlu sayfalarından çekip çıkardığımız 10 ilginç takı…
Bu kolyeyi takmak üst sınıfa mensup olduğunuz anlamına geliyordu
Hindistan’daki Lingayat mezhebinin üyeleri, bu kolyeyi takarlardı. Zira yalnızca zenginlerin karşılayabildiği bir parçaydı. Saf gümüşten üretilen ve çeşitli mücevherlerle süslenen bu kolye, karmaşık gravürleriyle de dikkat çekiyor. Kolyede bulunan iki adet tepecik, kutsal boğanın boynuzlarını simgeliyor. Ortada ise bir kutu bulunuyor ve bu kutunun içerisine lingam taşı yerleştiriliyor.
19. yüzyılda insan saçı içeren takılar oldukça popülerdi
Birleşik Krallık Kraliçesi Victoria, eşi Prens Albert’ın yasını yaklaşık 40 yıl tuttu. Bu dönemde diğer kadınlara nasıl yas tutmaları gerektiğini öğretmeyi de ihmal etmedi. Kıyafet ve takı seçimleri konusunda dönemin hanımefendilerine örnek oldu.
Victoria, ölen eşi Albert’ın saçlarından parçalar içeren takılar takardı. Bunlardan en önemlisi bir madalyondu. Victoria’nın ardından pek çok kadın kaybettikleri yakınlarının saçlarını içeren takılar kullanmaya başladı. Hatta kimi zaman kaybettiğiniz bir yakınınız olmasına gerek yoktu, sevgilinizin ya da bir dostunuzun saçını da takılarınıza ekleyebilirdiniz. Anlayacağınız bu takılar kederden ziyade sevgiyi temsil ediyordu. ?
Küpeler çok ağır olduklarında saça takılacak şekilde tasarlanıyordu
17. yüzyılın sonlarına doğru küpeler, kadınlar için vazgeçilemez bir parça oldu. Pahalı kıyafetleri vurgulamak için çeşitli taşlardan oluşan abartılı küpeleri takmak çok yaygındı. Oldukça güzel gözüken bu küpeler genellikle çok ağır oluyordu. Kuyumcular kulak memesindeki yükü azaltmak için bu küpelere kanca ekliyor, bu sayede saça tutturulmasını sağlıyorlardı.
Mücevherler ev eşyalarında bile kullanılıyordu
Eskiden kadınlar kıyafetlerini şık bir étui ile süslerdi. Etui ismi verilen bu takıların içerisinde iğne, iplik, makas gibi küçük eşyalar bulunurdu. Genellikle altından yapılan bu minik kutular, çeşitli mücevherlerle süslenirdi.
Sevgiliye hediye etmek için göz çizimi tercih ediliyordu
18. yüzyılın sonlarında göz çizimleri bir anda çok popüler oldu. Sevgilisine bu çizimlerden birini gönderen kral IV. George’un bu trendi başlatan kişi olduğu düşünülüyor. ? Sevdiğiniz kişiye bu takıyı verirken aşkınızı da ilan etmeniz gerekiyor.
Antik Yunanlılar, Herkül düğümünün kötülüğü önlediğini düşünüyordu
Herkül düğümü, Antik Çağ’da oldukça popülerdi. Görseldeki kemerde de görebileceğiniz gibi bu düğümün her ülkede farklı anlamları vardı. Kimi ülkelerde sevgi anlamına gelirken kimi ülkelerde ise doğurganlığı temsil ederdi. Antik Yunanlara göre bu düğüm kötülükleri önlüyor, yaraların da daha hızlı iyileşmesini sağlıyordu.
Deniz canlılarından esinlenen takılar İspanya’da oldukça popülerdi
16. yüzyılın ikinci yarısından itibaren canlılardan ilham alan abartılı takılar İspanya’da popüler hale geldi. Çoğu zaman farklı şekillerdeki deniz canlılarından ilham alınıyordu. İnsanlar deniz yoluyla seyahat edecekleri zaman tılsım olarak bu kolyeleri takıyordu.
Nişan yüzükleri eskiden iki parçadan oluşuyordu
Gimmel yüzükler ilk olarak Orta Çağ’da kullanılmaya başlandı. 2 parçaya bölünebilen bu yüzükler, 17. yüzyılda popülerleşti. Nişanlıların iki parça halinde taktığı bu yüzük, düğünde birleştirilir, takması için tekrar geline verilirdi. Eşlerden birinin seyahate gitmesi durumunda yüzük tekrar ikiye bölünerek kullanılırdı.
Ölen kişiler için yas yüzükleri dağıtılırdı
Antik Roma’da ölen kişileri anmak için çeşitli takı ve yüzükler yapılırdı. Hazırlanan bu yüzükler, ölen kişilerin yakınlarına dağıtılırdı. Kimi zaman önemli kişileri onurlandırmak için üretildikleri de oldu. Bu özel yüzükler, cenaze sırasında dağıtılırdı. Bir kişide bu yüzüklerden çok fazla olması üst sınıfa mensup olduğu anlamına gelirdi.
Sadakat testi için yapboz yüzükler verilirdi
Bu yüzükleri kimin tasarlandığı bilinmese de kimi araştırmacılar Eski Mısır’a kimileri ise Çin’e ait olduğunu düşünüyor. Kıskanç kocaların eşlerine verdiği bu yüzükler, çıkarıldığı anda dağılıyor. Böylelikle kadının kocasını aldatıp aldatmadığı da anlaşılmış oluyor.
Kaynak: 1